Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

AC Kovošrot Praha - bez hlavního sponzora je někdy krušno

AC Kovošrot Praha - bez hlavního sponzora je někdy krušno
foto: archív AC Kovošrot Praha

Radek Leszczynski | 15.04.2009 | přečteno: 11085×

V našem seriálu věnovaném atletickým klubům a běžeckým oddílům se po několika dílech přesunujeme z Moravy do Čech. Atletický klub Kovošrot Praha je klubem s dlouholetou tradicí. V současné době se však potýká s finančními problémy. Podaří se „přežít“ krizi a zajistit podmínky pro trénink a závodění více než šedesátce jeho členů?

Filozofie klubu
Základní vizí klubu, který vznikl odštěpením z TJ Vodní stavby Praha a pod současným názvem existuje od října 1995, je především umožňovat sportovní vyžití mládeže z regionu Prahy 15 a okolí. Na to logicky navazuje vyhledávání talentů a péče o jejich všestranný rozvoj. Nejlepší závodníci se pak pravidelně účastní mistrovství ČR, kde bojují o čelní umístění.

Předsedou klubu je již několik let pan Miroslav Novotný. Družstvo mužů i žen se účastní 2. národní ligy. V oddíle se hodně věnujeme dětem. Trénink probíhá především zábavnou formou, děti si mohou osahat základy jednotlivých atletických disciplín. V kategorii žactva je trénink veden všestranně, v kategorii dorostu pak už dochází k určité specializaci. O vyhledávání talentů z řad přípravky se starají sami jednotliví trenéři, případně rozhoduje trenérská rada," řekl k práci s mladými adepty atletiky Jan Kotrouš, sám aktivní atlet a člen vedení klubu.

Tréninkové skupiny
Jedinou čistě běžeckou tréninkovou skupinu vede Ing. Martin Cvetler. Věkové rozpětí skupiny je značné. Členy skupiny jsou běžci všech věkových kategorií, od žáků až po dospělé. Tréninky probíhají společně v dohodnutých hodinách, ale částečně mohou atleti trénovat i individuálně. „Za náš klub dále závodí někteří svěřenci Viktora Petronyuka. V tomto případě se ale nejedná o ucelenou běžeckou skupinu a trénink probíhá většinou individuálně,“ upřesnil Jan Kotrouš.

Výsledky jednotlivých sporotvců se každoročně vedením klubu vyhodnocují. Dříve byly vypláceny atletům finanční odměny za výsledky v soutěži družstev. Nyní však vedení rozhodlo, že se finanční bonusy vyplácet nebudou. Na valné hromadě je vždy vyhlášen pouze nejlepší muž a žena klubu a ti obdrží věcnou odměnu.

Úspěšní atleti
V kategorii žen má klub poměrně malou členskou základnu, ale zato se může pyšnit výbornými výsledky Ivy Milesové, reprezentantky ČR v běhu do vrchu. Iva již sice v této sezóně za klub nezávodí, ještě donedávna však patřila mezi jeho chlouby. Mezi její největší úspěchy patří týmové 2. a individuální 10. místo na MS v běhu do vrchu 2007. Další úspěšnou běžkyní je opora družstva žen, sprinterka Eva Jeřábková, která se v roce 2007 umístila na 6. místě na Mistrovství ČR do 22 let v běhu na 400 m.

Mezi muži má klub silnou členskou základnu se stabilní výkonností, ovšem žádnou velkou hvězdou se pochlubit nemůže.  „Zmínit bych měl asi alespoň Oleksandra Petronyuka, který se prosazuje především v bězích mimo dráhu a dále pak Adama Böcka, stříbrného z akademického mistrovství ČR 2008 na 800 m,“ dodal Jan Kotrouš.

Kromě Ivy Milesové v minulosti reprezentovalo ČR několik úspěšných dorostenců a v kategorii juniorů Michal Vacek ve sprintech.

Úspěchy klubu
Vedení klubu si především váží několikanásobné účasti družstva žen v 1. národní lize a 2. místa mužů ve skupině 2. národní ligy  v roce  2007. Letos se dále dorostencům podařilo vybojovat stříbrné medaile na mistrovství ČR ve štafetě na 4×400 m. Za zmínku pak stojí úspěšná účast O. Pospíšila (110 metrů překážek, rozběhy) a J. Kotrouše (trojskok, 4. místo, 14.60) na Mistrovství ČR dospělých v Táboře.

Vynikajících úspěchů dosahuje klub především ve výchově atletických talentů. Mezi odchovance patří například aktuální Mistr ČR v halovém víceboji Adam Nejedlý (v současnosti trénuje v Dukle Praha ve skupině bývalého desetibojaře Tomáše Dvořáka). Dalším úspěšným odchovancem je Jakub Vadlejch, kterému se v roce 2008 několikrát podařilo vylepšit národní rekord v hodu oštěpem v kategorii juniorů. Tento závodník se v současnosti připravuje také v pražské Dukle v tréninkové skupině s Barborou Špotákovou. „Dom­nívám se, že těchto úspěchů jsme dosáhli především díky přátelskému prostředí v klubu, individuálnímu přístupu trenérů a kvalitním podmínkám pro přípravu," říká Jan Kotrouš.

Členská základna, finance a zázemí
Aktivních (závodících) členů má klub šedesát. Dále zde působí několik členů, kteří nezávodí v soutěži družstev, ale tréninky nadále navštěvují. Největší zastoupení má žactvo (cca 5/10) a dopělí do 22 let (cca 3/10). Zbytek je rozptýlen rovnoměrně.

K otázce financování se Jan Kotrouš za klub vyjádřil poněkud skepticky: „V současnosti máme bohužel velké problémy, protože nás z důvodu finanční krize opustil náš generální partner Kovošrot Praha a.s. Snahy o vyhledání nového generálního partnera byly zatím neúspěšné, a tak není jasné, zda se nám v budoucnosti podaří udržet kvalitní podmínky pro přípravu, což by mohlo ohrozit i další chod klubu.

Ovšem pro zachování stávajícího názvu klubu hovoří především argumenty, že by změna jména znamenala příliš mnoho další adminis­trativy, a dále by také bylo nutno vynaložit prostředky na koupi nové domény a přestavbu internetových stránek. V neposlední řadě zná pod tímto jménem klub většina atletické veřejnosti.

V současnosti tvoří hlavní příjem klubu členské příspěvky. Z těch se však daří pokrýt pouze náklady na pronájem stadionu a základní provozní náklady. Vše ostatní si bohužel hradí členové sami.

Hlavní nevýhodou klubu, který sídlí ve sportovním areálu Univerzity Karlovy v Praze – Hostivaři, je jistě fakt, že škvárový atletický stadion (400m ovál, 8 drah), na kterém atleti trénují, v majetku klubu není, je pouze v pronájmu. Finance vynaložené na pronájem stadionu citelně chybí v rozpočtu. Výhodou je naopak poloha stadionu poblíž hostivařského lesoparku, který je pro trénink také využíván. V zimě mají atleti možnost navštívit halu, tělocvičnu, posilovny a také bazén.

Cíle
Už několik měsíců je zásadní prioritou hledání generálního sponzora. Ten by mohl pak zajistit bezproblémový chod klubu a výrazně zlepšit podmínky pro přípravu. S tím souvisí i sportovní cíle. Přáním a velkou motivací je zajistit nejlepším závodníkům účast na mistrovství ČR a udržení družstev v 2. národní lize.


Web klubu

Trenéři:
Miroslav Novotný – překážky, skoky, sprinty – dorost, junioři, dospělí – muži i ženy
Ing. Martin Cvetler – běhy – dorost, junioři, dospělí
Ing. Karel Bešťák – sprinty – žákyně, dorostenky, juniorky
Ing. Petr Behenský – vrhy, víceboje – dorostenci, junioři
Ing. Viktor Černý – všestranné tréninky – žactvo
Petra Černá – atletická přípravka

Seznam běžců: (pouze členové klubu, kteří závodí v disciplínách 800 m a delších):
Böck A. 87 – trenér Cvetler
Cigler L. 83 – Cvetler
Hlaváč J. 87 – Cvetler
Hloušek A. 85 – Cvetler
Chlupatý R. 75 – individuálně
Ježek J. 85 – Cvetler
Petronyuk O. 85 – Petronyuk
Čejka L. 87 – Petronyuk
Kadeřábková-Březinová V. 73 – individuálně
Grycová P. 87 – individuálně
Majerová D. 87 – Cvetler
Milesová I. 77 – individuálně
Petronyuková M. 87 – Petronyuk
Pokorná V. 48 – individuálně
Moravcová A. 89 – individuálně
Edlman M. 90 – Cvetler
Edlman T. 90 – Cvetler
Petrák J. 90 – Cvetler
Černý P. 91 – Cvetler
Rádl J. 91 – Cvetler
Tomeš J. 91 – Cvetler
Panáček A. 93 – Cvetler