Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Hrozí maratoncům rakovina kůže?

Petr Kostovič | 23.11.2006 | přečteno: 9404×

Léto je dávno za námi, ale poslední studie rakouských vědců přináší na první pohled neradostnou zprávu: maratoncům hrozí vyšší riziko rakoviny kůže. Cynik poznamená „jaké překvapení, to hrozí i rekreantům na pláži“, ale zkusme se podívat na zmíněnou studii a její závěry blíže.


Maratónský běh se těší stále větší oblibě; obecně je považován za zdraví prospěšný, ale může být spojen se zdravotními riziky. Během posledního desetiletí jsme zaznamenali osm ultramaratónských běžců s maligním melanomem.

Vystavení UV záření, imunosuprese (snížená imunita) z důvodu dlouhodobého intenzivního tréninku nebo kombinace obojího byly u těchto pacientů uváděny jako možné spouštěče. 

Abychom mohli dále hodnotit rizikové faktory pro výskyt maligního melanomu u maratónských běžců, provedli jsme u 210 atletů vyšetření z hlediska anamnézy, fenotypu (vzhled jedince, který je výsledkem jeho dědičných vloh), snášenlivosti slunečního záření a klinických parametrů a porovnali je s výsledky vyšetření kontrolní skupiny na základě rozdělení podle věku a pohlaví.

Ačkoliv kontrolní subjekty vykazovaly vyšší citlivost na slunce a běžnější kožní anomálie, u maratónských běžců se objevily atypičtější melanocytické kožní anomálie, sluncem vyvolané pigmentové skvrny a náznaky nemelanomových kožních karcinomů. 

Tato zjištění byla ve vztahu ke zvýšené intenzitě tréninku. Během tréninku byla většina běžců oblečena v trenkách (96,7%) a tričkách (98,6%), jež nezakrývaly nebo jen částečně záda a končetiny. Pouze 56,2% běžců uvádělo pravidelné používání ochranných opalovacích prostředků.

V porovnání s reprezentativní kontrolní skupinou vykazovali maratónští běžci vyšší riziko pro výskyt maligního melanomu a nemelanomových kožních karcinomů. Měli by upravit svůj tréninkový a soutěžní program tak, aby se méně vystavovali UV záření, používat přiměřený oděv a pravidelně používat vodě-odolné opalovací prostředky.

ze studie Medical university Graz čerpal Petr Kostovič