Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Pod Kohoutem se rozhodlo o třináctce pro Bulharsko

Pod Kohoutem se rozhodlo o třináctce pro Bulharsko
foto: archív Romana Skalského - ilustrační foto

Ivo Domanský | 20.06.2010 | přečteno: 5811×

Pohárový závod Besednice – Kohout se stal historicky vůbec první kvalifikací na mistrovství Evropy v běhu do vrchu, pořádanou v Jihočeském kraji. Při neúčasti některých ženských stálic se v nominační třináctce vedle vítězů hlavních kategorií Táni Metelkové z SK Týniště nad Orlicí a Jana Havlíčka z ASK Slavia Praha objevilo několik překvapení. PŘIDÁNY VÝSLEDKY

Slepičí hory se v sobotu probudily do zamračeného rána a když se kolem osmé hodiny začali scházet pořadatelé na besednickém koupališti, pršelo už docela vydatně. Bylo otázkou, zda v takovém počasí přijdou i nějaké děti, jejichž závody nechtěli pořadatelé vzdát ani v náročném kvalifikačním ročníku.

Přišly, dokonce v hojnějším počtu, než se čekalo. Dvacítka z SK Čéčova České Budějovice a další z Kaplice a Besednice. Vzhledem k tomu, že obvyklé okruhy kolem koupaliště připomínaly vodou nasáklou houbu, běhaly tentokrát děti po asfaltových komunikacích a skupinky prokřehlých rodičů jim tvořily povzbuzující diváckou kulisu. Během dopoledne déšť ustal a vyhlašování už proběhlo v přijatelných podmínkách. Fotografie vítězů určitě ozdobí rodinné kroniky.

Start odpoledního závodu juniorů a dospělých v letošním ročníku pořadatelé přesunuli z koupaliště na okruhy pod vrcholem nejvyššího kopce Slepičích hor Kohoutu s 870 metry nad mořem. Autorem tratí byl orientační běžec a ten závodníky nešetřil, tratě postavil perfektní, ovšem maximálně náročné. Na jednom 3 850 metrů dlouhém okruhu překonávali běžci stoupání 260 metrů. Tento okruh běželi muži nad 60 a 70 let a juniorky jednou, ženy a junioři dvakrát a muži do 49 let dokonce třikrát. Náročný profil umocnilo bahno v některých úsecích a nechyběly ani riskantní seběhy.

Protože do data kvalifikace nepožádal žádný klub Český atletický svaz o volnou kartu (mohla být udělena maximálně jedna v každé kategorii), byla pro letošní ME v lázních Sapareva Banja u Sofie ve hře v kategorii juniorek tři místa, v ostatních čtyři. Bohužel právě juniorky neprojevily příliš velký zájem, takže nakonec na mistrovství pojede pouze jediná – vítězka kvalifikace Adéla Stránská (Iscarex Česká Třebová). Dívkám na druhém a třetím místě totiž ještě není šestnáct, což je minimální věk potřebný pro účast v juniorské kategorii.

Spokojenější můžeme být s juniory. První kolo patřilo Petru Kaminskému (Slavia Havířov). Ve druhém kole se havířovskému talentu začal ozývat sval, takže s vědomím jisté kvalifikace zvolnil a přenechal vítězství nováčkovi ve vrchařské reprezentaci Pavlu Ondráškovi, který pochází z lyžařsko – atletického klubu Fenix SKI Jeseník. Tento klub dodal již v minulosti nejednoho juniorského reprezentanta – např. v roce 2005 se jeseničtí běžci David Rosenberg a Martin Zapalač postarali o největší překvapení, když z dalekého Nového Zélandu přivezli naprosto nečekaně týmovou bronzovou medaili.

Do Bulharska se dále podívají Oldřich Schejbal (AC Olymp Brno) se zkušenostmi z loňského mistrovství světa v Itálii a další nováček Roman Papík (AC Česká Lípa). Nadějné je, že za prvními čtyřmi v cíli doběhla druhá vlna (Martin Voják, Vojtěch Čabala a Ondřej Svěchota), což jsou vesměs běžci ročníku 1993, a proto s nimi lze reálně počítat pro další dva roky.

Kvalitních žen – vrchařek je v Čechách určitě dost, nakonec však abychom byli rádi, že se reprezentaci podařilo jakž takž sestavit. Naše nejlepší běžkyně Anna Pichrtová se po zralé úvaze rozhodla tři týdny po úspěšném startu v ultramaratonském debutu v Jižní Africe neriskovat a start na ME vypustit. V Bulharsku však našim bude oporou alespoň svou přítomností – do Sofie letí jako členka pracovní skupiny EAA pro běhy do vrchu.

Z podobných příčin (start na horském maratonu Valmalenco – Valposchiavo před týdnem) se kvalifikace nezúčastnila ani další úspěšná maratonkyně Michaela Mertová. Bleskem z čistého nebe byla zpráva, že Helena Poborská, která měla start na mistrovství ve svém plánu jako jeden z vrcholů sezóny, má na dvakrát zlomenou ruku po pádu z kola na pražském Vítkově, kde ji napadl pes!

Aby nebyl strastem konec, potkala se v týdnu před závodem s angínou letošní krosová vicemistryně republiky Kamila Gregorová, která měla být podle předchozích výsledků tajným trumfem našeho týmu. Zariskovala, nastoupila, ale virové onemocnění nelze vždy vůlí překonat – po prvním okruhu musela Kamila pro vyčerpání vzdát…

Pod Kohoutem se v sobotu opět potvrdilo, jakou stálicí je matka tří dětí Táňa Metelková. Závodnice SK Týniště nad Orlicí neměla po odstoupení Gregorové na trati vážnější problém a kvalifikaci žen vyhrála naprosto suverénně. V reprezentaci ji doplní nestárnoucí Ivana Sekyrová (AK Sokolov) a po čtyřech letech se do „nároďáku“ vracející Pavla Havlová (PSK Olymp Praha). Čtvrtý a stále ještě kvalifikační post obsadila novicka Jana Pechková.

Téměř přehlídkou mužské běžecké špičky byl naopak hlavní závod na 10 400 m. Způsobem start – cíl jej vyhrál několikanásobný mistr republiky Jan Havlíček (ASK Slavia Praha). Havlíček se zdá být v opravdu skvělé formě a v Bulharsku by mohl překvapit nejen sám sebe. Po loňském tápání se v nejlepším světle prezentoval druhý v cíli Jiří Voják (Mílaři Domažlice), jehož „skok“ ze šestého místa po prvním okruhu na třetí v okruhu druhém a posléze i na místo druhé, když v závěru předstihl rovněž výborně běžícího Martina Kučeru (Universita Brno), byl skutečným diváckým zážitkem. Úspěch o to větší, že Voják (6. junior na ME v Pyrenejích 2007) dosud převážně preferoval – jeho soupeř Kučera ostatně také – „čisté“ běhy do vrchu. Spolu se čtvrtým Petrem Pechkem tvoří celé kvarteto rozhodně silný kolektiv, který je schopný postavit se na start s předními vrchařskými zeměmi jako rovní s rovnými. Stačí připomenout, že za branami reprezentace tentokrát zůstala taková vrchařská esa, jakými jsou Petr Losman, Pavel Brýdl či Dušan Podroužek!

Třináctka úspěšných obdržela z rukou vedoucího reprezentace Karla Šklíby nominační pozvánky. Konečné slovo ale bude mít předsednictvo ČAS, které schvaluje veškeré reprezentační starty. Mistrovství Evropy se uskuteční v neděli 4. července.

Do Besednice se za vrchaři vypravil člen TJ Maratonstav Úpice, bývalý eurokomisař Vladimír Špidla, který spolu se starostou městyse a ředitelem závodu Václavem Kožíškem předával vítězům finanční prémie a věcné ceny. Téměř na každého se dostalo v bohaté tombole a na úroveň občerstvení formou „švédského“ bufetu se sladkostmi si nemohl stěžovat opravdu nikdo.


VÝSLEDKY

Komentáře (Celkem 1)

Nalezené položky: 2 První Předchozí | 1 | Další Poslední

idomansky 20.06.2010 12:45:18

Pohárový závod Besednice – Kohout se stal historicky vůbec první kvalifikací na mistrovství Evropy v běhu do vrchu, pořádanou v Jihočeském kraji. Při neúčasti některých ženských stálic se v nominační třináctce vedle vítězů hlavních kategorií Táni Metelkové z SK Týniště nad Orlicí a Jana Havlíčka z ASK Slavia Praha objevilo několik překvapení.
Odkaz na článek

avatar

Čelákovice

Celkem 22125,06 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:39:50 (2011)
půlmaraton: 1:32:39 (2011)
maraton: 3:23:50 (2011)

Láďa S. muž 20.06.2010 22:55:58

gratuluji všem kvalifikantům a Ivovi díky za reportáž

Motto: Teprve se zabíhám...
Nalezené položky: 2 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.