Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Bolest odejde, hrdost zůstane

Bolest odejde, hrdost zůstane
foto: archiv Leony Macháňové

Leona Macháňová | 14.11.2010 | přečteno: 4331×

Nejsem nadaný běžec, nemám dar od Boha a neběhám proto, abych někomu něco dokazovala. Běhám si pro radost z pohybu, pro čistou hlavu a pro zdraví. Má cesta začala deseti ovály na školním hřišti před třemi lety a vyvrcholila v Mnichově maratonem.

Uběhnout maraton nebylo nikdy mým snem. Postupem času, jak se zvyšovaly objemy kilometrů naběhaných při tréninku a přibývaly počty startů na různých půlmaratonech, jsem si řekla, že dokud mi to alespoň trochu běhá, maraton si zkusím. Na podzim roku 2009 jsem si vybrala maraton ve Vídni a směřovala k němu svou přípravu. I když mi příprava šla, jednoho dne mi došlo, že bude teplo. A protože v teplu neuběhnu v pohodě skoro nic, přesunula jsem svůj cíl na podzim, kdy teploty zůstávají příjemně dole. Přihlásila jsem se do Mnichova.

Do Mnichova jsem se neuvěřitelně těšila. Ale fakt neuvěřitelně. Ačkoli díky únavě a zranění šly objemy naběhaných kilometrů dost dolů, někde vzadu v hlavě jsem na tento závod byla připravená perfektně. Absolutně jsem o sobě nepochybovala. Říkala jsem si dokonce, jestli bych se bát neměla, že je to dost divné, že jsem tak sebevědomá jako nikdy. Ale podvědomí se nedalo zastrašit – vědělo, že na to mám a basta.

Maratonské ráno, den D. Snídala jsem housku se sýrem, pár vitamínů a vodu. Bylo mi divně kolem žaludku, nebyl to strach z běhu, ale takový můj neklid kolem organizace – najdu metro, najdu šatny, najdu start… No samozřejmě to bylo pak všechno v pohodě, ale člověk nikdy neví, že?

Stála jsem na startu v bloku B, čili mezi těmi pomalejšími, a nebála jsem se. Díky tomu, že start byl rozdělený na dvě vlny, jsem startovala v magickém čase: 10. 10. 2010 v 10:10. (sakra, to je něco, že?!), takže kdo by se bál… Chtělo se mi brečet dojetím. Většinou všichni mluví o dojetí v cíli, ale mě to přepadlo, ještě než jsem vyběhla. Fakt mě dojímalo, že tam tak stojím a čekám na výstřel, jako by se nechumelilo, jako bych před sebou neměla 42 km, ale třeba jen pět. Stála jsem blízko vodiče na 4:30 a můj plán byl držet se ho, jak dlouho to půjde.

Někde vpředu se ozval výstřel: Start! Trochu mi chyběly tóny z Vltavy, při kterých se startuje u nás. Pomaličku jsme se šinuli k bráně a pak hurá na trať. Nebe bylo jak malované, vzduch chladný, bezvětří. Bylo mi krásně a věděla jsem, že to bude krása. První kilometr jsem měla lehce přes 6 minut, vodič na dosah, už jen 41 km přede mnou… Můj optimismus neměl mezí. Na druhém jsem zjistila, že jsem místo LAP dala STOP. Mačkala jsem tlačítka a ladila, ale až teprve na třetím jsem se konečně chytla. Dva kilometry mi tedy unikly, ale pak už jsem si každý ohlídala.

První občerstvení bylo na pátém kilometru. Znalá všech pouček zkušenějších, přešla jsem do chůze, abych se v klidu napila. Vodič, zřejmě robot, běžel dál, ale dohonila jsem ho. Další občerstvení bylo bohužel za chvíli, a další za další chvíli… Neměla jsem šanci vodiče se držet, ale tak do osmého jsem mu zdatně sekundovala a balonek jsem měla v dohledu, ba spíš na dosah.

Na devátém kilometru přišla jakási nepohoda. Najednou mi došlo, že mám před sebou tolik, jako nikdy předtím, a že bych možná měla zvolnit. Vymyslela jsem, že se na každém občerstvení (co 2,5 km) uvolním (čti: projdu) a při každém odmáčknutém kilometru zjistím, jestli moc nezpomaluji. Hodně dlouho jsem pak byla spokojená, protože pace se drželo pořád lehce přes 6 min/km i s těmi chodeckými vložkami, které jsem si naordinovala. Ale samozřejmě jsem začala zpomalovat, to ani jinak nešlo.

Na malých občerstvovačkách byla voda a ISO, každých 5 km kromě pití pak banány a nějaká tyčinka. Měla jsem i své gely, které jsem si koupila na internetu. Byl to ucelený program pro maratonce, od nějaké buchty, přes pití až po gely, které se nemohly vycucnout nějak nahodile, ale dle přiloženého rozpisu. Pamatovala jsem si jen, že žlutý mám polknout na 35. km a červený na 40., zbytek jsem brala, jak mě napadlo. Voda se nenalévala z lahví, ale normálně z vodovodu. Někde měli napuštěné dětské vaničky či kýble, obsluha v rukavicích pak ponořila najednou několik kelímků, takže to šlo ráz na ráz a nikde se netvořily shluky (hlavně zpočátku, kdy lidi ještě běželi v chumlu). Jedna stanice mi přišla, že jí vytvořili sami obyvatelé, ale neměla jsem čas to nějak zkoumat, a na jedné mezistanici bylo nealko pivo – tu jsem taky minula. Přiznám se, že to neustálé občerstvování mě určitě stálo spoustu drahocenného času, ale nevěděla jsem, jestli si můžu dovolit se trochu nenapít.

Trasa byla nádherná, rovinatá. Jen kolem šestnáctého kilometru přišel malý, dopředu avizovaný kopeček. Běželo se jak ulicemi, tak nádherným zastíněným parkem i centrem města s trochou kostek. Že by Mnichované nějak zvlášť fandili, to se říct nedá, ale třeba to bylo jiné, když běžela ulicemi špička a když my z konce. Ale i tak byly momenty, které mi přišly úžasné, třeba cedule jednoho pána: Bolest odejde, hrdost zůstane, nebo dvě malé dětičky, které měly nastavené ruce k plácnutí.

S napětím jsem vyhlížela ceduli 30 km. Proběhla jsem kolem ní a nic se nedělo. Těšila jsem na 35. I tu jsem za sebou nechala bez povšimnutí. Bála jsem se čtyřiceti. A nic. Shrnuto – nikde žádná krize, kterou v těchto místech často někdo prožívá. Já ne, běžela jsem, při občerstvení jen šla, ale nepřišel moment, kdy bych vytuhla, či s tím chtěla seknout. Ke konci už ale bylo lepší do chůze nepřecházet, protože znovu se rozběhnout stálo docela hodně sil.

Celou dobu jsem si poslouchala písničky, takové ráznější do kroku. Bála jsem se ale, že mi nevydrží baterie od mp3, a tak jsem měla ztlumený zvuk. Od 35. kilometru jsem ale potřebovala dunění, které by mě táhlo do cíle. Už jsem i věděla, že mi vystačí baterie, tak jsem si písničky pustila nahlas a do cíle jsem tak doběhla v rytmu bavorského odzemku. Říkala jsem si: „Kdybyste lidi věděli, co mi teď duní v hlavě, to byste koukali!“

Ale jinak jsem nebyla schopná myslet skoro na nic, co by mě odpoutalo od běhu, abych tak přešla do mechanického polykání kilometrů. Zkoušela jsem myslet na nějaké hodně pozitivní věci, třeba na své začátky, ale vždy mě to tak dojalo, že se mi udělal knedlík v krku a musela jsem sáhnout pro Ventolin :o)

Poslední dva kilometry se běžely v Olympijském areálu, který znám díky zimnímu seriálu i letní desítce jako své boty. V parku už bylo lidí jako máku a všichni povzbuzovali. Je prima, když běžíte mimo hlavní chumel, jste pak vidět a lidi povzbuzují konkrétně vás a nikoho jiného. Jedna paní mi lehce klepla na rameno a říkala, že jsem skvělá, nějaký pán ukazoval V, a já si to vychutnávala.

Ve chvíli, kdy jsem viděla ústí tunelu, kterým se probíhalo na stadion, jsem zatnula zuby, abych k sobě nepustila myšlenku, že prožívám to, co jsem si tolik přála. Nemohla jsem si dovolit udusit se knedlíkem dojetí v posledních metrech. Ve chvíli, kdy jsem vběhla na stadion, se z tribuny po mé levici ozval potlesk a fanfáry, ani se mi nechtělo věřit, že je to kvůli mě. Přede mnou byl ještě celý ovál a opravdu to nebyla moje školní dvěstěpadesátka. Ovál zdál se být nekonečný, ale vše má svůj konec, i maraton.

Cíl – 4:59. Nevím, co jsem čekala, ale nedělo se vůbec nic. Chvilku jsem šla, pak jsem dostala medaili, pak ještě igelit a pak nic. Svět je bohatší o jednoho maratonce, ale dál se točí, ani to s ním nehnulo. Chodila jsem po umělé trávě, kolem dokola impozantní tribuny, na zemi polehávali unavení maratonci a mě se pomaličku do očí hrnuly slzy. Konečně jsem to mohla vypustit, konečně jsem si mohla promítnout svůj první běh kolem oválu, první půlmaraton, skoro rok dlouhou přípravu. Byl to předlouhá cesta, vedla sněhem, mrazem, horkem, po silnicích, po lesích, přes rýmy, přes nadšení i nechuť. A teď tu stojím a mám to za sebou. Jsem maratonec. A jsem na sebe pyšná!

Ovšem pak přišly schody, které mohl vymyslet jen sadista. Nějaký kluk za mnou říkal: „Teď přijde ta nejhorší část maratonu!“ A měl pravdu. A to po nás nahoře ještě chtěli čip, což znamenalo si sednout, zout botu… Au, au, to bolelo. Ale to byla asi největší bolest, kterou jsem si prožila, jinak se mi neudělal ani puchýř.

Tak, to je celé. Uběhla jsem maraton. Byla to makačka, ale já jsem od počátku věděla, že v Mnichově se mi to podaří, a to mi hodně pomohlo. Ta vůle, či jak někdo říká – hlava, to je velmi důležité. Ve spojení s vytrvalýma nohama to jde vlastně úplně samo :o)

Komentáře (Celkem 13)

Nalezené položky: 14 První Předchozí | 1 | Další Poslední

lmachanova 14.11.2010 00:04:40

Nejsem nadaný běžec, nemám dar od Boha a neběhám proto, abych někomu něco dokazovala. Běhám si pro radost z pohybu, pro čistou hlavu a pro zdraví. Má cesta začala deseti ovály na školním hřišti před třemi lety a vyvrcholila v Mnichově maratonem.
Odkaz na článek

avatar

Celkem 3511 km
Minulý měsíc 0 km
maraton: 3:53:38 (2012)

tereza žena 14.11.2010 17:05:13

Ilonko gratuluji, jsi hvězda!!!

avatar

Ostrava

Celkem 7745,89 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:43:40 (2010)
půlmaraton: 1:39:26 (2015)
maraton: 3:48:46 (2015)

hanix muž 15.11.2010 11:12:49

gratulace, pri casu 5hod se ani nedivim, ze neprisla krize, nebylo proc :)

Motto: Co te nezabije, to te posili... jde to i bez treninku, akorat to pak moc boli...
avatar

Vesec u Turnova

Celkem 36335,3 km
Minulý měsíc 28 km
10 km: 0:45:56 (2011)
půlmaraton: 1:44:53 (2014)
maraton: 3:39:18 (2012)

Strouhal Zdenek muž 15.11.2010 12:32:25

Gratuluji a vítám mezi maratonce.

Motto: Běhám rád!
avatar

Celkem 6156 km
Minulý měsíc 0 km

Bubas muž 15.11.2010 16:27:24

Připojuji se ke gratulaci a připojuji veliký obdiv.Já osobně běhám podobně jako ty jen tak pro radost,ale na maraton jsem si ještě netroufl.Myslím si,že člověk by do maratonu měl „běžěcky“dospět­.A na tobě je úžasně vidět že to tak je.Pamatuji si i tvou přípravu na Pražský 1/2 maraton a všechno zdá se to tak vyplynulo,že jsi nakonec dala i ten maraton.Pokud mi to v hlavě zůstane „běžecky“srovnané tak bych k maratonu také chtěl dospět.Tak snad se zadaří.Ještě jednou moc moc blahopřeji a díky za super článek.Tak trochu závidím :-)

avatar

Ratlik muž 16.11.2010 17:07:27

já tyhle maratonský vyznání vzdycky obrečim. Tedy ne že bych bulil, ale jsem hodně dojatý protože ty pocity jsem měl stejný a byly tak intenzivní, že se mi lehce navodí zpět. Tedy nejsem žádný dlouhodobý veleběžec. Maraton jsem běžel letos poprvé, zkusil jsem letos tři. Slibuji si, že si dám pauzu, protože vlastně nevím, proč v nich pokračovat. Vyžaduje to přípravu, časy příšerný, tak proč? Při tomhle psaní jsem si to ale uvědomil. Je to kvůli těm pocitům, té euforii, která v člověku vydrží celé týdny. Takže možná si ho jako drogu ještě naordinuju :-) Na jaře v Praze? Ale to bych měl přes zimu trochu potrénovat. ach jo.

avatar

Brno

Celkem 2176 km
Minulý měsíc 0 km
půlmaraton: 1:55:54 (2012)

MMM žena 23.11.2010 18:38:16

Gratuluji, tohle já nikdy nedokážu.....­....... opravdu klobouk dolů…:-)

avatar

Brno

Celkem 20390,9 km
Minulý měsíc 131,9 km
10 km: 0:42:31 (2011)
půlmaraton: 1:38:10 (2010)
maraton: 3:56:28 (2011)

hugo muž 23.11.2010 18:48:01

>> MMM, 23. 11. 2010 18:38:16

Nikdy neříkej nikdy

Motto: „Zemi nedědíme po předcích, nýbrž si ji jen vypůjčujeme od našich dětí.“ Antoine de Saint-Exupéry
avatar

Brno

Celkem 2176 km
Minulý měsíc 0 km
půlmaraton: 1:55:54 (2012)

MMM žena 24.11.2010 11:28:39

>> hugo, 23. 11. 2010 18:48:01

:-), no já vím, ale na to asi nemám vůli, tedˇ se momentálně docela dost trápím a nutím........., nevím co se děje.......

avatar

Brno

Celkem 19689 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:34:24 (2014)
půlmaraton: 1:17:52 (2016)

mulisak muž 24.11.2010 13:34:30

Tak se netrap a nenuť, to nech vrcholovým sportovcům, kteří musí, protože je to jejich živobytí nebo tlusťochům, kteří musí zhubnout. My ostatní hobíci máme ten luxus, že běháme, protože nás to baví, jen když se nám chce a jak se nám chce. Zkus obvyklý věci, jako změnu trati nebo času, v rozporu s doporučeními zkus běhat i na tréninkové trati rychle, pečlivě si zaznamenávej mezičasy a překonávej svoje rekordy nebo si naopak čas a vzdálenost vůbec neměř. Někdy se příjemný pocit nedostaví ihned po vyběhnutí, ale až po pár kilometrech, když tělo přestane protestovat – nestanovuj si předem, kolik km nebo hodin poběžíš. Najdi si běžeckou kamarádku – moje manželka sama vyběhne jednou za uherský rok, ale s kamarádkou skoro každý týden, protože se vzájemně hecnou a můžou si při běhu povídat. A na závěř kacířská myšlenka – zamysli se, třeba zjistíš, že tě běhání až tak nebaví a je spousta jiných zábavnějších aktivit. Znám lidi, kteří dobrovolně nikdy „jen tak“ neuběhli ani kilometr, ale přitom pravidelně hrají fotbal.

Motto: KISS (Keep it simple, stupid) in both running and programming
avatar

Olomouc

Celkem 149328 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:39:54 (2001)
půlmaraton: 1:34:43 (2002)
maraton: 3:21:17 (2002)

321919 muž 24.11.2010 17:31:28

>> MMM, 24. 11. 2010 11:28:39

Ahoj Martino! Jak jsem Ti již před časem napsal. Naprosto k ničemu se nenuť. Pokud zkusíš vyběhnout, klidně nechej hodinky doma a běhej jen podle pocitů. Využívej indiánský běh, zkus jít vyběhnout na jinou, než obvyklou trasu. Nebo zvol jen delší procházku, plavání, aerobik, spinning, případně i jinou pohybovou aktivitu. Určitě se ale POHYBUJ. Užívej si dle možností života jako takového a třeba nalezneš i jiné zajímavé aktivity. A až se rozjaří třeba Tě sluníčko opět pozitivně naladí a vytáhneš svoje běžecké boty. :-)

Motto: Nepřestaneš běhat proto, že jsi zestárl. Zestárneš proto, že jsi přestal běhat.
avatar

Brno

Celkem 2176 km
Minulý měsíc 0 km
půlmaraton: 1:55:54 (2012)

MMM žena 24.11.2010 20:58:40

*>> mulisak, 24. 11. 2010 13:34:30*děkuju, no právě já sem kdysi musela,tedˇne, hrozně mě to bavilo a chytlo, začala jsem běhat po 22 letech od ukončení atletiky.......a běhám už rok pravidelně, jenže tedˇjsem se nějak zastavila, zatavila........, ale pořád chodím, ale tedˇuž jen 3× týdně, před tím 6×. Ale překonám to, protože chci, bylo by mně líto té dřiny a toho, že jsem konečně něco začala, že chci sama a ne že musím… Jen najít zas takovou tu chutˇ......:-), jinak krom běhání hraji badminton, tenis, in line, kolo, tedˇbude zima, budou lyže....., ale běhání si dávám pořád podvědomě na 1. místo. Ale to je asi normální, hlavně se nevzdat............

avatar

Brno

Celkem 2176 km
Minulý měsíc 0 km
půlmaraton: 1:55:54 (2012)

MMM žena 24.11.2010 21:01:57

>> 321919, 24. 11. 2010 17:31:28

Děkuji moc, od Vás mě to vaše povzbuzení vždy potěší, já to překonám už kvůli takovým lidem jako jste Vy… :-), díky moc.....to mně pomůže.........

avatar

Olomouc

Celkem 149328 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:39:54 (2001)
půlmaraton: 1:34:43 (2002)
maraton: 3:21:17 (2002)

321919 muž 24.11.2010 22:52:31

>> MMM, 24. 11. 2010 21:01:57

Tím, že to vše zvládneš jsem si téměř jistý a těším se, že se na jaře sejdeme na nějakém závodě. Držím Ti palce. :-)

Motto: Nepřestaneš běhat proto, že jsi zestárl. Zestárneš proto, že jsi přestal běhat.
Nalezené položky: 14 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.