Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

NÁZOR: Vytrvalci na rozcestí

NÁZOR: Vytrvalci na rozcestí
foto: Zdenek Krchák

Zdeněk Smutný | 11.04.2011 | přečteno: 9651×

Quo vadis? Určitě bych se tak mohl zeptat, neboť stav českého výkonnostního běhu je víc než katastrofální. V zemi, která dala světu Zátopka, Jungwirtha a řadu dalších světových či minimálně evropských špičkových běžců, najednou zeje přímo hrozivé vakuum.

A to nejen mezi muži. Ženy na tom nikdy nebyly moc dobře a teď už je jejich výkonnost přímo tragická. Samozřejmě je pár výjimek. Nechci se jich v žádném případě dotknout a předem před nimi smekám, protože bez nich by už byli naši vytrvalci opravdu jen kondičními běžci.

Nemám v podstatě žádné oprávnění takto hovořit, ale 40 let života jsem běhu zasvětil a tak si troufám přece jen svůj názor zveřejnit. Předpokládám, že se proti mně zvedne vlna odporu pomalu na úrovni národně osvobozeneckého boje, ale z tohoto svého názoru nemám kam ustoupit.

Stačí se podívat na výkony našich běžců v minulém století a porovnat je se současnými a je vše hned jasné. A to nemluvím už ani o počtech kvalitních vytrvalců republikové úrovně tehdy a v současné době.

Je fascinující, kam až dospěly současné generace běžců a běžkyň. Není žádná snaha u většiny mladých běžců o nějaké progresívní zlepšování. A když se podívám, co dělají starší veteránské kategorie ve startovním poli za průvan na čele skoro každého závodu, musím se nad tím jen v údivu pozastavit.

V této době, kdy mají všichni nesouměřitelné podmínky proti nedávným letům, je paradoxem, že běh se stává víc a víc jen módním doplňkem a také díky tomu snadno zneužitelným prostředkem k hrubému tahání peněz z kapes lidí, co se k takzvanému běhání nechají nalákat masírováním médií a řadou mnoha různých webů.

Za peníze v Praze dům. Až tam tyhle všechny monstr akce bohužel dospěly.

Zaplatí se pár elitních borců z afrického kontinentu, aby se ukázalo, jak je závod kvalitní a rychlý a vy ostatní pak jen plaťte. A když se potom podíváte do výsledkové listiny a budete hledat naše borce aspoň kousek za těmi průměrnými zahraničními běžci, spláčete nad výdělkem.

Na druhou stranu je zase dobře, že se alespoň nějaké takové akce pořádají, jinak bychom už asi i zapomněli, že nějaký závodní běh vůbec existuje. Vždyť na menších regionálních závodech již pomalu běhají jen ty generace, co mají už ledacos za sebou a jdou si spíš popovídat s kamarády a přitom se pobavit svým celoživotním koníčkem.

Možná mají současné webové stránky smysl pro ty, co potřebují psychickou podporu a motivaci k tomu, aby si dokázali, jací jsou borci, když za cenu poškození organizmu dokončí v davovém šílenství maraton v časech, které už mají opravdu k běhu hodně daleko. Určitě tyto webové běžecké zdroje všeho možného ukážou nějakou cestu pro totální začátečníky, ale většinou formou neužitečné záplavy různých, občas i protichůdných informací. Doba je taková, musí se nalákat co nejvíc lidí, aby přístupy ohromily potencionální zájemce o reklamu.

Ale co tyhle všechny sdělovací prostředky přinášejí pro těch pár lidí, co se vytrvalostnímu běhu chtějí věnovat naplno a s nějakým výkonnostním cílem? Obávám se, že zhola nic. Žádné podstatné informace k tréninku a jeho souvislostem, či další důležité věci týkající se tréninkového procesu případně jeho plánování! A tak bych mohl pokračovat dál.

Teď asi namítnete, že od toho jsou trenéři, aby se jim věnovali. Možná kdysi. Ale kde jsou teď? Většina těch dobrých už buďto zestárla a skončila s aktivní činností a těch pár zbývajících znechuceně odešlo k jiným sportům, či je doba donutila pracovat tak, že už jim na jejich zálibu nezbývá čas. A to musí a většinou vždy musel být v našich podmínkách z jejich strany jen a jen koníček, i když na plný úvazek. A navíc, koho by trénovali?

Vždyť ani není zájem mezi mladými běžci, co se občas na závodech objeví, o takovou řeholi s nejistým výsledkem. Proč by měli něco někomu dokazovat v době, která skýtá daleko jednodušší a podstatně lehčí možnosti pro seberealizaci. Pokud se vůbec někdo z této mládeže chce v něčem realizovat.

Kdo z nich je schopen nejen vydržet, ale hlavně dokázat vůbec odtrénovat roky v takových běžeckých objemech, o kvalitě vůbec raději nemluvím, které už zaručí minimálně nějakou slušnou výkonnost? Obávám se, že skoro žádný z nich.

Navíc to, co u nás fungovalo v různých sportovních střediscích a přinášelo to i dobré výsledky, to se rozbilo. Jako ostatně všechno v této zemi. Zřejmě jen pro to, že to vzniklo ve špatné době, i přesto, že nám celý svět ten systém výchovy talentů záviděl. A to teď nemluvím jen o individuálních sportech, ale třeba také o hokeji či fotbale. Potom je propad v porovnání se světem všude takový, jaký je, a nic ho nezastaví.

Pak ovšem vypadá výkonnost na našich běžeckých závodech tak, jak vypadá a nezbývá mi nic jiného, než se nad tím pousmát, když si něco přečtu na webu a případně někde jinde, jakže jsou ti borci dobří… A možná spíš jen v údivu zaplakat, zakroutit hlavou a odkráčet do důchodu.

Bohužel.

A světlo na konci tunelu nějak nevidím. Snad je to jen stářím zesláblým zrakem. Alespoň v to tajně doufám.


Vyškovský trenér Zdeněk Smutný je spolupracovníkem redakce. Jeho názor však nereprezentuje stanovisko redakce.

Anketa

Shoduje se váš názor s názorem autora článku?

 
18 hl.
 
9 hl.
Celkem hlasovalo 223 uživatelů.

Komentáře (Celkem 73)

Nalezené položky: 74 První Předchozí | 1 | 2 | 3 | Další Poslední
avatar

Sloviensko

rudo muž 05.04.2011 21:32:17

Musim vas sklamat, ale doba profesionalnej atletiky skoncila, vsade vo svete. Skoncil cely profesionalny sport. Skoncili aj mnohe ine pre ludstvo zbytocne a zdrzujuce rozptylujuce profesie a odvetvia priemyslu. Vela ludi to vidi zvonku a mnohi to citia znutra, ale zatial si to aj mnoho zainteresovanych nechce pripustit. Skoncila aj civizlizacia kde sa dalo zivit v profesii bafunar, rovnako skoncila aj profesia politik. V podtstae cela civilizacia fungovala ko Potemkinove dediny, financova tlaciarnou FED bez akejkolvek skutocnej podlozenej hodnoty Ako sa rozpadol bankovy system rozpadnu sa aj vsetky podsystemy, vratane olympijskeho hnutia. Kto naozaj vlastni sukromnu korporaciu nazyvanu MOV ? Londyn bude posledna letna olympiada, ak vobec bude.

Nik sa nebude moct zivit behanim, aj keby daval maraton za 2:02 alebo 1:58, pretoze ako ludstvo dostane rozum v roku 2011 a 2012 nik nebude vidiet dovod nieco platit niekomu za behanie. Bezci nastastie u nas si uz na to takmer zvykli, ti do soku nepridu, niekto by mal zacat psychicky priporavovat hokejistov a futbalistov a v amerike basketbalistov, boxeristov golfistov a ine somarske aktivity.

Ak chces behat, behaj, ale behaj pre seba, nik ta nebude oslavovat, vesat ti na krk medaile a platit za beh.

Emil Zatopek, pracoval na plny uvazok a trenoval tajne. Aj ked uz reprezentoval, trenoval popri praci, zo zvazu dostal velke kulove a naopak bafunari ho este okradali, brali mu ceny za vitazne preteky a tiez mu kradli peniaze z preplacania cestovneho do zahranicia. Emil behal koli tomu aby zivil bafunarov, Emil nebehal koli tomu aby sa stal profesional a z behania zil, vtedy take neexistovalo, aspon nie v europe

Motto: you can't stop, what is coming !
avatar

Praha - New York

10 km: 0:36:30
půlmaraton: 1:28:55

Komsomolec muž 05.04.2011 21:40:14

>> rudo, 05. 04. 2011 21:32:17

Slova ostřejší žiletky, ale není mezi nimi jediné, se kterým bych nesouhlasil.

Motto: "Zadarmo jste dostali, zadarmo dejte." Skutečnosti, které máme rádi a milujeme, se nedají měřit časem, natož stopkami.
avatar

Sloviensko

rudo muž 05.04.2011 21:45:14

>> Komsomolec, 05. 04. 2011 21:40:14

v poslednych tyzdnoch som si nazbieral vela pluskov, narastla mi aura, tak si to mozem dovolit ;-)

Motto: you can't stop, what is coming !
avatar

Vsetín

Celkem 3112 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:39:32 (2011)
maraton: 3:36:41 (2007)

Plyšák muž 05.04.2011 22:05:51

>> rudo, 05. 04. 2011 21:32:17

Pěkný příspěvek na 1.apríla, ale domnívám se, že tato situace ještě dlouho nenastane. Pořád se najde HÓÓÓÓDNĚ (sakra, jak to teď slušně říct a nikoho neurazit) hlupáků, ochotných vyvalit spoustu peněz za to, aby se mohli dívat na jiné „podivíny“, kteří např. zahnutou tyčí honí kus gumy po ledě, přitom se pohybují v divných botách a u toho se mlátí hlava nehlava, pravidla nepravidla.

Zajímalo by mě, kdy třeba škodovka nainstaluje kamery do své výrobní haly, abychom se mohli podívat na mimořádné fyzické a duševní nasazení profesionálů v jiném odvětví – výroba plechových krabic poháněných smradlavou tekutinou a vyfukujících ještě smradlavější dým, který nás všechny otráví skoro tak spolehlivě, jako televizní program (taky za peníze). :-D

Motto: Velcí trpaslíci to mohou dotáhnout až na malé obry.
avatar

Sloviensko

rudo muž 05.04.2011 22:28:57

>> Plyšák, 05. 04. 2011 22:05:51

suhlasim ze naivni ci hlupacki fanuskovia sami od seba zo stadiona neodidu a sami telku nevypnu. Peniaze stiahnu sponzori, Mnohe velke svetove akcie uz casto nemaju ziadny zaujem o usporiadanie, krasne fiasko boli posledne hry britskej otrokarskej rise v Indii pred rokom. Nezabudaj ze za prve : FED zriadeny podvodom a proti konstitucii USA dostal v roku 1913 povolenie na sukromnu prevadzku na 99 rokov, vyprsi na buduci rok, ze v tomto mesiaci ma FED predlozit komplet vyuctovanie nakradnutych penazi z roku 2008 a nema co senatu predlozit. FED je vlastneny tymi istymi ludmi co vlastnia MOV. Ze ti siti ludia coi vlastnia farma korporacie vlastnia cez MOV aj WADA a pozuivaju sportovy doping na testovanie svojich vyrobkov a sportovci su dobrovolni pokusni kralici, ze doping v sporte je nariadeny zhora a vychytavaju sa len ti dopujuci co dopuju mimo systemu a mimo tychto korporacii. Ze ti ludia co vlastnia vsetko svinstvo budu odstraneni a tak vsetky Potemkinove dediny padnu velmi rychlo.

Motto: you can't stop, what is coming !
avatar

Vsetín

Celkem 3112 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:39:32 (2011)
maraton: 3:36:41 (2007)

Plyšák muž 05.04.2011 22:40:59

>> rudo, 05. 04. 2011 22:28:57

Já se do tak složitých konstrukcí nechci pouštět, mohl bych přijít o zbytky optimismu. Ale mám takový názor, že je lepší být účastníkem, než divákem. A tak pokud mám možnost a odpovídá to mým zájmům, tak si všechno raději zažiju na vlastní kůži, než bych se na někoho díval, jak si to užívá. Natož, abych mu za to platil.

Motto: Velcí trpaslíci to mohou dotáhnout až na malé obry.
avatar

Čelákovice

Celkem 22125,06 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:39:50 (2011)
půlmaraton: 1:32:39 (2011)
maraton: 3:23:50 (2011)

Láďa S. muž 05.04.2011 22:49:01

>> Plyšák, 05. 04. 2011 22:40:59

no vidíš a tady si spousta lidí pochvaluje „jaká TAM byla skvělá divácká KULISA“ 8-) a jak jim to pomohlo!

Motto: Teprve se zabíhám...
avatar

Sloviensko

rudo muž 05.04.2011 23:06:56

>> Plyšák, 05. 04. 2011 22:40:59

no vidis ty si uz pripraveny na krajsi zajtrajsok, a nezdrzujes zanik starej civilizacie, nebudes mat problem, ked nebudes musiet platit velke startovne len na to aby mohli vyplatit najatym cudzim zoldakom peniaze za odbehnutie rychleho maratonu

Motto: you can't stop, what is coming !
avatar

SABZO Praha

Celkem 1988,2 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:39:06 (1991)
maraton: 3:42:45 (1992)

Tomáš
Miřejovský
muž
06.04.2011 01:17:39

Článek je děsivě pesimistický.

avatar

Bratislava

Celkem 151814 km
Minulý měsíc 0 km

Mato muž 06.04.2011 08:53:23

>> rudo, 05. 04. 2011 23:06:56

Ale no tak Rudo! Myslim si, ze tento clanok nemal byt predslovom na filozofovanie o zaniku civilizacie, ako ju teraz pozname. Tvoje teorie su mozno v niecom pravdepodobne, no vo vela veciach iba tapas a domyslas si spojitosti, o ktorych nemozes mat zarucene informacie, ani keby si sa priamo na tomto spiknuti podielal. Co si sa samozrejme nemohol, inak by si tu o tom nevypisoval na bezeckom fore, ale si uzival sladky zivot v danovom raji. Ludia budu platit za to, co chcu vidiet a ja osobne si rad zaplatim za listok do hladiska na sport, ktory ma bavi, robil som ho (atletiku aj futbal) a dokazem ocenit majstrovstvo a umenie pohybu. Dokonca som ochotny pozabudnut aj na vsadepritomny doping, ktory skratka v sporte je a vzdy bol a bude. Taky „shamaterizmus“ ktory sme tu mali pred oficialny povolenim profesionalizmu bol este vacsim pokrytectvom, nez sucasna honba za dopingovymi previnilcami. Uz Zatopek trenoval ako profik – najma po r. 1946, ked bol 5. na ME na 5km. Oficialne bol v armade, ale neoficialne tam nemusel sediet 8 hodin 6 dni v tyzdni (ano, 6 dni v tyzdni sa pracovalo az do poloviny 60. rokov) a urcite nemal pravidelne sluzby, ako ini vojaci z povolania, na preteky ho pustali a z diet si postavili s manzelkov dom v Troji, sice za pomoci kamaratov, ale netreli nudzu. Shamaterizmus, ktory robili vsetci sportovci olympijskych sportov az do 80.rokov bola divadelna fraska. Kazdy zarabal zo sportu pod stolom a ti, co tento system shamaterizmu zivili na to zarabali najlepsie. Vdaka bohu, ze sa to skoncilo a sportovci mohli oficialne zobrat peniaze a odvadzat z nich dane.

avatar

Celkem 22190 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:37:30 (2012)

Perky.. muž 06.04.2011 09:09:35

Naštěstí jsou i jiné odvětví vytrvalostního běhu, ve kterých naši reprezentanti nezaostávají tak výrazně jako na dráze. Např.v orienťáku patříme mezi nejlepší a to je ve světě opravdu velká konkurence..

Motto: Dělej stopu v hlíně dokud je mokrá
avatar

Sloviensko

rudo muž 06.04.2011 10:17:50

>> Mato, 06. 04. 2011 08:53:23

Mato, ano mas pravdu Zatopek sa nakoniec dostal do armady, najskor presiel zakladnym vycvikom a az vecer sa dostal k behu a v nedelu dostal vychadzku aby mohol zabehnut narodny rekord a vyhrat majstrovstava a dostal za to pochvalu pred nastupenym praporom. Ked uz bol Emil len papierovy vojak a bol profik, vtedy az mal medaile aj rekordy.

Na svetovu uroven sa dostal este pocas zamestania vo fabrike.

Preto som spomenul Emila, ze sa dostal na svetovu uroven na vedlasji uvazok popri zamestnani, a ked sa na tu svetovu uroven dostaval, tak nemal z toho ziadne financne odmeny a ani netusil ze by mohol mat.

Ja si tiez apalatim za listok do divadla a na koncert a zaplatim cenu podla kvalitu a mojho zaujmu, ale ten huslista cvasto hra alebo zadaramo alebo za normalnu mzdu

ale nikdy nedostane 300.000 $ alebo milion premiu za 1 vecer a tiez nedoistane milonovy kontrakt za to ze nosi boty nejakej znacky.

A je mzone ze ten huslista musi trenovat viac rokov a viac hodin ako ten pro-sportovec.

Ci ty zaplatis listok – od toho nezavisi ci MOV zanikne

Motto: you can't stop, what is coming !
avatar

Bratislava

Celkem 151814 km
Minulý měsíc 0 km

Mato muž 06.04.2011 10:48:52

Rudo, a Tvoja pointa je…? Vsak ja som nikdy nevravel, ze sportovec ma dostavat vyhody, kontrakty a ine veci na striebornom podnose este predtym, nez nieco dosiahne. Zatopek mal tu smolu, ci vyhodu (podla toho, z ktoreho uhla pohladu sa to berie), ze bol priekopnik a statom riadeny sport a strediska boli iba v plienkach. Neskor v kariere (od 50. rokov) uz hrdo nosil napis UDA (predchodca Dukly, profesionalneho vojenskeho sportoveho oddielu – cize shamaterizmus v plnej krase). Aj ja som cital niekolko knih o Zatopkovi, niektore od neho sameho, videl plno dokumentov (aj tych, co sa u nas za komancov nevysielali a boli so zahranicnymi novinarmi), ale skoro vsade bolo zrejme, ze po prvych uspechoch to mal Emil omnoho lahsie, nez ktorykolvek iny portovec v tej dobe na Zapade. Doma mal dvere otvorene vsade, zamestnanie a spokojny zivot, az do r. 1968, kedy hrdinsky, ale asi nerozumne, verejne vystupil proti okupacii. Potom az do 76teho mal tazke casy. Do 68. bol nasou socialistickou formou antickehpo hrdinu, ktory zasluzene isiel na sportovy dochodok. Taka socialisticka forma profesionala na dochodku. To nie je kritika Zatopka, ktoreho nesmierne obdivujem, ale systemu, ktory napriek nostalgickym spomienkam zvacsa bafunarov, vobec nebol krasne cisty a bezstarostny.

A co ked musel huslista trenovat viac hodin, aby dostal zamestnanecku zmluvu vo filharmonii? Nikto ho nenutil od detstva pilovat na husliach. Mohol sa stat kludne futbalistom, keby na to mal, ci dat vypoved a ist robit do sukromnej sfery a zarobit miliardu. Sme v slobodnom svete a nejake rovnostarstvo v zmysle „trenoval si 15 rokov 8 hodin denne, mas plat 200 tisic dolarov, Ty si trenoval len 2 hodiny denne 10 rokov, mas plat 30 tisic dolarov“ tu nema miesto. Mna ten huslista napr. vobec nezaujima a nedal by som ani len 2 eura za to sa na neho ist pozriet. A to nemam nic proti hudbe. A sponzor da prachy iba vtedy, ked je zrejme, ze bude dostatocne na ociach, teda, ze sport bude dostatocne sledovany. Huslista teda nikdy nebude mat logo stradivarok na celenke. Na to si vybral zle povolanie. Na tomto sposobe zarobku nevidim nic zle. Ked sme uz pritom, ten huslista (ak pripustime argument primeranosti, ktory je uplne scestny) moze hrat na najvyssej urovni aj po patdesiatke, profi sportovec to malokedy potiahne vyrazne za 30ku, cize ma na kapitalizaciu svojej driny nepomerne menej casu.

S tym nema MOV nic spolocne, sorry ze Ti rucam vzdusne zamky.

avatar

Sloviensko

rudo muž 06.04.2011 11:19:09

>> Mato, 06. 04. 2011 10:48:52

Mato rad sa k teme vratim za 3 roky.

zatial je moj nazor ten, ze ocakavat ze sa vytvoria profesionalne podmienky a z nich vyrastie vytrvalecka elita je prave tym vzdusnym zamkom, podla mna take uz nebude

Motto: you can't stop, what is coming !
avatar

Praha

Celkem 52442,8 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:43:42 (2006)
půlmaraton: 1:36:28 (2006)
maraton: 3:39:37 (2006)

Štefan muž 06.04.2011 11:24:37

>> Plyšák, 05. 04. 2011 22:05:51

„Pořád se najde HÓÓÓÓDNĚ (sakra, jak to teď slušně říct a nikoho neurazit) hlupáků, ochotných vyvalit spoustu peněz za to, aby se mohli dívat na jiné „podivíny“, kteří např. zahnutou tyčí honí kus gumy po ledě, přitom se pohybují v divných botách a u toho se mlátí hlava nehlava, pravidla nepravidla. “

To se mi zdá hodně přehnané. Nazývat někoho hlupákem jenom proto, že je ochotný platit za něco jiné, než já bych si rozhodně nedovolil. Polemizovat o tom, jestli je něčí vkus správný mi připadá stejné, jako polemizovat o tom, jestli je správné, že někomu chutná nějaké jídlo.

Motto: Dnešní den s úsměvem. When troubles attack you, just smile them away.
avatar

Lysá nad Labem

Celkem 2843 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:38:26 (2011)
půlmaraton: 1:35:39 (2012)
maraton: 3:35:39 (2012)

Mikis4318 muž 06.04.2011 11:57:35

>> rudo, 06. 04. 2011 10:17:50

Dobrá paralela. V umění i sportu funguje „expect nothing from your …(running/playing)… and you will get more you could ever imagine“.

Problém není podle mě ani v nedostatku peněz (málo motivace), ani v přebytku peněz (komerce), a už vůbec ne v celosvětových spiknutích, Rudo :-)

Záleží na tom, k jakým hodnotám vychováme svoje děti. Jestli A) „musíš soustavně makat, abys v něčem vynikl nad ostatními“, nebo B) „najdi v tom, co děláš, radost, a podílej se o ni“.

Přístupem A) můžeš vybudovat vynikajícího sportovce/muzi­kanta, který se ti na to ale kdykoliv může vykašlat, upnutím na nějaké cíle máš zajištěn stres pro sebe i pro něj. Jestli se něco nepovede, bude to pro něj životní tragédie. A ono se to skoro nikdy nepovede. Při EXTRÉMNÍ klice můžeš vychovat šampiona, pravděpodobně ale nešťastného, upnutého jen na vítězství.

Přístupem B) pošleš na cestu sportovce/muzi­kanta, o kterého se nemusíš bát, ani když se nezadaří. Najde se v něčem jiném. A z těch, co svoje povolání budou milovat nejvíc, vyrostou šampioni.

Nečekal jsem, že vyplodím takový patos, ale nechávám to tak :-)

Motto: Hra na vlčí dech, gazelí nohy a Švejkova játra.
avatar

Dobřichov

Celkem 7103 km
Minulý měsíc 0 km
půlmaraton: 1:16:31 (2012)
maraton: 2:50:29 (2016)

honzaherda muž 06.04.2011 19:52:52

S tím časem bych jen podotkl, že amatérští cyklisté odtrénují běžně cca 30 až 70hod měsíčně při práci, k tomu výbava počítaná na 30 až 100 000Kč, náklady na sezónu lítají do tisíců … A v posledních letech počet takových odhodlanců neobyčejně roste! Uvidíme kdo překvapí v Pardubicích.

avatar

Sloviensko

rudo muž 06.04.2011 23:25:31

>> Mikis4318, 06. 04. 2011 11:57:35

myslim ze si nerozumieme ohladom spiknuti, skusim teda inac :

v clanku a aj inde su caste staznosti na to ze nie su vytvorene profesionalne podmienky na vytrvalostne behy a stale sa vola po tom a sniva o tom, ze niekto by mal zriadit nejake strediska vrcholoveho vytrvalostneho behania, dat do toho miliony dlhodobo a vytvorit profesionalne bezecke oddiely so zastupenim vsetkych vekovyuch kategorii, treneri maseri lekari kuchari atd na plny uvazok… a ze po par rokoch nam z toho vyrastie reprezentacne druzstvo vytrvalcov.

Ja hovorim len tolko : take uz nikdy nebude a nebude to nielen v CZE a na SVK ale nebude to ani inde

staty stratia zaujem pocitat medaile a velke koncerny stratia zaujem platit milionove kontrakty profesionalnym sportovcom.

Koniec jednej kapitoly,

Pozri sa spatne do dejin ludstva ako dlha bola kapitola profesionalneho sportu ?

Clovek ve clovek pohodlny a nema rad zmeny, boji sa zmien.

Ale nic netrva vecne, ani laska k jednej slecne ;-)

Motto: you can't stop, what is coming !
avatar

Postrizin

Celkem 41 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:34:30 (2011)
půlmaraton: 1:13:56 (2011)
maraton: 2:39:32 (2011)

SlavoK muž 07.04.2011 08:52:17

>> rudo, 06. 04. 2011 23:25:31

Rudo to si si vymyslel, nikdo v prispevkoch a uz vobec nie v clanku nevolal po vzniku profesionalnych stredisk na vychovu mladych talentov v profesionalnych sampionov.

avatar

Lysá nad Labem

Celkem 2843 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:38:26 (2011)
půlmaraton: 1:35:39 (2012)
maraton: 3:35:39 (2012)

Mikis4318 muž 07.04.2011 10:25:26

>> rudo, 06. 04. 2011 23:25:31

Jediné, nad čím zvedám obočí, jsou názory, že za vším stojí Rockefeller, Rotschild, FED. Myslím, že dnešní svět nikdo neovládá. Sociologické jevy jsou výsledkem působení miliard lidí a nikdo to nemá pod kontrolou. Na hlubší diskuzi nicméně nemám nastudováno.

„take uz nikdy nebude a nebude to nielen v CZE a na SVK ale nebude to ani inde“ – naprostý souhlas Skoncila aj civizlizacia kde sa dalo zivit v profesii bafunar – mám stejné přání, ale tak lehce to nepůjde

„staty stratia zaujem pocitat medaile a velke koncerny stratia zaujem platit milionove kontrakty profesionalnym sportovcom“ – je to možné, ale tak převratnou společenskou změnu nevidím. Masa pasivního mainstreamu se nemění. Sledovanost fotbalu a Michala Davida je pořád obrovská.

Opět paralela s muzikou, kde se okolo umělců přiživuje spousta lidí. Pláče se nad koncem nahrávacího průmyslu, že to škodí muzikantům, to je blbost. Muzikanti přežijí, dokud lidi budou toužit po společném zážitku na koncertu, to jen manažeři si budou muset najít jiné koryto. Stejně tak nejlepší sportovce fandící masa vždy zaplatí, snad v boucnosti nějakým jiným, přímám způsobem narozdíl od současného institucionálního pojetí.

Motto: Hra na vlčí dech, gazelí nohy a Švejkova játra.
avatar

Kamhajek

Celkem 10023 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:41:29 (2003)
půlmaraton: 1:39:09 (2013)

Kajmann muž 07.04.2011 10:56:17

>> rudo, 06. 04. 2011 23:25:31

No stejně jako SlavoK bych se rád zeptal, asi jsem hluchý a netečný, ale kdo po tom volá a snívá?

Ad.Profíci ve sportu:

Hodně dlouhá kapitola, celá staletí zlatého věku Řecko-římského(…ale to jen rejpu, to neber vážně. :-D )

Motto: Proč vlastně běhám, když mě nikdo nehoní?!
avatar

Sloviensko

rudo muž 07.04.2011 12:49:30

Ja osobne mam dojem ze v podobnych debatach vzdy pride argument ze spickovy vytrvalec nemoze vyrats pokial musi chodit doroboy a nemoze len trenovat a regenerovat a zaroven za to nedostava peniaze aby tym zivil seba aj rodinu. Ved tym sa argumentuje ze preto sa kedysi behavalo rychlo lebo bol pseudoprofesi­onalizmus – napriklad vojenske Dukly, formalne vojenske zamestnanie atd.

Nakoniec svk chodza existuje len koli DukleBB, platenej z rozpoctu ministerstva narodneho utoku.

Nejak teraz nerozumiem o co ide, anjprv argumenty ze aj Zatopek bol profik, ze vsetko bol komunisticky profesionalizmus a len preto sa behalo rychlo, a teraz zase ze vraj nikdo profesionalizmus nechce ?

Anca tak sa rozhodni chces ci nechces ? je mi uz zima !

Motto: you can't stop, what is coming !
avatar

Černé Voděrady

Celkem 21106,64 km
Minulý měsíc 65,11 km
10 km: 0:48:56 (2017)
půlmaraton: 1:49:10 (2017)
maraton: 3:57:39 (2017)

MartiNo žena 07.04.2011 13:05:58

>> rudo, 07. 04. 2011 12:49:30

ministerstva narodneho utoku

:-D
Motto: Žít a nechat žít.
avatar

Postrizin

Celkem 41 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:34:30 (2011)
půlmaraton: 1:13:56 (2011)
maraton: 2:39:32 (2011)

SlavoK muž 07.04.2011 13:10:47

>> rudo, 07. 04. 2011 12:49:30

Tak sa mi zda, ze ty mas taky dojem a na ten dojem reagujes. ;)

avatar

Lysá nad Labem

Celkem 2843 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:38:26 (2011)
půlmaraton: 1:35:39 (2012)
maraton: 3:35:39 (2012)

Mikis4318 muž 07.04.2011 13:56:37

>> rudo, 07. 04. 2011 12:49:30

Těch názorů je tu asi víc.

Můj názor je sportovec-profesionál ano, sponzoři ano, ale není třeba mít aparát „líhně talentů“, není třeba sportovní instituce. To nechme s klidem Číně. Na českou špičku se dá dostat při studiu s rodinným týmem, pak se chytne sponzor a dá se vyhoupnout na světovou úroveň.

Příklad takového modelu: Adam Ondra od malička leze s rodiči, je to jejich společná vášeň. Na skály tahal on je, ne oni jeho :-) Když se dostal na vynikající úroveň, ulovilo ho pár sponzorů. Nezblbnul, využil to k nezávislosti na svazu, mohl lépe trénovat, v klidu si dál lezl a teď je v osmnácti absolutní světová špička. Horolezecký svaz mu (kromě směšného „reprezentačního“ příspěvku) tak akorát udělil sankce za to, že použil v extrémně těžkých cestách na pískovci magnézium na ruce. Od té doby na písku radši neleze.

Můj názor na to, proč se za komančů dobře běhalo, je ten, že sport byl únik od reality. Člověk mohl pěstovat svou vášeň bez pokušení, že jako právník by vydělal balík. Jasně, přiživilo se hafo bafuňářů a strana využívala sport k propagandě, ale podpora národa sportovcům byla upřímná, nepolitická.

A (snad naposled) paralela s muzikou: za komunismu jsme měli neuvěřitelně šlapající bigbandy Vlach, Krautgartner, Brom, tam byli samí borci, co přes den makali ve fabrice, večer v kapele hráli jak o život. Hudba byla únik, stejně jako sport. Dneska je pohodlné „holit“ pop a nezlepšovat se. Charlie Parker necvičil 14 hodin denně proto, že se těšil na tučný honorář, ale protože miloval muziku. Proto se dostal někam, kam nikdo před ním a má tisíce následovníků. Ano, ufetoval se v 34 letech, ale to je jiná kapitola.

Motto: Hra na vlčí dech, gazelí nohy a Švejkova játra.
avatar

Brno

Celkem 22207 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:38:30 (2011)
půlmaraton: 1:23:40 (2007)
maraton: 2:55:30 (2011)

milan muž 07.04.2011 14:12:29

>> Mikis4318, 07. 04. 2011 13:56:37

V lezení je přece jen podstatně jiná konkurence než např. v atletice.

Tím v žádném případě nesnižuji výkony AO a vysoce profesionální přístup jeho, rodiny a týmu kolem něj. Na jeho výkonnost nestačí ani rakušané, kteří mají vysoce rozvinutý systém práce z mláděží, špičkové stěny (Imst) a přírodní terény prakticky za domem.

avatar

makoshark muž 07.04.2011 14:27:21

>> Mikis4318, 07. 04. 2011 13:56:37 „Můj názor na to, proč se za komančů dobře běhalo, je ten, že sport byl únik od reality. Člověk mohl pěstovat svou vášeň bez pokušení, že jako právník by vydělal balík.“

Tenhle názor, že za komunismu se líp běhalo, protože to byla jedna z mála možností seberealizace, se už tady v diskusi jednou objevila a opakuje se vlastně pořád jako nejběžnější vysvětlení; přitom se dá snadno ukázat, že není správný, prostě to není pravda. Stačí se totiž podívat za hranice a člověk vidí, že ten úpadek nastal v celém Západu, i tam, kde se se už dávno mohl člověk snadněji napakovat jako třeba tebou zmiňovaný právník.

Stejně jako my tady naříkají i třeba v USA, jak třeba počet maratonců s časy pod 2:20, i pod 2:30 je mnohonásobně nižší než před 30 lety. A platí to i pro západní Evropu. Dnes známý trenér mnoha nejlepších Keňanů a některých Etiopců (třeba vítěze MS v krosu Imana Mergy) Renato Canova byl před odchodem do Afriky jako trenér na vedoucí pozici italského atletického svazu a byl zvyklý pracovat s vytrvalci jako Salvatore Antibo, Alberto Cova, Gelindo Bordin nebo Stefano Baldini. Důvod jeho odchodu je, že nikoho takového už dneska v Itálii nemůže najít. Jak říká, nikdo už tam nemá zájem pořádně trénovat.

Ale v tom USA i přes pokles té nejvyšší třídy amatérského výkonostního běhání se přece jen objevují výborní běžci schopní konkurovat Afričanům. Solinsky, Ritzenheim, Rupp, Webb (na středních tratích jich je vůbec dost, hlavně mezi ženami minimálně pět světových mílařek), z žen Kara Goucher, ale hlavně Shelane Flanagan. Jak je to možné v zemi, kde i na školách mají místo menzy McDonaldy? Školní sportovní programy a sportovní soutěže. U nás musí potenciální talent sám aktivně vyhledat nějaký sportovní oddíl a za něj soutěžit. Tam talenty mnohem snáze odhalí a rozvinou, protože budou trénovat a soutěžit za školu, kam chodí.

avatar

Sokolov

Celkem 0 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:43:18 (2009)
půlmaraton: 1:38:49 (2009)

Amater muž 07.04.2011 14:48:23

Ahoj Zdeňku, není třeba takového pesimismu přece:-) Ani k budoucnosti běhu u nás i obecně a už vůbec ne, k moderním technologiím jako je web. Nebýt webu, tak se ani neznáme.......a to by mě mrzelo, protože velice rád čtu tvé články o běžeckém tréninku a tvých zkušenostech s různými nástrahami během něj. Snažím se to potom uplatnit u sebe:-) Zdraví tvůj netový kamarád „hobby“ běžec a programátor profesí, Jirka:-)

avatar

Brno/Havířov

Celkem 0 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:37:27 (2010)
půlmaraton: 1:26:57 (2010)
maraton: 3:14:26 (2007)

forest muž 07.04.2011 14:56:14

>> makoshark, 07. 04. 2011 14:27:21

Dobrý názor, ale je potřeba si uvědomit i absolutní čísla. Pokud bychom měli tolik obyvatel, co USA, tak tady máme ±30 Holušů, 30 Rosolových…

Motto: Vítěz by se v cíli neměl tak radovat, protože vlastně zvítězil nad slabšími.
avatar

Lysá nad Labem

Celkem 2843 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:38:26 (2011)
půlmaraton: 1:35:39 (2012)
maraton: 3:35:39 (2012)

Mikis4318 muž 07.04.2011 15:04:09

>> makoshark, 07. 04. 2011 14:27:21

Máš pravdu, že situace na západě je stejná při rozdílném historickém kontextu. Existuje tedy společný důvod pro východ i západ? Nevím, nic mě nenapadá.

Školy a soutěže: částečný souhlas. Vidím rozdíl hlavně v americké tradici, že úspěch je in, ti kdo sportují za školu jsou in. U nás? Obdiv vrstevníků, že sportuješ? :-D :-D :-D

Motto: Hra na vlčí dech, gazelí nohy a Švejkova játra.
Nalezené položky: 74 První Předchozí | 1 | 2 | 3 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.