Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Peklák vystavil poukazy na mistrovství světa

Peklák vystavil poukazy na mistrovství světa
foto: archív Iscarex teamu

Ivo Domanský | 06.08.2011 | přečteno: 6805×

Strohá fakta ze sobotní vrchařské kvalifikace: 118 startujících, které povzbuzovaly na klíčových místech trati téměř dvě stovky diváků. Jasné vítězství Petra Pechka mezi muži do 39 let, slibná forma Tomáše Blahy, překvapivě dobrý čtyřicetiletý veterán Jiří Žák, obdivuhodné výkony vítězů zbývajících veteránských kategorií Aleše Stránského, Jiřího Němce a Ludvíka Šteince.

Závod mužů do 39 a 49 let odstartoval půl hodiny po poledni a měl docela zajímavý průběh. Petr Pechek začal proti očekávání pomaleji a po dvou třetinách prvního ze čtyř okruhů překvapivě vedl – byť pouze o pár metrů – kroměřížský Blaha. Pechek nedeprimován pokračoval vyrovnaným tempem a již po prvním kole se dostal do čela. Za Blahou se dlouho drželi pospolu Dušan Podroužek s Martinem Berkou, pátý v této části běžel druhý z Berků Radim a teprve za ním byli Jiří Žák a nejlepší muž Iscarex teamu Michal Horáček.

Velmi náročná třináctikilometrová trať s celkovým stoupáním 720 metrů vyhovovala lépe vytrvalostním typům. Od poloviny závodu se začali posunovat dopředu právě Žák s Horáčkem. Na Pechka ani Blahu žádný z nich sice neměl, avšak Jirkovo konečné třetí a Michalovo čtvrté pořadí je určitě víc, než sami čekali. Taktickou vyzrálost prokázal i druhý veterán nad 40 let Rostislav Petráš z Nového Jičína, který v konci odsunul za sebe oba Berky a dokonce se chvílemi dotahoval na Podroužka.

Absence reprezentantek Pavly Schorné Matyášové (omluvila se na poslední chvíli pro nemoc) a Evy Skalníkové zvýšila šance žen druhého sledu pouze zdánlivě, průběh závodu naopak potvrdil, že zkušené veteránky Táňa Metelková a Ivana Sekyrová pozice jen tak neuvolní. Táňa vedla od prvních do posledních metrů, druhé místo si pohlídala Ivana Sekyrová, solidní výkon podala také pardubická Marta Fenclová, kdežto vítězka nejmladší ženské kategorie Pavla Havlová doběhla celkově až čtvrtá.

Pokud závody dospělých neobjevily nikoho nového, kdo by dokázal podstatně rozčeřit vrchařské vody, radost můžeme mít z početné účasti juniorů a juniorek, kteří bojovali o čelné umístění a možnost reprezentovat Českou republiku na MS opravdu příkladně. Na tom nic nemění skutečnost, že Matěj Trávníček, který byl oporou stříbrného juniorského týmu v Turecku, tentokrát musel předčasně opustit závodní dráhu pro zranění. Závod odvážně rozběhl třinecký Tomáš Lichý, za ním běžela silná skupina, v níž byli Jakub Marshall, pozdější vítěz Jan Janů a člen pořádajícího Iscarexu Filip Záveský. Tomu se podařilo dravým závěrem dostat před Marshalla a tím si prakticky zajistit účast na MS. Na Lichého zbylo nakonec až čtvrté místo.

Nadějné rovněž je, že kromě Trávníčka jsou všichni přední junioři narození v letech 1993 a 1994, takže kromě letoška mohou za juniory startovat ještě jeden nebo dva roky. Obavy, že za odcházející juniorskou generaci nebude náhrada, tak naštěstí ztrácejí opodstatnění.

Jak jsme už psali, na startu chyběla nejlepší juniorka z ME v Burse Jana Hinterholzingerová (žel, nemoc se nevyhnula ani svěřence reprezentačního trenéra vrchařů Jirky Královce). Závod juniorek se stal jednoznačnou kořistí největšího vrchařského dívčího talentu posledních let, teprve čtrnáctileté Michaely Stránské, která předběhla soupeřky ze své kategorie doslova o koňskou délku. Její talent však letos i napřesrok zůstane ležet ladem, protože Míša nesplňuje minimální věk pro start na mistrovství světa – 16 let. Druhé místo po prvním kole patřilo novoměstské Šárce Klaclové, které však ve druhé polovině došly síly a doběhla nakonec až jako čtvrtá za Stránskou, Rájovou a Klampflovou.

Kvalifikace proběhla za vzorné organizace pořádajícího Iscarexu se všemi náležitostmi včetně dopingové kontroly, kterou museli podstoupit tři vylosovaní závodníci. Přehledný okruh na Pekláku by mohl sloužit jako místo dalších vrchařských závodů, Česká Třebová leží přibližně uprostřed republiky a je dopravně dobře dostupná.

Vedení běhů do vrchu připravilo návrh nominace na MS v albánské Tiraně 11. září. Počítá se čtyřmi muži a juniory, třemi ženami a dvěma juniorkami. Jinými slovy – ČR pošle družstva do všech čtyř soutěží. Jmenná nominace podléhá schválení předsednictvem ČAS a naši čtenáři s ní budou ihned poté seznámeni.


VÝSLEDKY KVALIFIKACE NA MS V BĚHU DO VRCHU

WEB ZÁVODU

FOTOGALERIE Z KVALIFIKACE

VIDEO A FOTOGALERIE 2 ZE ZÁVODU

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

idomansky 06.08.2011 22:11:57

Strohá fakta ze sobotní vrchařské kvalifikace: 118 startujících, které povzbuzovaly na klíčových místech trati téměř dvě stovky diváků. Jasné vítězství Petra Pechka mezi muži do 39 let, slibná forma Tomáše Blahy, překvapivě dobrý čtyřicetiletý veterán Jiří Žák, obdivuhodné výkony vítězů zbývajících veteránských kategorií Aleše Stránského, Jiřího Němce a Ludvíka Šteince.
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.