Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Úspěchy vrchařů na Evropě v Pamukkale: Schorná a junioři bronzoví

Úspěchy vrchařů na Evropě v Pamukkale: Schorná a junioři bronzoví
foto: Ola Pokorná, ilustrační foto

Ivo Domanský | 07.07.2012 | přečteno: 7970×

Čeští vrchaři na evropském šampionátu v Turecku nezklamali, vracejí se s dvěma medailemi. Pavla Schorná-Matyášová nám udělala obrovskou radost, když z pamukkalských travertinů vydolovala bronz (první índividuální medaile našich vrchařů od roku 2007 a první medaile z evropského šampionátu pro Pavlu vůbec). Předpoklady potvrdil také tým juniorů, jenž obsadil ve velmi silné konkurenci třetí místo. Navíc dvakrát naši běžci po medaili doslova sahali.

Čtveřici žen totiž stačil posun jedné ze tří bodujících běžkyň o jediné místo kupředu a byly by třetí, v ideálním případě dokonce druhé! A uznání patří mužům, kteří byli sice také „bramboroví“, nicméně je to nejlepší umístění družstva v celé historii mistrovství Evropy, jež se koná od roku 2002. Mezi dvanáctkou reprezentantů se nenašel ani jediný, který by zklamal, vždyť všichni skončili v první polovině výsledkových listin svých kategorií!

Turci doma proroky

Mistrovství Evropy, konané v blízkosti známého turistického střediska Pamukkale, bylo dalším triumfem reprezentace země půlměsíce, která již před řadou let vsadila na běhy do vrchu. Od té doby má nejvyšší stupeň prakticky nepřetržitě obsazen domácí hvězda Ahmet Arslan a pro Turky by bylo málem národní tragédií, kdyby před domácím publikem mělo být jinak. Nebylo… Arslan získal zlatou medaili za výkon 49:46 popáté, jeho podstatně méně známý krajan Ercan Muslu bral stříbro (49:57), překvapením bylo třetí místo Rumuna Ionuta Zinci (50:19). Desátý doběhl Robert Krupička (51:45), 21. Jakub Bajza (53:40) a 25. Jiří Voják (54:00), do družstva nebodoval Petr Pechek (27. místo za 54:19).

Italové potvrdili, že disponují daleko nejvyrovnanějším kolektivem, všichni jejich reprezentanti jsou plně profesionalizovaní. Místa těsně pod stupni vítězů (4. Abate, 5. 35letý exmistr světa a Evropy Marco De Gasperi a sedmý Xaver Chevrier) jim zajistili vítězství v týmech před domácími Turky a Francouzi v čele s velezkušeným Julienem Ranconem, jenž se ve světové špičce pohybuje už patnáct let. Čtvrtí byli naši před silnými kolektivy Španělska a Slovinska, velkým zklamáním pro mne je až šesté místo Britů. Muži běželi tři okruhy o celkové délce 12 200 metrů se stoupáním a klesáním 700 metrů.

Hold českým lvicím!

Startovní listina žen hýřila řadou neokoukaných příjmení. Bylo jen otázkou, která z nich se prosadí v popředí. Při známé nechuti Švýcarů ke startům v soutěžích nahoru – dolů se sotva dalo počítat s eventualitou, že by nejrychlejší ženou byla reprezentantka helvetského kříže. A přece se to stalo! Monika Fuerholzová ukázala všem soupeřkám záda a zvítězila na juniorsko – ženské trati v čase 39:54. Švýcarka kontrolovala čelo od počátku spolu s Ruskou Naděždou Leščinskou a Pavlou Schornou-Matyášovou, které se věru nechtělo prodat kůži lacino a v závěru prvního kola odvážným seběhem pozdější mistryni Evropy úspěšně atakovala, nedbajíc, že „když se dvě perou, třetí se směje“.

A tou třetí nebyl v té chvíli nikdo jiný než jednička favorizovaného britského týmu Mary Wilkinsonová, která se na krátkou chvíli dokonce ujala trhákem vedení. Síly jí však nevydržely, po druhém okruhu už Švýcarka vedla o 17 vteřin a na druhém – třetím místě prsa na prsa bojovaly Leščinská s Pavlou. Finiš obou byl strhující, nakonec byla šťastnější Ruska, která doběhla devět vteřin za Švýcarkou, zatímco Pavlu Schornou-Matyášovou dělilo od zlata 13 vteřin! Čtvrtá doběhla Wilkinsonová a sedmá jedna z nejznámějších světových běžkyň do vrchu Antonella Confortolová z Itálie.

Také ostatní Češky zaslouží absolutorium. Pokud Pavla Havlová potvrdila třináctým místem a časem 41:32 skvělou letošní formu, pak 15. místo Kamily Gregorové bylo prvním výraznějším úspěchem této vytrvalkyně na mezinárodní scéně. Do první půlky výsledkové listiny se zařadila i Táňa Metelková, celkově dvacátá. Ženy a junioři běželi shodnou trať, dva okruhy dlouhé 8 300 metrů, stoupání a klesání na nich bylo celkem 470 metrů.

Neúspěch mužů odčinily stoprocentně britské ženy. Čtvrtá Mary Wilkinsonová, šestá Emma Claytonová a desátá Katie Walshawová získaly jedinou medaili pro britské impérium, ovšem tu nejcennější. Stříbrné Italky těžily z vyrovnaných výkonů Confortolové (7.) a Gaggiové (9.), celkově lze však říci, že bez Belottiové byly letos k poražení. Nakonec o jejich stříbru rozhodla pouze bodová baráž se stále se lepšícími Ruskami (rozhodující bylo 14. místo Italky Trottiové proti 17. pořadí Rusky Chajtovové). O našich již byla řeč, skončily čtvrté o pouhý bod zpět, ale s obrovským náskokem na čtvrté Španělky, páté Rumunky a šesté Francouzky.

Junioři znovu s medailí

Loňský nečekaný zisk stříbrných medailí spolu s velmi silnou sestavou opravňovaly k nadějím, že čeští mladíci nepřiletí z Turecka s prázdnou. Museli počítat s kvalitními protivníky především z pořádajícím země, avšak také z Itálie, Ruska a Velké Británie. Už krátce po startu se oddělili Turci Ahmet Ozrek a Mazlum Aydemir od zbytku startovního pole, a tak uklidnili turecké fanoušky, pokud by snad někteří pochybovali o konečném výsledku. Třetí místo si takticky vyrovnaným výkonem pojistil německý junior Anton Palzer, v popředí se drželi dále Rusové Vitalij Lagušin a Rodion Rešetnikov, další Turek Tunctan, Ital Maestri a v neposlední řadě česká dvojice Jan Janů – Josef Havlíček. Především tito dva byli strůjci dalšího medailového úspěchu, i když se činil také Filip Záveský.

V soutěži týmů jasně dominovali Turci (1. Ozrek 35:18, 2. Aydemir 35:26 a 6. Tunctan 37:04), díky skvělé dvojici Lagušin – Rešetnikov putuje týmové stříbro do Ruska a bronz zásluhou 8. Jana Janů 37:14, 9. Josefa Havlíčka 37:26 a 13. Filipa Záveského 38:17 (Libor Bucifal na 19. místě nebodoval) do České republiky.

Doufejme, že se s většinou juniorského týmu sejdeme za necelý měsíc při kvalifikaci na mistrovství světa v italském Ponto di Legne, která se uskuteční na Šeráku. A dodám hned, že dveře jsou otevřeny pro další mladé talentované vytrvalce, kteří si oblíbili běh v terénu. Například právě včera na sebe výborným výkonem při běhu na Plešivec upozornil neratovický junior Tomáš Hunčovský (roč. 1994)… A takových talentů máme mezi mladíky určitě více.

Soutěž juniorek ze známých důvodů Český atletický svaz letos neobeslal. Mistryní Evropy se stala na trati dlouhé 4 400 metrů se stoupáním a klesáním 240 metrů Britka Anabela Masonová před Turkyněmi Eytemisovou a Yilmazovou, závod družstev vyhrálo opět Turecko před Velkou Británií a Bulharskem.

VÝSLEDKY ZÁVODU

REPORTÁŽ PETRA PECHKA NA STRÁNKÁCH KERTEAMU

Komentáře (Celkem 2)

Nalezené položky: 3 První Předchozí | 1 | Další Poslední

idomansky 07.07.2012 17:29:18

Čeští vrchaři v Turecku nezklamali, vracejí se s dvěma medailemi. Pavla Schorná-Matyášová nám udělala obrovskou radost, když z pamukkalských travertinů vydolovala bronz (první índividuální medaile našich vrchařů od roku 2007 a první medaile z evropského šampionátu pro Pavlu vůbec). Předpoklady potvrdil také tým juniorů, jenž obsadil ve velmi silné konkurenci třetí místo. Navíc dvakrát naši běžci po medaili doslova sahali.
Odkaz na článek

avatar

10 km: 0:35:46 (2007)
půlmaraton: 1:15:50 (2007)
maraton: 3:00:58 (2008)

Iva Milesová žena 09.07.2012 21:42:21

Technická poznámka k prvnímu odstavci: Pavla Schorná má kromě této individuální medaile také tři týmové medaile z ME, a to týmový bronz z Heiligenblutu 2005 zásluhou družstva Pichrtová – Šádková – Matyášová/Schorná – Pavla Havlová, stříbro z Trenta 2003 s družstvem Pichrtová – Šádková – Matyášová – Kuncová, a stříbro z Madeiry 2002 s družstvem ve složení Pichrtová – Matyášová – Rozkovcová – Kuncová. Potom také dvě týmové z World Trophy (neoficiální MS): bronzovou z Wellingtonu 2005 a stříbrnou z Bursy 2006.

avatar

Trutnov/Praha

10 km: 0:31:01 (2009)
půlmaraton: 1:06:33 (2012)
maraton: 2:18:27 (2011)

peca_p muž 09.07.2012 23:22:38

Tady je rozhovor s Pavlou po závodě: http://youtu.be/7O_KN2IGB9Q

Nalezené položky: 3 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.