Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Vrchaři se z MS v Itálii vracejí bez medaile

Vrchaři se z MS v Itálii vracejí bez medaile
foto: Milan Krupka

Ivo Domanský | 02.09.2012 | přečteno: 6307×

Český tým běžců do vrchu bojoval v italském Ponte di Legno se střídavými úspěchy. Medaili se na světovém šampionátu získat nepodařilo – ženy doběhly šesté, muži oslabení o Jiřího Magála skončili desátí a v obou juniorských kategoriích si výprava připsala pátá místa. Nejlepšího individuálního umístění dosáhla juniorka Anežka Drahotová na 7. příčce.

Zdecimované družstvo mužů (na poslední chvíli onemocněl a s výpravou neodcestoval vítěz kvalifikace Jiří Magál) dokázalo i přes tento handicap zlepšit své umístění z posledních dvou MS o dvě místa a skončilo desáté.

Nejlepší byl Jiří Voják na 38. místě, výborně zaběhli také Martin Frei (44.) a Jiří Homoláč (52.), méně se dařilo Janu Havlíčkovi (71.) a zvláště Tomáši Blahovi (87.) Mistrem světa se stal Eritrejec Petro Mamo před svým krajanem Azeriou Teklayem a Rusem Andrejem Safronovem, týmové zlato putuje do Eritreje.

V ženách Pavla Schorná Matyášová nenavázala na své úspěchy z minulého ME a MS, když doběhla na 19. místě a o dvě vteřiny podlehla Petře Pastorové (18.) Do týmu bodovala ještě Pavla Havlová (34.), zatímco Ivana Sekyrová byla z české čtveřice nejpomalejší a obsadila až 44. místo.

Šesté místo žen není v letošní velké konkurenci vůbec špatné, když vrchařky těsně podlehly čtvrtým Britkám a pátým Rakušankám, které „vytáhla“ nahoru staronová mistryně světa Andrea Mayrová, na druhém místě doběhla italská jednička Valentina Belottiová a bronz si poněkud překvapivě vybojovala členka družstva USA Morgan Aritolová. Američanky byly nejlepší v týmech, druhé skončily Italky a třetí již s velkým odstupem Švýcarky.

Vcelku spokojeni můžeme být s vystoupením juniorů. Jan Janů potvrdil, že patří v kopcích do světové špičky, když obsadil velmi pěkné 10. místo. Nezklamali ani ostatní, Josefu Havlíčkovi patřilo v konečné bilanci 26. pořadí, nováčkové Tomáš Lichý a Jan Čech doběhli těsně za sebou na 42. a 44. místě.

Uganďané pokračují v tradici juniorských mistrů světa, tentokrát někdejšího suveréna Geoffreye Kusura vystřídal Michael Cherop, na druhém místě doběhl loňský mistr světa a letošní mistr Evropy Turek Adam Karagoz a třetí jeho krajan Sonmez Dag. Mistry světa týmů se stali mladí Uganďané před Turky a Italy, česká čtveřice skončila těsně za silným družstvem Ruska na pátém místě.

Bohužel se nenaplnily tajné naděje vkládané do soutěže juniorek, kde za Česko startovaly vynikající závodnice ve sportovní chůzí Anežka a Eliška Drahotovy. I když Anežka běžela skvěle a dosáhla vůbec nejlepšího umístění z celé sedmnáctičlenné výpravy (doběhla sedmá), její sestra – dvojče jí tentokrát nestačila a její 20. místo stačilo pouze na páté pořadí v družstvech.

Vynikající úroveň turecké vrchařské mládeže potvrdila ziskem světového titulu Sevilay Eytemisová, stříbro patřilo „zázračnému dítěti“ z Německa Julii Lettlové a na bronz dosáhla mistryně světa z Tirany 2011, Slovinka Lea Einfaltová. Soutěž družstev se stala kořistí Turkyň, druhé byly Angličanky a třetí – především díky Lettlové – Němky.