Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Brněnská pětadvacítka letos po nové trati

Sváťa Sedláček | 01.09.2007 | přečteno: 15825×

Letošní Brněnská pětadvacítka bude nová hned dvakrát: ujal se jí nový pořadatel Moravská Slavia a poběží se na nové trati. Jubilejní 40. ročník bude odstartován 16. září ve 12 hodin.

Když jsem se poprvé dozvěděl o tom, že se letos poběží po zcela nové trati, byl jsem zprvu zklamán, protože se mi stará trať líbila a měl jsem k ní jakýsi osobní vztah. Ale po zvážení argumentů pro i proti a po seznámení s novou tratí se mi to začlo opravdu líbit.

Původní trať (její podrobný popis jsem před několika lety vytvořil na stránkách o B25) vedla místy, která se silně vázala k mému dětství, ať již šlo o části v Žabovřeskách, v Komíně a dál, kde jsem často chodíval na procházky s dědečkem a se školkou (a se školou). Také se startovalo na stadiónu Pod lesem (tzv. Rosnička), který pro mě znamenal atletické začátky v mých asi 12 letech. Obrátka byla v Jinačovicích, kde jsem prožil 9 let svého života a úsek mezi Bystrcí, Rozdrojovicemi a Jinačovicemi jsem měl mnohokrát pěšky prochozený.

Nová trať znamená také to, že již nebude překonán traťový rekord, protože výsledky na nové trati nebudou srovnatelné, nová trať bude asi o poznání méně náročná. Tím ale končí mé staromilské povzdechy a začínají výhody nové tratě (viz také článek o poslední brněnské pětadvacítce).

Tou hlavní výhodou je asi to, že se prakticky nikde nepoběží po silnici, bude zde jen několik přeběhů přes silnice, kde bude zajištěna dopravní asistence. Odpadne tedy adrenalinová záležitost kličkování mezi auty s nádechy výfukových plynů. Druhou výhodou je, že téměř celá trať vede po cyklostezkách krásnou přírodou podél řeky Svratky a jejího přítoku v Údolí Oddechu a že tedy bude většinou chráněná před silným větrem, který obvykle zlobil běžce mezi Kníničkami a Rozdrojovicemi.

Kudy tedy trať povede? Trať je obrátková, start a cíl je na stadiónu Moravské Slavie v Brně na Vojtově ulici nedaleko Ronda (nedaleko nádraží – velká výhoda pro dojíždějící). Tam běžci proběhnou jedno kolečko, vyběhnou z areálu na Vojtovu ulici, zahnou doleva k Renneské třídě, ale tam odbočí znovu doleva na chodníček směrem k Rondu, ale po pár desítkách metrů znovu doleva na cyklostezku vedoucí až k přehradě. Cyklostezka vede podél řeky, po asi 1 km se překročí rušná ulice Vídeňská, dále se pokračuje až k Anthroposu v Pisárkách, překročí se méně frekventovaná ulice Pisárecká a po ulici Veslařské a posléze po druhém břehu řeky se pokračuje až do Jundrova, kde se překročí málo frekventovaná ulice Veslařská a dál se pokračuje až do Komína, kde cyklostezka vede asi 1 km po chodníku podél silnice, z něhož se na následujícím mostku překročí Svratka a odbočí se do Údolí Oddechu. Začne mírné stoupání až skoro k ohradě „U prasátek“ (kde žijí divoká prasata v uzavřeném výběhu). Tam je obrátka a totéž se běží zpět.

Je dobře, že se organizace pětadvacítky po létech jakéhosi skomírání opět ujímá atletický oddíl, který se běháním opravdu vážně zabývá. Je asi dobře ocenit, že v posledních dvou letech pětadvacítku před zahynutím zachránili nadšení členové oddílu „Tři lamy“, ale i to, že v letech předchozích tento závod s dlouholetou tradicí drželi nad vodou vrhači z atletického oddílu Sokol Žabovřesky, který až donedávna býval tradičně pořadatelem akce, ale také nejvěrnější účastník závodu Karel Fuksa. Nevím, zda ale vzhledem ke změně trasy bude Sokol Jinačovice dále vypisovat odměnu pro prvního závodníka na obrátce…

Letos se dá také říci, že termín brněnské pětadvacítky nekoliduje s jinými závody. Samozřejmě ti, kdo poběží v předchozím týdnu maraton, mohou dát pětadvacítku jako pohodový výklus v příjemném prostředí.


Stránky věnované Brněnské pětadvacítce

Brněnská pětadvacítka na stránkách oddílu Moravská Slavia

Ohlasy na Brněnskou pětadvacítku 2006 na fóru behej.com
Z historie závodu podle PhDr. Jiřího Vaňka
Přehled vítězů