Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Zadov uvidí domácí výkvět vrchařů, bojuje se o mistrovství světa

Zadov uvidí domácí výkvět vrchařů, bojuje se o mistrovství světa
foto: Zdenek Krchák

Petr Kostovič | 03.08.2013 | přečteno: 7302×

Nejen o vítězství půjde při Velké ceně Zadova. Tuhý boj o reprezentační trička pro mistrovství světa se v sobotu na Šumavě očekává především v kategorii žen, kde souboj zkušených – Ivany Sekyrové a Ivy Milesové – určitě nebudou chtít sledovat z dáli ani Pavla Havlová s Kamilou Gregorovou. I mezi muži se však na startu objeví zajímavá jména.

Jindřich Linhart, asistent reprezentačního trenéra pro běh do vrchu, má navíc ještě jeden, soukromý, tip: „Podle mého bude překvapením kvalifikace Pavla Zahálková. Z kvalifikace a zároveň z možné účasti na MS se naopak omlouvá naše nejlepší vrchařka, Pavla Schorná-Matyášová. Čeká přírůstek do rodiny.“

Ostřílená Iva Milesová, která se zaskvěla v červenci třetím místem na evropském šampionátu ve skyrunningu – konkrétně v kategorii vertical kilometer, rovněž upozorňuje na rozšiřující se domácí špičku: „Počítám s tím, že na Zadově bude tak osm kvalitních soupeřek a bude se bojovat o vteřiny,“ říká druhá z nedávného závodu Dolní Morava – Králický Sněžník.

"Na Králičáku překvapila Adéla Stránská, která zdolala těsně Janu Pechkovou a Hanku Jiráskovou a vybojovala čtvrté místo. Bylo by dobré, kdyby se ke kvalitní generaci dnes už veteránských vrchařek přidala nová krev. Prozatím z mladší generace běžkyň prokazuje vysokou kvalitu jen Pavla Zahálková.“

A jaká je situace mezi muži? „Mužům se nahoru-dolů nechce moc běhat. Jistý je start Petra Pechka – před 14 dny obsadil sedmou příčku na MS v dlouhém horském běhu. Dále bude startovat náš loňský nejlepší junior Jan Janů, který debutoval v mužích na ME v Borovetsi. Vrací se a nominovat se chce Martin Frei, s nímž jsem nedávno strávil 10 dní na tréninkovém kempu na Babyloně. Jeho kontrolní test na Čerchov dopadl nad mé očekávání. Přihlášen je Tomáš Blaha a startovat se rozhodl i Vít Pavlišta,“ shrnuje Linhart.

Nejlepší český vrchař Robert Krupička dává přednost klasickým vrchům nahoru a na Zadov se nechystá.

Přihlášeni jsou také junioři, kteří obsadili páté místo na nedávném ME v Borovetsi, a Josef Havlíček, který byl v loňském roce na ME v Turecku na devátém místě.

Letošní světový šampionát běžců do vrchu se koná 8. září v polské Krynici a na řadě je tentokrát tzv. varianta nahoru – dolů. Český atletický svaz nominuje podle výsledků sobotní kvalifikace první čtyři závodníky v kategorii mužů a první tři ženy a tři juniory. U juniorek rozhodne aktuální výkonnost.

Sobotní závod na Šumavě je otevřen veřejnosti. Ženy poběží tři okruhy o celkové délce 9 kilometrů a s převýšením 471 metrů, muži běží 12 kilometrů ve čtyřech okruzích s převýšením 630 metrů.

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

PetrK muž 16.08.2013 09:48:08

Nejen o vítězství půjde v sobotním závodě Velká cena Zadova. Na Šumavu se sjedou nejlepší současní běžci do vrchu, aby se porvali o nominaci na mistrovství světa v běhu do vrchu. To se letos koná 8. Září v polské Krynici a poběží se varianta nahoru – dolů. Podle Jindřicha Linharta, asistenta reprezentačního trenéra pro běh do vrchu se očekává tuhý boj o reprezentační trička především v kategorii žen, zatímco u mužů překvapivě příliš velký zájem o start na MS není.
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.