Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Zkuste doplnit tekutiny a ionty rovněž přírodním způsobem

Zkuste doplnit tekutiny a ionty rovněž přírodním způsobem
foto: Radek Narovec

behej.com | 27.08.2013 | přečteno: 16672×

Je léto, hodně sportujeme a ještě více se potíme. Vyplavené tekutiny a minerální prvky jsme zvyklí doplňovat nápoji s vyšším obsahem cukru nebo dokonce umělými sladidly, která výživáři považují za škodlivé organismu. Proč tedy nevyzkoušet malý návrat k přírodě?

Právě teď dozrává řada druhů ovoce a zeleniny a jejich cena je čím dál nižší. Je proto potěšitelné, že se na „občerstvovačkách“ při závodech stále častěji objevuje vodní meloun. Malá odbočka – věděli jste, že to není ovoce, ale druh zeleniny z čeledi tykvovitých?

Meloun je výborný po sportu pro svůj vysoký podíl kvalitního cukru a tekutin (90–98%). Obsahuje také kyselinu listovou, jablečnou a citrónovou, které blahodárně působí na játra a žlučník. Zvláště játra sportovců jsou hodně zatížena, jsou totiž zásobárnou glykogenu – energie pro fyzický výkon.

„Meloun obsahuje také důležité stopové prvky a minerální látky jako je železo a vápník a vitamíny řady B, které oceníme hlavně při vytrvalostním sportu, kdy vyčerpáváme minerály a stopové prvky, jejichž nedostatek způsobujeí například křeče nohou. Je osvěžující a lehce kalorickou zeleninovou pochutinou při snižování nadváhy a odlehčením od masa a mléčných výrobků,“ říká Iva Bahníková, specialistka na výživu z Nine Star Ki studia.

„Pomůže doplnit ztracené tekutiny, částečně, díky přítomnosti sacharidů, je vhodný i při obnově vyčerpaných glykogenových zásob. Výhodný je obsah draslíku, který je po výkony nejdůležitějším minerálním prvkem. Je nepostradatelný v procesu budování glykogenových zásob,“ dodává Vlastimil Chadim z poradny Nutricoach.

Ale nejen melounem živ je sportovec. Téměř celoročně lze pít šťávu z kokosu, jejíž lahodnost a účinnost znají všichni, kteří kdy navštívili tropické části Asie. Tuto šťávu (nezaměňovat s kokosovým mlékem!) lze už koupit v plechovkách i v některých českých hypermarketech.

Anebo si ji připravte po domácku: Do velké nádoby nasypte celý sáček strouhaného kokosu, zalijte vodou a nechte přes noc stát. Ráno sceďte přes plátno a máte velmi účinný hasič žízně s fantastickým složením – oproti jiným šťávám má mnohem více hořčíku, sodíku, draslíku a vápníku. Je tedy ideální zejména pro tréninky do jedné hodiny délky, pro delší je třeba doplnit chybějící sacharidy a proteiny.

Mnohem potěšitelnější než v minulosti je pohled na regály hypermarketů, v nichž je vskutku pestrá nabídka džusů s ovocnou složkou. Pokud dáváte přednost domácí přípravě a čerstvému ovoci, zkuste třeba některý z mnoha unikátních receptů z knihy Běhej a jez amerického ultravytrvalce a vegana Scotta Jurka. To je nějaký borec, který radí přijímat při velké zátěži výživné látky po „kouskách“.

I přehnané dávky ovoce totiž mohou škodit. Odborníci radí hlídat si příjem nejen klasického cukru, ale i fruktózy. „Bílý cukr ochuzuje tělo o vitamin B1, což se projevuje sníženou schopností myšlení, zmateností, chabou koordinací a zapomnětlivostí,“ uvádí specialista na zdravou stravu David Frej v posledním čísle časopisu Regenerace. Z negativ vyššího množství fruktózy pak jmenuje zhoršování paměti a schopnosti učit se a dokonce – a odvolává se přitom na americké studie z loňska – může v krajním případě způsobit až cukrovku.

„Ovocný cukr se rychle mění na tuk a přispívá obezitě,“ dodává s tím, že nadměrně tělo zatěžujeme konzumací průmyslových ovocných džusů, sušenek, müsli tyčinek a ochucovadel typu kečup. Doporučuje naopak méně sladké ovoce, zejména to s vyšším obsahem vlákniny (například jablka nebo bobulovité ovoce).

Petr Kostovič, Radek Narovec

Komentáře (Celkem 9)

Nalezené položky: 10 První Předchozí | 1 | Další Poslední

behej.com 23.08.2013 14:48:12

Je léto, hodně sportujeme a ještě více se potíme. Vyplavené tekutiny a minerální prvky jsme zvyklí doplňovat nápoji s vyšším obsahem cukru nebo dokonce umělými sladidly, která výživáři považují za škodlivé organismu. Proč tedy nevyzkoušet malý návrat k přírodě?
Odkaz na článek

avatar

Eymir Gölü

Celkem 3486 km
Minulý měsíc 0 km

Skritek Hugo žena 23.08.2013 20:32:06

Mam dotaz na autory clanku:

Zaujala mne kokosova stava a jeji domaci priprava. Jen mi bohuzel v clanky chybi udaj o pomeru voda : kokos.

Informace do velke nadoby nasypat cely sacek kokosu je dosti vagni, nebylo by mozno specifikovat? Rada bych vyzkousela, mohla by to byt zajimava a chutove jina varianta k zeleninovym ci ovocnym stavam. Delat to nekolikrat metodou pokus-omyl, kdyz nevim, jak to ma chutnat, to se mi moc nechce.

Motto: Petit cheval de manege :-)
avatar

Bratislava

Celkem 26027 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:47:21 (2014)
půlmaraton: 1:51:40 (2011)
maraton: 3:57:32 (2011)

andyxx7 muž 23.08.2013 20:48:25

Na zaciatku clanku tu autor ospevuje melon, aky je zdravy, aky ma vysoky podiel kvalitneho cukru, ako nezatazuje pecen a na konci, ako to netreba prehanat s ovocim kvoli furktoze, ktora okrem ineho sposobuje stukovatenie pecene a aj nasledne moznu cirhozu. A ako je zname, melon ma zly pomer fruktozy-glukozy a vobec sa ho neodporuca jest.

avatar

Sloviensko

rudo muž 23.08.2013 20:57:18

>> skritek Hugo, 23. 08. 2013 20:32:06

neboj sa, ked sa ti to bude zdat moc huste tak to driedis vodou a ed moc riedke, no tak sa napisjes vela vody, nemalo by sa to dat nejako pokazit, ale ja som to doma nikdy nevyrabal.


k samotnemu clanku – ovocne dzusy v ochodoch – utekajte, zle je.

Motto: you can't stop, what is coming !
avatar

Praha

Celkem 6176,6 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:41:15 (2009)
půlmaraton: 1:34:00 (2005)
maraton: 3:23:32 (2006)

Radek Narovec muž 23.08.2013 21:08:21

>> skritek Hugo, 23. 08. 2013 20:32:06

Ahoj,

jak píše Rudo, asi to chce zaexperimentovat a vyladit si správný poměr kokosu a vody dle osobní chuti. Já si dávám cca 150g kokosu na 1 litr vody. Vzniklá šťáva se dá použít i jako základ pro další tvoření – přidat ovoce dle zásob a preference organismu v dané chvíli a rozmixovat. Na chuť samotné kokosové šťávy si totiž člověk musí chvíli zvykat, zejména pokud není vychlazená.

Budu rád, když ti přijde nápoj vhod. :)

Radek

P.S.: Zde je krásný rozbor všeho, k čemu se kokos dá využít: http://exoticke-ovoce.coajak.cz/…os-popis.htm

avatar

Sloviensko

rudo muž 23.08.2013 21:20:25

osobne keby som skusal vyrobu doma asi by som to prehnal cez mixer nech sa to rozbije a lepsie vyluhuje asi by sm vyrobil hustu stavu a pripadne si ju dolieval do horuceho caju, kavickarai to mozu toez skusit dolievat, podobne ako sa teraz dolieva kokosovy olej do kavy namiesto slahacky kavickari co to zacali tvrdia ze kokosovy olej do ranajsej kavy im pomeze nejest ani ranajky ani obed a vydrazia cely den az kym pridu domov z roboty

Motto: you can't stop, what is coming !
avatar

Eymir Gölü

Celkem 3486 km
Minulý měsíc 0 km

Skritek Hugo žena 23.08.2013 21:24:47

>> Radek Narovec, 23. 08. 2013 21:08:21

Diky moc, vyzkousim tvuj pomer a pak uvidim, s chuti uz se nejak popereme.

*>> **rudo

jj, bezne doma uz roky odstavnuji kazde rano zeleninove, ovocne ci mixovane stavy z cerstvych surovin. Rano bez toho si neumime predstavit. Kvuli hydrataci doreduji vodou. Ted jsem na 3 tydny bez odstavnovace a zkusili jsme 100% dzus. Bylo to strasne hnusne a sladke. Pritom obal tvrdil, ze je to jen cisty pomeranc. Klasicky dzus jsem nemela roky a sokovalo mne, jak je to umele nedobre. Tak docasne snidame caj, neb tohle doma nechci. Kokosova stava mi tak vytrhne trn z paty :-)

Motto: Petit cheval de manege :-)
avatar

Žilina u Kladna

Celkem 9586,35 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:54:55 (2015)
půlmaraton: 2:06:38 (2015)
maraton: 5:22:48 (2012)

Pohoda žena 25.08.2013 18:47:22

Kokosové mléko (vodu) vyzkouším, já doma připravuji makové mléko(vodu). Je výborné proti překyselení organismu a obsahuje spoustu vápníku. 12× více, než kravské mléko, dále 20% kvalitních bílkovin, zinek, hořčík a železo. Recept: 100g mletého máku zalít 800–1000ml studené vody. Nechat přes noc při pokojové teplotě. Ráno rozmixovat a přecedit, mák vyhodit, neobsahuje už nic cenného. Já to piju jen tak,nebo ochucuji skořicí. Dá se rozmixovat s datlemi, medem, nebo banánem :-))

Motto: Jak pokračujeme v životě,poznáváme meze svých schopností. S.Freud
avatar

Zvolen

půlmaraton: 1:35:33 (2015)
maraton: 3:34:50 (2015)

Radoslav G. alias
Vincent
muž
25.08.2013 21:53:09

>> andyxx7, 23. 08. 2013 20:48:25

vážne je melon tak nevhodný ? Ja ho mám moc rád – v týchto teplách čo boli som ho zjedol za vozík …

Vie sa niekto odborne k tomu vyjadriť ? Rudo ?

avatar

Sloviensko

rudo muž 25.08.2013 22:11:35

melon – na to su 2 nazory :

je to super zdrave , melonove ocisty su tiez popularne, v nich sa jedia aj semiacka, cize pozor vyhybat sa genetiky manipulovanym bezsemiackovym melonom, robia sa teda mono-melonove dni ale viacdi ked sa je len melon a nic ine vtedy sa nemusi ani pit voda. zvycajne je dibre sa pripravit na taku kuru a vynechat na kratke obdobie tuky zo stravy, na to nasim predkom sluzilo obdobie leta ked prebehala prirodzne letna ocista, v krvi by nemali byt naraz cukry aj tuky zo stravy, clovek bez tokov a proteinov nejaky ten tyzdne vydzri v pohode oddcuhne si, podobne sa robia hroznove alebo pomarnacove ocisty, pricom niekedy sa len pije stava z toho a vyhybame sa aj vlaknine. nie kazdy cloevk si to mzoe dovolit pretoze dost velak cast populacie je citliva na fruktozu a otazne je z dlhodobeho hladiska postupne poskodenie frujtozou, urychlene starnutie atd.

2. melon je zo skupiny vysokofruktozovych : melon, hrozno, jablka hrusky a preto sa tomu treba vyhybat za kazdu cenu, ludia citlivy na fruktozu maju okamzitu reakciu, doslova do 1 minuty niekdy do 5–10 minut, reakcia mozu prebehnut v roznych mechanizmoch a v roznom stuoni travenia takze mozu byt okamzite bolesti v tepnach co citit napriklad pri klucnej kosti a cez pelcny klb, okamzita slabost noh… alebo ten este najprijatelnesji efekt – fruktozova sracka, ktory aspon precisti, ked telo odmietne razne fruktozu vstrebat a vyhodi ju von velmi agresivne.

zaujimava varianta je jest z melonu len semiacka rozhryzt ich aj so supkami.

tazke slovami klasika : z jedny strany jsem pro melon z druhy strany nejsom pro melon, vyber si.
Pupak na plovarne, jeden utonuly s dopomoci

Motto: you can't stop, what is coming !
Nalezené položky: 10 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.