Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

KUCHAŘKA: Krevní skupina B a AB

KUCHAŘKA: Krevní skupina B a AB

Pavlína Hanušová | 30.04.2008 | přečteno: 33149×

Tímto dílem se milí čtenáři dostáváme ke konci ve výčtu krevních skupin. Naše putování je zakončeno povídáním o krevní skupině B a AB. Pro každou krevní skupinu platí určitá specifika. I pro tyto dvě skupiny si povíme, co je doporučováno či naopak není.

Krevní skupina B

Tak jsme se dostali i k lidem s krevní skupinou B. Tedy k těm, kteří jsou podle teorií o krevních skupinách velmi přizpůsobiví. Mají odolný trávicí systém, velmi dobře snášejí mléčnou bílkovinu (na rozdíl od předchozích dvou skupin).

Doporučená strava pro krevní skupinu B je velmi pestrá, zdravá a komplexní. Obsahuje řadu potravin rostlinného i živočišného původu. Z běžně dostupných druhů mas není pro tuto skupinu doporučována konzumace kuřat, slepic, kachen, husí a vepřového. Z mléčných výrobků se nedoporučují plísňové sýry. Je zajímavé, že pro lidi s krevní skupinou B nejsou doporučovány některé druhy semínek a oříšků. Jsou to např. kešu, arašídy, slunečnice, seznam, pistácie, pínie, lískové oříšky a mák.

Vyvážená strava lidí s krevní skupinou B je dostatečným a hlavně komplexním zdrojem vitamínů a minerálů.

Krevní skupina AB

Nejvzácnější ze všech krevních skupin. Zjednodušeně lze říci, že je určitou syntézou vlastností krevních skupin A a B. Lze tedy říci, že pro lidi se skupinou AB nejsou vhodné potraviny, které jsou vyloučeny z jídelníčku lidí se skupinou A i B. I když i tady existují výjimky. Lidé s touto skupinou mají velmi odolný imunitní systém a citlivé zažívání.

Existuje řada publikací, které se teorií krevních skupin zabývají. Jsou běžně dostupné v knihkupectvích. Některé z nich jsou koncipovány i jako kuchařské knihy. A myslím si, že řadu receptů, které v nich najdete, stojí za to vyzkoušet. I když teorii nevěříte, mohou vám přinést něco nového, dobrého a zdravého do vašeho jídelníčku.

A co dobrého si uvaříme??? Tohle je poslední recept našeho seriálu. Dlouho jsem přemýšlela, čím vás počastovat. A nakonec jsem zvolila sladkou tečku. Moji oblíbenou, naprosto fantastickou bábovku. Její vůně se ve vaší kuchyni usadí a bude tam ještě dlouho potom, co ji celou sníte. Tenhle recept jsem vyzkoušela a stal se stálicí mé kuchyně.

Suroviny:
250 g tvarohu
200 g másla + kousek na vymazání formy
200 g krupicového cukru a 1 vanilkový cukr
4 vejce
150 g hladké a 150 g polohrubé mouky
1 prášek do pečiva
3 lžíce rumu
Špetka soli
Hrubá mouka na vysypání formy

V míse nejprve promíchejte máslo s cukrem. Přidejte tvaroh a důkladně spojte. Postupně vmíchejte žloutky. Promíchejte oba druhy mouky s práškem a vanilkovým cukrem a postupně přidejte ke hmotě. Na závěr přilijte rum a důkladně promíchejte. Z bílků a soli ušlehejte sníh a ten opatrně vmíchejte do těsta. Formu vymažte rozehřátým máslem, vysypte moukou a dejte do ní těsto. Pečte v předem vyhřáté troubě (horkovzdušná na 160) cca 45 min.


V seriálu byly použity tyto informační zdroje:
Dr. Peter J. D´Adamo, Catherine Whitney: Výživa a krevní skupiny
Natálie Bogdanova: Hubneme podle krevních skupin
Pavlína Hanušová: moje sbírka kuchařských receptů a postupů

Komentáře (Celkem 4)

Nalezené položky: 5 První Předchozí | 1 | Další Poslední
avatar

Praha

Celkem 53203 km
Minulý měsíc 100 km
10 km: 0:47:15 (2010)
půlmaraton: 1:46:26 (2010)
maraton: 3:46:35 (2012)

mapo žena 30.04.2008 08:35:41

Pavlíno díky za seriál, bábovka bude určitě dobrá, moje mami peče podobnou :-) ještě že jsem to „B“…baštím „fšecko“.

Motto: ------------------ vytrvale jako smrt
avatar

Celkem 204 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 1:02:30 (2008)
půlmaraton: 2:03:00 (2012)

mk13 žena 30.04.2008 12:35:55

To je riadna sranda. Ja som Bpoz ale z vecí čo sú mi „nedoporučované“ jem asi každú a veľmi mi chutia… To bude asi tým že zakázane ovocie chuti najlepšie…:-)

avatar

České Budějovice, Bratříkov

10 km: 0:36:59 (2006)
půlmaraton: 1:25:58 (2006)
maraton: 3:33:50 (2008)

fuji muž 01.05.2008 08:12:12

To jsou „kraviny“!
Mam skupinu B a Rh faktor negativni.
Mleko – kdyz jsem byl maly v pohode, ted ho absolutne nesnesu v neupravenem stavu, akorat me prozene. :-D Jinak ostatni mlecne vyrobky v pohode.
Maso – konzumuju predevsim kure, krutu a pak obcas kralika a veprove (povetsinou domaci a ne dopovane antibiotiky). Z hoveziho snad jen tatarsky biftek.
Orisky – po nich se muzu utlouct. Uklidnujou.
Nikdy jsem na tyhle veci neveril a stale vice se mi to potvrzuje. Takze k tomuto clanku a informacim zde jeden velky :-DDD

Motto: [i]"Nechtěj všechno ale jen to, co nemůžeš!"[/i] [i]Já[/i]
avatar

Jesenice

smepet muž 12.05.2008 09:04:36

Tvarohova babovka je ze vsech babovek ta nejchutnejsi. Bohuzel se mi casto srazi a neni k jidlu. :-(
Zkusim tento recept. Jaky tam davas Pavlino Tvaroh, polotucny ? Muzes mi rici nazev ? Mozna to je ten duvod.
Moc dekuji

administrator 03.04.2010 13:32:27

Tímto dílem se milí čtenáři dostáváme ke konci ve výčtu krevních skupin. Naše putování je zakončeno povídáním o krevní skupině B a AB. Pro každou krevní skupinu platí určitá specifika. I pro tyto dvě skupiny si povíme, co je doporučováno či naopak není.


Odkaz na článek
Nalezené položky: 5 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.