Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Regenerace: Masáže od Indie až po Havaj

Regenerace: Masáže od Indie až po Havaj

Tereza Rozehnalová | 14.08.2008 | přečteno: 12697×

Pokud jste si doposud mysleli, že cílem masáže je zničit tělo, „prokřupat“ záda, natáhnout zkrácené svaly na nohách a zlomit vás v oblasti krku, nedivím se, že jste možná již zanevřeli. Dnes vám představím masáže a terapie k tělu i duši jemnější.

Masáž horkými lávovými kameny, někdy zvaná „havajská“, mimořádně stimuluje krevní oběh a lymfatický systém, postupně prohřívá celé tělo, vyrovnává energii v těle a do hloubky relaxuje a harmonizuje. Pomáhá odstraňovat blokace na tzv. meridiánech – energetických drahách a posiluje proudění krve v těle. Lávové kameny se nahřívají ve vodní lázni a postupně se přikládají na vybrané body na těle, to vše ve spojení s jemným hnětením či prvky klasické masáže. Existuje i čínský typ, kdy se přikládají kameny na tzv. čakry (energetická centra), ty rozvádějí teplo až do konečků prstů, a tím se vyrovnává energie v těle. K zesílení účinku se používají aromatické oleje. 

Tradiční čínská masáž, tuina, funguje na stejném principu jako akupunktura, kdy tlakem ruky, vibracemi či jinou technikou terapeut stimuluje proud energie v těchto bodech. Tato technika se provádí především pro ovlivnění celkového pohybového aparátu – kloubů, svalů a šlach. Pomáhá však i při bolestech hlavy, ale i při opakovaném natažení svalu, tenisovém loktu, nespavosti, omezené pohyblivosti krční páteře či vychýlení ploténky. Pokud se vám zatím zranění a bolesti vyhýbají, dejte si tuto masáž třeba jen k odstranění únavy z přepracování.

Z Havaje přes Čínu se dostávám k Indii, odkud pochází ajurvédská masáž (abhyanga). Jedná se o očistnou, detoxikační a revitalizující masáž celého těla pomocí teplého herbálního oleje a někdy i hlavy, záleží na vybraném saloně.  Ajurvéda se dá volně přeložit jako „věda života“,
proto očekávejte od této masáže hlavně revitalizující a relaxující účinek, pomůže vám však i s únavou, nespavostí, tělesnou výkonností či ztuhlými svaly. Bude-li vám i toto málo, zkuste dva terapeuty naráz k zesílení účinku.

Prastará japonská léčebná metoda, shiatsu, avšak s původem ve starověké Číně. Masér působí pomocí tlaku palců, prstů, dlaní,ale i kolen, loktů či chodidel na určité body tělesných meridiánů a uvolňuje tak energetické bloky v nich nahromaděné. Dochází k obnově energetické rovnováhy těla. Shiatsu podporuje proces uzdravování a osobního růstu prostřed­nictvím vyrovnání energie „Ki/Čchi“ v těle. Účinek masáže je hluboce relaxační, posilující a osvěžující. Můžete ji využít k prevenci onemocnění žil (křečové žíly), při bolestech zad či hlavy, regeneraci po závodě, k posílení krevního oběhu nebo i při únavě a stresu.

Masáž pomocí energie reiki, není klasickou masáží, možná spíše alternativní léčebnou metodou či meditací. Základem je energetické působení na čakry a metod, kterými s vámi terapeut pracuje, je nespočet. Působení energie můžete cítit jako teplé záření či mrazivé mravenčení. Cílem zákroku je odstranění bloků na energetických drahách, a tím vyladění jejich správné funkce, povzbuzení organismu k samoléčbě a spontánní regeneraci. Tato terapie pomáhá při uzdravení, harmonizaci a udržení optimálního zdravotního stavu. Navodí ve vás pocit klidu a harmonie.

Jak je vidět, nemusíte být zničeni po závodě či výšlapu v horách, abyste zašli na masáž. Také záda vás nemusí bolet od toho, že vám na ně táhlo v autě, ale příčinou může být blok, který způsobil opakovaný stres či únava. Nečekejte až se ozve bolest, psychická či fyzická, a začněte své tělo rozmazlovat dřív. Naučte se regenerovat!

Komentáře (Celkem 1)

Nalezené položky: 2 První Předchozí | 1 | Další Poslední
avatar

Celkem 1360 km
Minulý měsíc 0 km

bezucho muž 18.08.2008 11:24:42

Terezo, pěkný článek :) Ale jako člověk, který se ve wellnessu pohybuje, musím říct, že většina z těchto masáží v provedení, v jakém se dělají v Evropě nemají regenerační, ale spíše relaxační účinnek. Vždyť třeba výchova léčitele, který se věnuje ayvrvede, reiki, shiatsu a mnoha dalších trvá několik let a tady je zvládnou kosmetičky a masérky během pár dnů. Neříkám, že tyto masáže nejsou kvalitní – jen jsou upravené a zjednodušené tak, že přináší úžasný relaxační zážitek, s tou regenerací a léčbou už je to většinou horší.

administrator 03.04.2010 13:32:33

Pokud jste si doposud mysleli, že cílem masáže je zničit tělo, „prokřupat“ záda, natáhnout zkrácené svaly na nohách a zlomit vás v oblasti krku, nedivím se, že jste možná již zanevřeli. Dnes vám představím masáže a terapie k tělu i duši jemnější.


Odkaz na článek
Nalezené položky: 2 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.