Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Se zraněním se nerodíme: Jak na chronické bolesti zad

Se zraněním se nerodíme: Jak na chronické bolesti zad

Pavel Novák | 02.01.2009 | přečteno: 22768×

Achillova pata a bolavá kolena jsou části těla, kterým se věnoval seriál Pavla Nováka v minulých dílech. Nejen sportovci však pravděpodobně ještě častěji vyhledávají lékaře kvůli bolestem zad. Jak jim předejít? A co dělat, když už záda bolí tak, že běhat nelze?


Páteř s míchou vytváří složitý nervový kabel, který umí převzít od nervů informace ze zbytku těla a předat jej do velínu – mozku. Ten tyto informace zpracuje, vyhodnotí a velmi rychle vyšle signály zpět prakticky stejnou cestou svalům a tím kontroluje pohyb těla.

Páteř je ale poskládaná z velkého množství obratlů, které na sebe anatomicky nasedají přes meziobratlové ploténky, které jsou umístěny na těle obratle a jsou na oko spojeny vzadu pomocí jednoho z obratlových výběžků. Pohromadě drží obrovským množstvím svalů, které se upínají na další dva párové obratlové výběžky (tím vzniknou 4 klouby mezi dvěma sousedními obratli!!). Každý obratel má v zadní části obratlový oblouk, který vytváří jakýsi otvor, jímž vede mícha. Celou páteř tvoří až 34 na sebe poskládaných obratlů a tvoří v boční ose dvojesovité prohnutí, každé vychýlení jednoho obratle ihned vytváří tlak na souseda a může vést k sériovému vychylování obratlů. Celý systém pro perfektní fungování musí být vyvážený. Jak toho dosáhnout?

Posilováním svalů okolo páteře, uděláním si jakéhosi korzetu, který bude páteř držet ve správné poloze a kompenzačními cvičeními. Jenže i dobrý svalový korzet není ještě vítězství. Je potřeba naučit svaly páteře zapínat ve správném pořadí, což platí především pro lumbální páteř. Lze toho dosáhnout pravidelným cvičením, které vám zabere maximálně 5 minut denně a naučí vás to každý dobrý fyzioterapeut.

Běžce nejvíc trápí bolesti lumbální páteře – bolesti v kříži. Je to z několika důvodů. Tato část páteře pochytá nejvíce z energie při nárazech, které se u běžců samozřejmě vyskytují v nepřeberném množství. Celou věc zhoršuje většinou špatná kloubní pohyblivost především v oblasti kyčelního kloubu a ztuhlost křížokyčelního spojení a také zkrácené svaly dolních končetin, především pak svalů zadní strany stehna.

Kompenzačním a posilovacím cvičením věnují běžci-vytrvalci všeobecně málo prostoru, přitom není potřeba se trápit hodiny v posilovně. Stačí provádět pravidelně pár cviků doma k udržení jakési rovnováhy svalů těla. Nepoužívané svaly posílit a pak protáhnout. V tom opět poradí fyzioterapeut i dobrá rehabilitační sestra a naučí vás sadu cviků ušitých přesně na míru. Pak je to už jen o soustavnosti.

A co když už záda akutně velmi bolí? Nejspíše došlo k vychýlení obratle nebo obratlů v ose a pravděpodobně k výhřezu meziobratlové ploténky a uskřípnutí mezi kloubními ploškami, což vyvolá místní svalovou ztuhlost, otok a někdy až krutou bolest. Je samozřejmě potřeba vyloučit jiný důvod bolesti, abychom nezaměnili například blokádu páteře s infarktem myokardu, náhlou příhodou břišní, apod., ale pokud opravdu je problém tento, mám za to, že nejlepší výsledky mají chiropraktici. Dokáží uvolnit svalovou ztuhlost v místě postižení pomocí reflexní terapie a pak manipulací navrátit obratlům správné postavení.

A jak vypadá klasické léčení? Téměř všechny terapie klasické medicíny bojují proti spasmům (stahům) v pos­tižené oblasti, které brání návratu obratlů do původní polohy. Kapačky s léky proti bolestem, otokům a cíleně periferní myorelaxans (látka snižující svalové napětí), dále používají všechny dostupné prostředky rehabilitace. Tělo samo si pak většinou poradí, ale musí se to pořádně vyležet. Možná se to takto zdá být přirozenější, je to na zvážení.

Poslední, ale někdy jedinou možností je operace na neurochirurgii. Tomu se ale většinou dá předejít.

A jaké jsou mé osobní zkušenosti s bolestmi zad?

Přibližně od roku 1990 jsem měl chronické bolesti v oblasti lumbální páteře, 1–2× do roka akutně s pravděpodobným výhřezem ploténky a propagací do některé dolní končetiny. Léčeno ale pouze asi 2× – baňky. V roce 2002 se u mě po zvednutí těžkého pacienta dostavila známá prudká bolest. Tentokrát jsem poprvé zůstal v pracovní neschopnosti po dobu asi 10 dní. Po návratu do práce přetrvávají chronické obtíže a po asi 2 týdnech během směny dochází ke zhoršování stavu. Na konci směny již nejsem schopen se obout, pravou dolní končetinu „tahám“ pěkně za sebou. Druhý den trpím nejhoršími bolestmi, jaké jsem kdy zažil. Vystřelují do kyčle, varlat a třísel. Léčení probíhá nejprve ambulantně, ale brzy jsem hospitalizován na neurologii. Zde mě zbavují nejhorších bolestí pomocí kapaček, absolvuji CT vyšetření, které odhaluje výhřez lumbálních obratlů L4-L5) a závěr? Indikace k operaci na neurochirurgii.

9. 1. 2003 mě operoval Dr. Kučera z neurochirirgie Nemocnice Na Homolce . Druhý den si dělám tréninkový plán. Začínám s 5×2 minutami chůze denně a každý den přidávám minutu v jedné fázi. Postupně se stav zlepšuje, ale ještě v březnu mi bolesti při určitých pohybech vystřelují do kyčle. Chodím bez větších problémů po omezenou dobu, v dubnu absolvuji akupunkturní kúru u MUDr. Jánošky v Táboře a dochází k prvnímu výraznějšímu zlepšení. Začínám klusat 2–3 km denně (v tempu asi 7 min/km). Počátkem května navštěvuji Dr. Brejchu, po jehož terapii dochází k výraznému zlepšení stavu a cvičení, které mě tehdy naučil, mě doprovází dodnes a bude mě doprovázet do konce života. Začátkem června běžím svůj první závod po operaci, hned za týden druhý – 5km na dráze za 17:15 min (oba s bederním pásem). Naplno začínám trénovat koncem září, do práce se vracím k 1.10. 2003. Pracovní neschopnost trvala bez 7 týdnů rok. Začátkem prosince absolvuji první pooperační maraton ve Florencii v ča­se 2:23 hod.

A proč jsem vám celou tu anabázi popisoval? Dnes už totiž vím, že tomu všemu se dalo bezpečně předejít. Stačilo pravidelně cvičit. Každé poznání něco stojí. Za tohle jsem řádně zaplatil. Pokud jsem zaplatil i za vás, budu rád! Cvičte!:)

Pavel Novák

Komentáře (Celkem 3)

Nalezené položky: 4 První Předchozí | 1 | Další Poslední
avatar

Kroměříž

Jita žena 02.01.2009 09:27:41

Nelze než souhlasit. Opravdových výhřezů meziobratlové ploténky se skutečným drážděním kořenu nervu je ale málo. Na druhé straně ne všechny výhřezy musí způsobovat výše popsané potíže, záleží na lokalizaci prolapsu, přijde se na ně při náhodném vyšetření. Většina potíží je svalového původu – z přetížení, nebo nevhodného zatěžování.Krátké kompenzační cvičení několik minut děnně je nutností (!!!), mnohdy stačí dodržovat prvky tzv. školy zad.
 Jitka

Motto: Dopředu vlastními silami. Každý krok se počítá.
avatar

Traged2 muž 09.01.2009 15:30:12

V poslednom čase sa mi stáva, že po spánku dlhšom ako 6hodín, sa zobudím na bolesť chrbta(zad) niekde v oblasti pod lopatkami.Myslím si že to bude tiež kvôli ochabnutému svalstvu.Viete mi poradiť nejaké cviky?? Okrem toho som si minule všimol pred zrkaldom, že držím jedno rameno nižšie ako druhé.

avatar

jtvesely muž 07.05.2009 11:30:01

Bolesti zad postihuji prakticky každého člověka. Snížením přirozené pohybové aktivity – chůze jako regeneračního prostředku těla k neustálému vyrovnávání kloubních dysfunkcí a přetěžováním jednostrannými zátěžemi, např. sportovním běháním bez znalosti závislosti vlivu dysfunkčních kloubů na respiraci se svalovou potřebou při vysoké zátěži pak dochází k výše uvedeným postižením. Vzhledem k tomu, jak se zde uvádí, že většina běžců má pronaci či supinaci by bylo také třeba uvádět, že tyto kloubní dysfunkce se okamžitě promítnou nestejnoměrným přenosem dynamiky pohybu do pánve a odtud do vychýlení kosti křížové (to je vlivem zde velebených názorů běhání přes paty). A každý z těch 24 obratlů tvořících páteř se tomu musí přizpůsobit vlivem postulárního mechanizmu těla. A odtud: křečové bolesti v lýtkách, bolesti kolen, kyčelních kloubů, v tříselné oblasti, bolesti v kříži, v bederní oblasti, mezi lopatkami, bolesti v ramenou, bolesti hlavy atd. atd.Správně by nerovnosti terénu měly zůstat eliminované klouby dolních končetin. Pavel Novák měl prachobyčejný ischias, a ten jde poměrně snadno odblokovat bez operací ale proč jednoduše když to jde komplikovaně. Takových názorů lze najít v každém zdejším článku na téma zdravotní stav více. Těším se na popis vzniku křečí Miloše Škorpila z pelhřimovské věže. U fenoména jeho formátu mě důvody, které uváděl skutečně překvapily.
Omlouvám se za prostořekost a s pozdravem Veselý Jan, terapeut pohybových bolestí, www.jtvesely.txt.cz

administrator 03.04.2010 13:32:42

Achillova pata a bolavá kolena jsou části těla, kterým se věnoval seriál Pavla Nováka v minulých dílech. Nejen sportovci však pravděpodobně ještě častěji vyhledávají lékaře kvůli bolestem zad. Jak jim předejít? A co dělat, když už záda bolí tak, že běhat nelze?


Odkaz na článek
Nalezené položky: 4 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.