Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Trénink na 10 km: změna programu

Miloš Škorpil | 20.11.2006 | přečteno: 7398×

Prozatím byl náš trénink stavěn na probíhající nultý ročník poháru Behej.com. Nyní konečně nastává čas přípravy na novou běžeckou sezónu. To znamená, že i celý tento seriál tréninků na 10 km dostane trochu jiný rámec. Zatím spíše glosoval, co se kde na stránkách či fóru propíralo. Nyní už bude více zaměřen na pravidla, která byste měli během přípravy dodržovat.

Do konce roku už nám zbývá pouze šest týdnů, které byste měli věnovat rozvoji obecné vytrvalosti, případně vyléčení běžeckých zranění. Je mi jasné, že pokud jste právě nyní chytili tu pravou závodnickou slinu, těžko vás přesvědčím, abyste se závodů vzdali. 

Když už budete ale závodit, běhejte v týdnu opravdu jen zcela volně a na závody speciálně nevylaďujte. Prostě je choďte z plného tréninku. Nedosáhnete sice tak dobrých výkonů, ale každopádně příští rok oceníte, že jste se nechali přesvědčit alespoň k tomuto ústupku. Den po závodě si dejte, pokud na to budete mít čas, delší volný běh 10 – 16 km, podle toho, co jste schopni zvládnout a následující den zařaďte odpočinek. 

Většina z vás se věnuje běhu hlavně jako příjemnému zpestření svého života, a i když u některých postupně začíná převažovat soutěživost nad relaxací, pořád by pro vás měl běh zůstat radostí a neměl by se stát povinností. 

Proto i zimní trénink by měl být co nejpestřejší, měl by obsahovat i řadu dalších pohybových aktivit, pro něž nejsou v létě vhodné podmínky. Nakonec i špičkoví běžci zařazují do svých tréninkových plánů běžky, zimní přechody hor a další aktivity vysloveně vytrvalostně-silového charakteru. Proto se i v našich plánech budou kromě běžeckého tréninku vyskytovat jiné sportovní aktivity. 

Mnozí špičkoví běžci dnes zařazují do svého tréninku v tomto období třeba i aerobic. Není to určitě v žádném případě projev zženštilosti, ale velmi dobrý způsob aerobní přípravy, který jim navíc umožní zvýšit pohyblivost kloubů. 

G. K. Chestrton řekl: „Jenom ti, kteří vydrží ještě deset minut, když už je vše ztraceno, vytvářejí naději.“ Takže já vám na závěr přeji: „vydržte vždy ještě deset minut, když už si myslíte, že nemůžete dál. V závodě, ale nakonec i v životě, jako když to najdete.“

Trénink na období 20.11. – 24.12.

týden

Po.
Út.
St.
Čt.
Pá.
So.
Ne.
20.11.– 26.11.
volno
8 km volně
volno
8 km volně
volno
12 km volně – v terénu nebo kopcích
8 km volně 
27.11. – 3.12.
volno
8 km volně
volno
8 km volně
volno
14 km volně – v terénu nebo kopcích
8 km volně
4.12. – 10.12.
volno
8 km volně
volno
10 km volně
volno
16 km volně – v terénu nebo kopcích
10 km volně
11.12. – 17.12.
volno
8 km volně
volno
8 km volně
volno
12 km volně – v terénu nebo kopcích
8 km volně
18.12. – 24.12.
volno
8 km volně
volno
10 km volně
volno
16 km volně – v terénu nebo kopcích
10 km volně

V úterý a ve středu je možné místo volna zařadit například hodinu plavání, spinningu, aerobiku nebo obdobných aktivit.