Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Mám se soustředit jen na běh?

Mám se soustředit jen na běh?
foto: Lenka Vejrostová

Mirek Kratochvíl, Radek Narovec | 31.01.2011 | přečteno: 10663×

Dá se skloubit běžecké závodění s jinými sporty? Mám se vzdát všech ostatních sportovních zálib? Netříštím síly? Dokážu podat stoprocentní běžecké výkony, když kromě běhu chci zvládat třeba ještě volejbal nebo kolo? Podobné dilema řeší mnoho běžců ve chvíli, kdy si uvědomí, že běh překročil hranice pouhého kondičního doplňku a stal se hlavní sportovní náplní.

Že na danou otázku neexistuje jednoznačná odpověď jsme se přesvědčili v celé řadě diskusí, i té, která se odehrávala mezi členy redakce. Přinášíme tedy pohledy dva a věříme, že přispějete svými názory i vy.

PRO SPECIALIZACI

Čím dál více nabírám pocitu, že chci-li v něčem dosáhnout úspěchu (rozuměj sebeuspokojení), musím se soustředit právě na jeden cíl. Což je možná největší kámen úrazu. Co tím cílem má být?

Žijeme v době, kdy podnětů kolem nás je tolik, až z toho jde hlava kolem. Máme šanci uspět v zajímavém zaměstnání, chceme zkusit to a ono, láká nás řada sportovních i jiných výzev, nesmíme zapomínat na rodinu a blízké.

Loni jsem si víceméně jako formu nápravy těla po několikaletém zatěžování během vybral posilování. Pod dohledem trenérky. Hodně náročné trenérky, která toho hodně ve svém sportu dosáhla a asi ještě více dosáhne. Kroutil jsem někdy hlavou nad tím, co vše je svému sportu ochotná obětovat. Podobně jako jiní, svému sportu oddaní fitnesáci. V duchu jsem si říkal, že kdybychom takto makali v běhu, máme všichni maraton pod 2:30…

Pochopitelně mi to nedalo a snažil jsem se i já makat naplno. A k tomu běhat. A k tomu pracovat. Hodně pracovat, protože loňský rok nebyl moc pro média růžový… Běh už nebyl na první koleji, trénink se změnil na občasné proběhnutí, maraton jsem běžel jen jeden a to ještě nedopatřením… O to více jsem spřádal plány na prolomení osobáku na desítku, vždyť je to vlastně takový vytrvalecký sprint! Uzpůsobili jsme tomu i trénink v posilovně. Nebudu vás napínat – zaostal jsem za svým vysněným cílem o plné dvě minuty a tiše šel domů přemýšlet o důvodech.

Cvičil jsem dál, ale postupně ztrácel motivaci. Síly a vůli se přemáhat jsem už ztratil dávno. Musel jsem se taky více věnovat podnikání a dořešení některých problémů. Běhat jsem přestal zcela, unaven jsem byl již po pár kilometrech výklusu. Trenérka by musela být slepá, kdyby si nevšimla, že jsem duchem jinde a se silami v koncích. Zkoušeli jsme už víceméně jen protahování, ale čím více se nakupilo pracovních problémů, tím ztuhlejší tělo jsem měl.

Tak mi tiše řekla, abych šel domů a vrátil se, až budu opět mít chuť, síly a motivaci. Smekám před ní, protože musela vědět, že na měsíce ztrácí část příjmu.

A od té doby vím, že v jednu chvíli můžu chtít jen jedno a tomu podřídit vše. Pochopitelně v rozumné míře a jen na nějaký čas a poznat, že už jsem dosáhl toho, co jsem si dal za cíl.

Nehovořím pochopitelně o složených disciplínách, jako je triatlon či různé dvoj- a víceboje. I já si rád sednu na kolo, nazuji inline brusle nebo se na lyžích kochám zasněženými horskými masívy. Jen to nesmí být o honění se ve všem, co dělám. V hlavě musí být jasno, vše ostatní je jen zábava.

Radek Narovec

PROTI SPECIALIZACI

Na samém úvodu je nutné zdůraznit, že úvodní otázky se netýkají křížového tréninku provozovaného jen jako doplněk běhu. Vhodně zvolená doplňková aktivita je zcela jednoznačně prospěšná. Jde o jiný případ, kdy běžec nechce opustit sportovní kariéru v dalším sportu, nebo se prostě nechce vzdát svého pravidelného fotbalu nebo košíkové.

Pro hobby běžce je odpověď vcelku jasná. Všechny sporty provozujeme především proto, že nás baví a že něčím obohacují náš život. Když dva nebo více sportů dokážeme vhodně časově skloubit, pestrost bývá naší výkonnosti obvykle ku prospěchu. Vždy je možné přizpůsobit tréninkový plán, když nás čeká zápas, který nehodláme vynechat. Úspěchy v jednom sportu nás často ženou dopředu i ve sportu druhém.

Svůj význam má i to, že dva současně provozované sporty nás zbavují stereotypu. Tam, kde by nás hlava při jednostranně zaměřeném tréninku už nepustila, dokážeme zajít díky pestřejší pohybové náplni. Souběžně provozované sporty nás tak mohou chránit i před přetrénovaností, protože přetrénovanost je z velké míry ovlivněna stavem naší mysli.

Snad jen u vrcholových sportovců, kde výron ze špatného šlápnutí při fotbálku může ohrozit výsledek několikaměsíční dřiny, je někdy nutné ostatní sportovní aktivity volit opatrně, ale i u nich platí, že příliš úzké zaměření nebývá dobré. Pestrost aktivit a střídání zatížení chrání před fyzickým ale především před psychickým přetížením. Obzvlášť to platí v případě, kdy ve snaze naplnit své závodní ambice zvyšujeme objem i intenzitu zátěže na hranu svých možností.

Mirek Kratochvíl

Anketa

Preferujete raději specializaci na jeden sport nebo provozování více sportů najednou?

Celkem hlasovalo 196 uživatelů.

Komentáře (Celkem 32)

Nalezené položky: 33 První Předchozí | 1 | 2 | Další Poslední

mkrat,rnar 31.01.2011 00:01:39

Dá se skloubit běžecké závodění s jinými sporty? Mám se vzdát všech ostatních sportovních zálib? Netříštím síly? Dokážu podat stoprocentní běžecké výkony, když kromě běhu chci zvládat třeba ještě volejbal nebo kolo? Podobné dilema řeší mnoho běžců ve chvíli, kdy si uvědomí, že běh překročil hranice pouhého kondičního doplňku a stal se hlavní sportovní náplní.
Odkaz na článek

avatar

Lysá nad Labem

Celkem 2843 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:38:26 (2011)
půlmaraton: 1:35:39 (2012)
maraton: 3:35:39 (2012)

Mikis4318 muž 31.01.2011 11:06:45

Tak já začnu… svůj osobák na desítku (Běchovice 02, placatá by byla ještě lepší) jsem dal po létě, kdy jsem skoro neběhal! Stačily oddechové prázdniny plné puťáků na kole a tůr v Tatrách. Osobně vyznávám pestrost (běhám, lezu, v létě kolo a plavání), ale v celkovém součtu se snažím, aby všechno hrálo pro vytrvalost. Radek nespecifikoval, co v posilovně trénoval. Jestli nabíral svaly (a píše, že do toho šel naplno!), tak to se mi zdá opravdu v rozporu s úmyslem stáhnout osobák na desítku :-)

Motto: Hra na vlčí dech, gazelí nohy a Švejkova játra.
avatar

Praha

Celkem 6176,6 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:41:15 (2009)
půlmaraton: 1:34:00 (2005)
maraton: 3:23:32 (2006)

Radek Narovec muž 31.01.2011 11:26:29

>> Mikis4318, 31. 01. 2011 11:06:45

asi to není o jádru tématu, ale v té posilce jsme pak jeli víceméně kruhový trénink. trochu jsem tam byl mezi svalovci za exota, ale zvykli jsme si na sebe :)

avatar

Žďár nad Sázavou

půlmaraton: 1:42:51 (2011)

pam65 muž 31.01.2011 12:26:50

Bývá tu také neběhající partner, se kterým se chodí na výlety, na kolo. I když je to z hlediska výkonu regenerace, nějak by to do plánu zapadnout mělo. Jsou důležitější věci než časy hobíka.

Motto: No toto!
avatar

Praha - New York

10 km: 0:36:30
půlmaraton: 1:28:55

Komsomolec muž 31.01.2011 12:50:41

>> Mikis4318, 31. 01. 2011 11:06:45

Kdo má POHYB jako podstatnou součást svého života a nechce se „vytřískat“ pouze jako profesionál a většinou po sportovní stránce špatně skončit, nemůže zůstat sportovně uniformní např. po 60 či 70 let své sportovní činnosti. Je třeba najít zdravý průnik, zvlášť pak vzhledem k pracovní činnosti a rodině. I proto mě varianta „pro specializaci“ udivuje. Pravdu má např. Jiří Ježek, že cyklista sice využije svoji vytrvalost pro běh, ale jde o naprosto jiný pohyb. Běžec je pak v adaptaci na kolo v daleko horší pozici. Technika šlapání a vytrvalosti se učí léta letoucí. Píšu to jako celoživotní silniční cyklista (cca. 15 000km ročně) a mírný běžec (2500km ročně). I tak by ale podle mého soudu měl celoživotní sportovec mít vícero sportovních aktivit i pro situaci, kdy by musel běh např. opustit. Není nad to umět si od počátku vybrat pohyb vlastní své tělesné a duševní konstituci a jemu se věnovat. Nikdy jsem proto nechápal 120kg vážící běžce (zhusta triatlonisty), kteří s touto váhou běhají třebas 5 let, než něco zcela jednoznačně praskne, neboť prasknout musí. Nadřazuji radost z jakékokoliv pohybu a setkání s druhými tabulkovému výkonu a nejsem pro sport coby jednu ze součástí zlepšení vlastního společenského statusu. Možná by nebylo od věci přečíst si stanovisko „pro specializaci“ např. za 50 let :) Sportu zdar!

Motto: "Zadarmo jste dostali, zadarmo dejte." Skutečnosti, které máme rádi a milujeme, se nedají měřit časem, natož stopkami.
avatar

Postrizin

Celkem 41 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:34:30 (2011)
půlmaraton: 1:13:56 (2011)
maraton: 2:39:32 (2011)

SlavoK muž 31.01.2011 13:33:50

Nejak nerozumim vsem tem zamitavim postojum vuci specializaci. Ja sam se povazuji za specialistu bezce. Beh je proste sport, ve kterem se snazim dosahnout co nejlepsich vysledku. Delal jsem trochu i triatlon, ale z casovych duvodu jsem si musel vybrat, tak triatlonove zavody padli, stejne tak jako padli triatlonove treninky. Takze ted jsem proste bezec. K tomu mam za minuly rok najeto 2k na kole, a naplavano asi 40hodin. Chodim i na vylety do hor i do mest.. To vsechno se nevylucuje s tim, ze moje vykonnostni cile jsou jenom v behu. A asi me nepresvedcite o tom, ze bych byl lepsi bezec, kdybych min behal a vic jezdil na kole a hral tenis. Myslim, ze kdo si chce v nejakem sportu zkusit na co ma, tak ho proste musi uprednosnit, neco mu i obetovat a dat trenink i kdyz se mu zrovna nechce.

avatar

Lysá nad Labem

Celkem 2843 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:38:26 (2011)
půlmaraton: 1:35:39 (2012)
maraton: 3:35:39 (2012)

Mikis4318 muž 31.01.2011 13:34:50

>> Radek Narovec, 31. 01. 2011 11:26:29

Pak tedy mi Tvá loňská špatná zkušenost připomíná spíš příběh o vyhoření, k němuž se můžeme dopracovat jak v úzké specializaci, tak při roztříštěných snahách.

>> pam65, 31. 01. 2011 12:26:50

Ideální neděle z loňského léta: manželka na kole s 2letým synem v sedačce, za ní 5letá dcera na svém kole, uzavírám já běžící. 10–15 km, 5:30–6:00/km, ideálně uprostřed pauza s pivem, dětským hřištěm (Stará Lysá), rybníkem (Ostrá) nebo vším (Řehačka). Letos bude malá rychlejší, bude větší sranda.

Motto: Hra na vlčí dech, gazelí nohy a Švejkova játra.
avatar

Celkem 667 km
Minulý měsíc 0 km
půlmaraton: 1:35:00 (2010)
maraton: 3:08:33 (2011)

Ančí žena 31.01.2011 13:36:57

Já si myslím, že běh jde vhodně skloubit s různými sporty, ať už vytrvalostními nebo míčovými hrami např., může nás to někam posunout, trénink a samotnou výkonnost to osvěží a já osobně cítím větší radost z pohybu … Běhám ráda, ale život není jen o běhu. Běžky, inliny rozvíjí vytrvalost a sílu, míčovky zase rychlost a obratnost a to se taky hodí ;-) a nemusím trávit všechen čas jen na ovále a případně v posilovně.

avatar

Praha

Celkem 6176,6 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:41:15 (2009)
půlmaraton: 1:34:00 (2005)
maraton: 3:23:32 (2006)

Radek Narovec muž 31.01.2011 13:42:12

>> Mikis4318, 31. 01. 2011 13:34:50

naprosto souhlasím, stejně jako se SlavoK. myslím si proto, že to je právě o cílech, kterých chceme dosáhnout. ne vždy je lehké si je stanovit či jasně definovat a poznat, že byly splněny.

avatar

moo muž 31.01.2011 14:54:21

Ahoj, díky za toto téma! Já osobně kloubím více sportů-stereotyp by mě zabil.Nicméně se stále neúspěšně snažím najít systém, kterak v rámci toho, co jsem běhání schopna/ochotna obětovat, vytěžit maximum a běhat co nejefektivněji-tady zatím pořád tápu. Nemám žádné výkonnostní ambice, jen mi přijde škoda jen tak pobíhat,když to může mít určitý řád, můžu z běhání profitovat i v ostatních sportech a hlavně moje stárnoucí tělo by mi asi taky hodně poděkovalo :). eva

avatar

Slaný

Celkem 3535 km
Minulý měsíc 0 km
půlmaraton: 1:30:08 (2010)
maraton: 3:37:21 (2010)

EdCable muž 31.01.2011 15:46:38

>> Komsomolec, 31. 01. 2011 12:50:41 „Pravdu má např. Jiří Ježek, že cyklista sice využije svoji vytrvalost pro běh, ale jde o naprosto jiný pohyb. Běžec je pak v adaptaci na kolo v daleko horší pozici.“

„Pravdou je, že pro běžce je kolo menším problémem.“ (Jiří Ježek)

Motto: "Sometimes, I guess there just aren't enough rocks."
avatar

Žďár nad Sázavou

půlmaraton: 1:42:51 (2011)

pam65 muž 31.01.2011 17:34:31

Podle příspěvků to vypadá, že hlavní otázka je v cíli, který si dávám. Můžu parafrázovat: „Žiji abych (lépe) běhal nebo běhám, abych (lépe) žil?“ Odpověď je „každého věc“, jak se říkalo na vojně.

Druhá otázka je, zda běžeckou formu budovat celoročně běháním, zda jiné pohybové činnosti dělat jen jako nutné zlo, kvůli kompenzaci nebo si jich užívat naplno jako běhání.

Nějak tuším, že běžecká zralost nakonec spočívá v přenosu „běžeckých“ záležitostí do života (nejen jiných sportů) a naopak. Třeba v tom umět dělat každou věc stoprocentně naplno … To je však na dlouhé povídání.

Motto: No toto!
avatar

Tupesy

Celkem 21618,8 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:45:33 (2011)
půlmaraton: 1:42:55 (2011)
maraton: 3:35:02 (2012)

IlonaB žena 31.01.2011 17:53:21

Nenamítám nic proti pestrosti.Začínám svůj třetí běžecký rok, přičemž první se dělil spravedlivým dílem s kolem.V druhém roce jsem podlehla kouzlu závodů a kolo se dostalo na okraj.Běh získával navrch a s touhou po vylepšení osobních rekordů a novými cíly se zvyšovala i časová náročnost běžeckých tréninků.A když se rozdělil zůstatek času po odečtu zaměstnání a spánku na nejnutnější péči o rodinu a běžecký trénink, byla kasička prázdná :-)Rozhodla jsem se ještě jeden rok podřídit vše běhu a později se vrátit k ostatním oblíbeným sportům. Pro tento rok jsem zvolila motto – citát Paula Coelha :Zvolit si jednu cestu znamená zavrhnout všechny ostatní.Když se budete snažit kráčet po všech cestách, nakonec zjistíte,že nejdete po žádné. Ilona

Motto: Každé hledání začíná štěstím začátečníka a vždy končí zkouškou dobyvatele
avatar

Bušovice

Celkem 144 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:53:09 (2011)

ghibulo muž 31.01.2011 19:42:20

>> IlonaB, 31. 01. 2011 17:53:21 ** – citát Paula Coelha :Zvolit si jednu cestu znamená zavrhnout všechny ostatní.Když se budete snažit kráčet po všech cestách, nakonec zjistíte,že nejdete po žádné.**

Pěkný … ale myslím, že dost záleží na výkladu.

  • Někdo by mohl říci, že každá z těch cest je nějaký sport a že je tedy lepší, vybrat si jeden, pořádně se mu věnovat a ostatní zavrhnout, nebo alespoň zatlačit na okraj. Věřím, že odměnou mu budou o něco lepší ‚osobáky‘ a když mu jde právě o to, tak nezbývá než pogratulovat ke skvělému výkladu i rozhodnutí.
  • Jiný by mohl říci, že jednou z cest je sport, druhou třeba práce, další třeba šachy … a že on se rozhodl pro sport, protože je pro něj důležité mít trvale fyzičku, netahat se s pneumatikama kolem pasu a užívat si endorfinů
  • a třetí by mohl říci, že jednou z cest je drsná specializace na jednu činnost, druhou cestou různorodost s důrazem na jeden směr a třetí třeba totální různorodost. A že on si vybral prostřední cestu – kdy se snaží udržovat si mysl i tělo ve formě pomocí sportu, četby, studia a práce… ale důraz klade na rodinu.

Osobně si myslím, že lidí, které bude přitahovat první výklad je menšina – protože takováto sázka na jednu kartu má kromě zřejmé šance na velký zisk (reprezentace, olympiada…) také celou řadu rizik, které už byly zmíněny.

Motto: dělej co chceš, dokud můžeš
avatar

Tupesy

Celkem 21618,8 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:45:33 (2011)
půlmaraton: 1:42:55 (2011)
maraton: 3:35:02 (2012)

IlonaB žena 31.01.2011 20:44:03

>> ghibulo, 31. 01. 2011 19:42:20 Myslím, že zde nejde o šance na výhru nebo zisk, ale o volbu cesty k cíli.A ta je na naždém z nás, ať už se týká cíle nebo cesty.:-)

Motto: Každé hledání začíná štěstím začátečníka a vždy končí zkouškou dobyvatele
avatar

Sloviensko

rudo muž 01.02.2011 00:22:57

stretlo sa v jednom clanku a jednom vlakne niekolko nesuviciach a roznorodych tem-otazok, co sa prejavy v diskussi v tom ze sa preskakuje z temy na temu a mylne sa to povazuje za argument z inej temy.

  • robit naraz viac sportov a snazit sa o vysledky naraz vo vacerych sportoch
  • venovat sa len 1 sportu a trenovat len tu konkretnu aktivtu – teda len behat a ved vsetko ostatne nie je beh tak nemoze pomoct
  • venovat sa len 1 sportu – beh ale zapojit do bezeckeho treningu vsetko co sa da na dosiahnutie konecneho ciela – bezeckej vykonnosti, tito vsetky ostate aktivity nenazyvame – ine sporty ale nazyvame ich sucast bezeckeho treningu, napriklad crosstraining

a su rozne postoje ktore vyssie 3 uvedene miesaju dokopy

moj nazor je nasledovny : pokial sa clovek hybe pre radost a pre zdravie, je vhodne kommbinovat rozne sporty podla pocasia, podmienok, sezony ale tak aby sa celkovy efekt sportovania prejavoval pozitivne

pokial bezec ma ciel urcitu bezecku vykonnost a ostatne sporty ho nezaujimaju, MUSI robit aj ine treningove veci, nielen beh a tie ine veci musia vychadzat z analyzy konkretneho bezca, musia odstranovat slabe stranky telesnej konstrukcie a musia vyt zladene s celym treningom.

V akomkolvek pripade (zdravie, radost, vykonnost) je ale dolezity jeden pricip : clovek musi mat 1 nadradeneho trenera, ktory vie o vsetkom, moze to byt sportovec sam, ktory si tvory vlastne trening a vybera si sporty a preteky atd, alebo to moze byt cudzia osoba, trener alebo poradca, ktoremu sa uprimne povie vsetko, teda vsetky sporty vsetky treningy a vsetky preteky a ktory dokaze vsetky aktivity skombinovat.

najhorsie je ak sportovec robi viac sportov leo robi zavidne len 1 sport ale navyse este sam trenuje a zavodi ako hobik v inych sportoch a trenerovi alebo trenerom tieto ostatne aktivity zataji.

Kazdy trener sa snazi nalozit na sportovca prave tolko aby to v zdravy zniesol ale aby to bola zaroven aj stimulacie na zlepsenie, trener automaticky pocita s tym ze okrem toho sportovec uz len oddychuje.

Ked Kratochvilova musela niekolko hodin lopatovat uhlie a potom prilsa na trening prve co bolo to povedala trenerovi, ktory to zobral ako sucast treningu a cely program na ten den ale mozno aj cely tyzdne pozmenil, keby to Jarmila zatajila tak by si zdravotne poskodila a trener by nechapal preco su trenigove casy take ako su.

Triatlon je vhodny priklad : triatlonovy trener rozhodne o celom trenigovom systeme a programe a v ramci toho moze pridelit neiktore trenigy specialistom, napriklad plaveckemu trenerovi alebo cyklotrenerovi ale pritom obidvaja dostanu uzrecene parametre trenigovej jednotky a specialisti rozhoduju hlavne o technike discipliny. Protiklad je sportovec ktory si mysly ze je mudrejsi a vydrzi viac a spravy nasledovne : zapise sa do 3 oddielov, bezeckeho, cyklistickeho a plaveckeho a vo vsetkych 3 predstiera ze robi len tento 1 sport a treneuje v kazdom oddiely naplno so specialistami aj ked to vyzera ze taky somar nemoze existovat, traitlonova kultura ma celkom velke somarske stado.

Dasli problem je v tom ze mnohe sporty su anaerobne a vyzaduju anaerobny trening, take sporty sa uz nedaju kombinovat s nicim a musia zoastat ako jediny sport, sem patria rozne sportove hry a tiez klasicka kulturistika, fitness a rozne ine veci v moderncyh posilkach, a ako Radek zistil aj kruhovy trenng je v podstate anaerobna samovrazda, Kulturistika je postavena na hroadeni laktatu a inych splodin vo svale a na podla moznost trvalsom uvezneni splodin o svale cim sa dosiahne nafuknutost a svalovy objem, funkcne posilovanie funkcnych svalov ma vsak velmi daleko od kulturistiky, fitness trenerov a tiez od kruhoveho treningu. posilovanie musi byt zamerane na max silu na vybusnost a na aerobnu svalovu vytrvalost ale ziadne 1–3 minutove useky (alebo 8–15 opakovani) ved to je ekvivalent behania 400m usekov kazdy uplne naplno.

Ked sledujem zivotne pribehy svetovych uspesnych sportovcov, specificky bezcov, tak sa opakuje 1 tema : v minulosti robili velmi aktivne ine sporty a ine fyzicke cinnosti a pocas bezeckej kariery venovali vela casu nebezeckemu treningu a specialnym dynamickym posilovackam.

Motto: you can't stop, what is coming !
avatar

SABZO Praha

Celkem 1988,2 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:39:06 (1991)
maraton: 3:42:45 (1992)

Tomáš
Miřejovský
muž
01.02.2011 08:48:51

No, běhání se dá dobře kombinovat se sportovní chůzí a s pěší turistikou. Kombinaci s fotbalem, hokejem, basketbalem nebo volejbalem si neumím představit. Riziko zranění běžce při takovýchto sportech je vysoké.

avatar

Postrizin

Celkem 41 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:34:30 (2011)
půlmaraton: 1:13:56 (2011)
maraton: 2:39:32 (2011)

SlavoK muž 01.02.2011 09:11:16

>> rudo, 01. 02. 2011 00:22:57

Az na ty bludy o kulturistice dost dobry prispevek. Vratil bych se k spusobu posilovani pro bezeckou vykonnost. Nasel jsem dva nazory.

  1. vychazi z toho ze beh – vytrvalostni – je dlouhodrvajici zalezitost a proto posilovani je zalozene spis na vlasni vaze a vysokem poctu opakovani. Nevyhodou tohot pristupu je vysoka vysledna unava vseho, ktera vyrazne omezi moznosti bezeckeho treninku. Kdyz proste budu delat stovky vyskoku ze drepu tak nebudu moct nejblizsi dny tak intenzivne behat. Pricem tak jako tak se jedna vzdy o anaerobni posilovani s vyloucenim velkeho mnozstvi laktatu. Z techto duvodu se tomuto zpusobu posilovani nevenuji.
  2. je protikladem k behu – navrhuje posilovani s maximalnimi vahami – tim stimuluje hlavne zapojeni nervoveho systemu, zvysuje schopnost nejednou zapojit co nejvetsi mnozstvi svalovych vlaken a vysokou synchronizaci a efektivitu zapojeni jednotlivych svalu. Jedna se o cviceni s 1–3opakovanimi. Vyhodou je pomerne male mnozstvi vykonane prace a vysledna nizka unava, rychla regenerace svalovych vlaken, posileni uponu. Prakticky neovlivni bezecky trenink, pokud nechci trenovat maximalni rychlost, protoze jedine co je vycerpane je nervova soustava. Nevyhodou je nemoznost trenovat s vlastni vahou, jsou potreba relativne tezke cinky. Dale je potrebna velice dobra technika cviku, ktera se dosahne jedine dlouhou praxi cviceni, jinak vazne hrozi zraneni. Ja bych se tomuto rad venoval aspon nacas abych videl jestli jsou vysledky, nemam ale cas ani chut chodit alespon 2krat tydne do posilovny.
avatar

Sloviensko

rudo muž 01.02.2011 11:48:11

>> SlavoK, 01. 02. 2011 09:11:16

aky je teda tvoj nazor na kulturistiku ?

Inak tie 2 posilovacie systemy zapadaju, 1–3 opakovanie su v ramci 6 alebo 20 sekund podla toho ci sa jedna o dynamicke vybusne cvicenie alebo pomale opakovanie alebo takmer max staticka sila. cvicenie kratsie ako 30 sekund nie je anaerobne

ak lahke posilovacky s vela opakovaaniami sa daju robit v kuse 1H a dlhsie tak zase nie su anaerobicke, robievali sme aj sutaze napriklad pocet drepov za 1H bez prestavok alebo brusaky za 1H. Ak kracs do kopca a nesies tazky batoh a trva to viac ako hodinu bez zastavovania tak je t v aerobnom rezime.

samozrejme ze telo je unavene a neda sa behat rovnako rychlo pomedzi posilovacie treningy. Preto v atletike je rok rozdeleny na sezony na pripravne obdobia a na sutazne obdobia a posiluje sa tvrdo v urciych pripravnych obdobiach, kde na kvalite behania nezalezi a otom v inych pripravnych obdobiach sa uci behat s novou vyssou silou jednotlivych svalov, pocas sutaznej sezony sa posilovacky nerobia, ak je sezona prilis dlha tak sa vlozi kratke udrzovacie alebo obnovovacie posilovacie obdobie. kedysi bezci nezavodili 12 mesiacov do roka nezavodili 52 vikendov do roka, na elitnej urovni boli dokonca specialisti na halovu sezonu, ktory v hlavnej sezone toho moc nenamutili a boli specialisti na hlavnu sezonu ktori pocas halovej sezony radsej posilovali a robili vseobecnu vytrvalost. Moj vzor bol Viren, mal zavodnu sezonu raz za 4 roky a pcas 3 a pol roka robil pripravne obdobie kde mu nezalezalo na vysledkoch a preteky chodil v ramc i treningu bez ladenia ako tempove behy pomedzi rozne treningy, nemam udaje z jeho silovej-odrazovej pripravy.

Motto: you can't stop, what is coming !
avatar

Dobřichov

Celkem 7103 km
Minulý měsíc 0 km
půlmaraton: 1:16:31 (2012)
maraton: 2:50:29 (2016)

honzaherda muž 01.02.2011 17:24:52

Výkonnostně orientovaný běžec těžko může závodit na kvalitní úrovni v jiném odvětví. Cyklista má sice obrovský objem hodin zátěže, ale nemá adaptovaný pohybový aparát, nemá techniku běhu. Stejně tak běžec nemá sílu na to, aby mohl konkurovat ryzím cyklistům při nástupech a nezná taktiku závodění. Na druhou stranu Sáblíková je mistryní rep v cyklistice aniž by na kole vůbec trénovala a co zaběhl Ruda Cogan den po dlouhém duatlonu Krušnoman na PIMu je fakt hodné smeknutí. Na hobby úrovni lze kombinovat více sportů, je však nutné počítat s tím, že při běhu tomu hold občas něco bude chybět.

avatar

Praha 12 - Modřany

Celkem 154616,51 km
Minulý měsíc 851 km
10 km: 0:40:21 (2006)
půlmaraton: 1:26:59 (2008)
maraton: 3:15:43 (2004)

Mirek Kostlivý muž 01.02.2011 17:54:23

>> ghibulo, 31. 01. 2011 19:42:20

„Jiný by mohl říci, že jednou z cest je sport, druhou třeba práce, další třeba šachy … a že on se rozhodl pro sport, protože je pro něj důležité mít trvale fyzičku, netahat se s pneumatikama kolem pasu a užívat si endorfinů“

Ale šachy jsou na závodní úrovní taky sport! Pokud prohraji např. jasně vyhranou partii, tak jsem z toho (hlavně psychicky) zničený více než po 48 hod. ultramaratonu, který jsem nedokončil (a to jsem si vyčítal dosti dlouho). Např. zápas Karpov – Kasparov musel být přerušen pro naprosté vyčerpání (fyzické) obou hráčů! Ale samozřejmě souhlasím, že naplno se dvěma sportům (např. běhu a šachům) věnovat nelze. Takže až nebudu moci běhat, začnu se více věnovat těm šachům. Jenom doufám, že již budu dlouho v důchodu :-)

Motto: Běhat bez ohledu na věk a okolí !
avatar

Postrizin

Celkem 41 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:34:30 (2011)
půlmaraton: 1:13:56 (2011)
maraton: 2:39:32 (2011)

SlavoK muž 01.02.2011 18:04:55

>> rudo, 01. 02. 2011 11:48:11

Asi budem musiet prehodnotit svoje pripravne obdobia, zrejme by mi neuskodilo zaradit mesiace, kedy na bezeckej rychlosti nebude zalezat a venovat sa v ten cas posilovaniu. Ale posilovanie typu niekolkohodinove kopanie zakladov na garaz som vlete zaradoval pravidelne, takze to bude asi stacit. :) A samozrejme to ovplivnilo bezecku vykonnost negativne, potom som sa dva mesiace venoval behu a fyzicky namahavu pracu obmedzil a vylepsil si osobaky, takze mozna uz take obdobia zaradujem aj teraz. :) Len nerobim turistiku alebo drepy ale pracujem.

Co sa tyka kulturistiky, nechcem to tu zbytocne rozoberat. Len proste kulturisti, napriek tomu ze ich hlavnym cielom su co najobjemnejsie svaly, maju v tychto svaloch aj obrovsku silu. To ze im svaly tak vyrazne narastu je viac geneticka zalezitost, powerlifteri alebo vzpieraci maju svaly mensie a teda vykonnejsie na sila/objem. To je ale len ciastocne dane treninkom, genetika ma na tom vecsi podiel.

avatar

Postrizin

Celkem 41 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:34:30 (2011)
půlmaraton: 1:13:56 (2011)
maraton: 2:39:32 (2011)

SlavoK muž 01.02.2011 18:07:51

>> Mirek Kostlivý, 01. 02. 2011 17:54:23

Jak se da nedokoncit 48h.? ;) To je podle mne zavod jako stvoreny pro jisteho Maraton3ra, nemusis trenovat proste pockas az 48h prejde. :)

avatar

Sloviensko

rudo muž 02.02.2011 00:48:31

>> SlavoK, 01. 02. 2011 18:07:51

"" Jak se da nedokoncit 48h.? ;) To je podle mne zavod jako stvoreny pro jisteho Maraton3ra, nemusis trenovat proste pockas az 48h prejde. :)""

na tom nieco bude 48H je tiez o jedeni a piti, kolko kalorii je „bezec“ schopny skonzumovat a stravit kazdu hodinu. Len aby nezaspal s neprehltnutym sus­tom

Motto: you can't stop, what is coming !
avatar

Praha

Celkem 53203 km
Minulý měsíc 100 km
10 km: 0:47:15 (2010)
půlmaraton: 1:46:26 (2010)
maraton: 3:46:35 (2012)

mapo žena 02.02.2011 08:49:04

>> SlavoK, 01. 02. 2011 18:07:51

Jak vzdát 48 H? – Pokud se pamatuju, jak o tom Mirek psal, tak problém byl v nevhodných botách, v rámci 24H zaběhl pěkný výkon (myslím že osobák), pak se mu nohy nevešly do bot, tak se na to vykašlal před vypršením limitu. Někdo to tak má, radši vzdá, když nesplní to, co splnit chtěl.

Motto: ------------------ vytrvale jako smrt
avatar

Sloviensko

rudo muž 02.02.2011 10:06:32

>> mapo, 02. 02. 2011 08:49:04

lenze technicky sa zavod na cas, 24H 48H a podobne neda vzdat, proste kolko bolo nabehane, bolo nabehane, pocita sa s tym ze pretekar nie je na trati cely cas a nerobi to ziadny rozdiel ci su to zrovna posledne hodiny alebo hodiny niekde v prostriedku. Takze vzdat sa to neda v zmysle ze vo vysledkoch bude uvedene DNF

Motto: you can't stop, what is coming !
avatar

Praha

Celkem 53203 km
Minulý měsíc 100 km
10 km: 0:47:15 (2010)
půlmaraton: 1:46:26 (2010)
maraton: 3:46:35 (2012)

mapo žena 02.02.2011 10:17:12

>> rudo, 02. 02. 2011 10:06:32

jo máš pravdu, ve výsledcích Mirek je.

Motto: ------------------ vytrvale jako smrt
avatar

Postrizin

Celkem 41 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:34:30 (2011)
půlmaraton: 1:13:56 (2011)
maraton: 2:39:32 (2011)

SlavoK muž 02.02.2011 10:27:04

>> mapo, 02. 02. 2011 08:49:04

Ja to samozrejme myslel jako vtip, chapu duvody. Ale technicky, presne jak pise Rudo.

avatar

10 km: 0:44:18 (2006)
půlmaraton: 1:40:38 (2008)

DaFeiFei muž 02.02.2011 12:22:01

V úrovni hobby jsem určitě zastáncem názoru proti specializaci. Provozuji různé sporty, během (přednostně) počínaje, přes cyklistiku silniční i horskou (přednostně v minulost), badminton, plavání, občasně běžky, stolní tenis, fotbálek, posilovnu až třeba po sporadické šachy. Ale…

Jakmile si dám cíl dosáhnout určitého výsledku v jednom ze sportů, je příprava dlouhodobě podřízena danému cíli a ostatní aktivity ustupují do pozadí jako doplňkové aktivity pro zpestření monotónního tréninku. V takovém případě si rozhodně nepůjdu zahrát badminton či nepůjdu do posilovny krátce před startem vytrvalostního běžeckého závodu. A stejně tak před šachovou partií či turnajem nepůjdu těžký trénink, který mě fyzicky a psychicky vyčerpá.

Pokud se postavím na start závodu a mým cílem je užít si to, pak budu praktikovat všechny sportovní aktivity beze změn. Mnohdy to může mít pozitivní efekt v tom, že tělo není unavené jednostrannou aktivitou, je uvolněné a dokáže se „vydat“.

V úrovni profi si myslím, že to bez specializace nejde. I když samozřejmě existují čestné výjimky, kterým kombinace více sportů problém nedělá.

avatar

Praha 12 - Modřany

Celkem 154616,51 km
Minulý měsíc 851 km
10 km: 0:40:21 (2006)
půlmaraton: 1:26:59 (2008)
maraton: 3:15:43 (2004)

Mirek Kostlivý muž 02.02.2011 14:02:41

>> mapo, 02. 02. 2011 08:49:04

Nejenom boty, ale hlavně špatné ponožky (velké s nevhodného materiálu, bavlny), a proto jsem to po 200km zabalil. Ale osobák na 24hod. to nebyl, tolik rozumu jsem měl, abych to nepřepálil …

Jinak mě těší, že jsem vlastně oficiálně nevzdal a že si musím na první vzdání v běžeckém závodě ještě počkat :-)

Motto: Běhat bez ohledu na věk a okolí !
Nalezené položky: 33 První Předchozí | 1 | 2 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.