Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Vrchaři o víkendu "vytáhnou na Turka"

Vrchaři o víkendu "vytáhnou na Turka"
foto: archív Ceny Iscarexu

Ivo Domanský | 02.07.2011 | přečteno: 7125×

V pátek krátce před polednem odstartuje z ruzyňského letiště stroj s cílem v tureckém Istanbulu. Na jeho palubě bude 14 závodníků a tři členové vedení, kteří se zúčastní letošního 10. Mistrovství Evropy v běhu do vrchu klasickým stylem. Kdo bude reprezentovat a s jakými vyhlídkami?

Mužský tým nastoupí ve složení Robert Krupička, Jan Havlíček, Jiří Voják a Pavel Brýdl, ženskou reprezentační čtyřku tvoří Pavla Schorná Matyášová, Eva Skalníková, Táňa Metelková a Ivana Sekyrová, družstvo juniorů odlétá ve složení Matěj Trávníček, Miroslav Rypl, Pavel Ondrášek a Jan Janů. V juniorkách bude reprezentovat Jana Hinterholzingerová.

PODRUHÉ NA TURECKÝ OLYMP

Mistrovství Evropy se koná na prakticky stejných tratích jako mistrovství světa před pěti lety. Muži mají trať dlouhou 12,2 kilometru se stoupáním 1275 metrů, ženy a juniory čeká 9 kilometrů a juniorky 4,6 kilometru. Velká část trati vede lesem nebo po horských loukách a nemá prakticky žádná extrémní stoupání.

Měla by být výhodou pro technicky vybavené závodníky, kteří však mají dostatek rychlosti a síly. Úroveň mistrovství vrchařů se v posledním pěti letech značně vyrovnala a v cíli se dají očekávat pouze vteřinové rozdíly. Start je u dolní stanice lanovky, vedoucí z milionového velkoměsta Bursy do výšky téměř 1700 metrů, kde je společný cíl všech kategorií. Závodníci budou ubytováni ještě o několik set metrů výše v zimním středisku Uludag, kde za posledních deset let vyrostla řada nových hotelů. Z oken hotelů se hosté dívají přímo na nejvyšší vrchol pohoří Uludag, těsně převyšující 2500 metrů, domácími nazývaný pyšně „turecký Olymp“.

ITALOVÉ, TURCI, KDO DALŠÍ?

Po dlouhá léta ovládali evropskou vrchařskou scénu reprezentanti Itálie, ve své době vlastně jediní profesionální běžci do vrchu v Evropě a patrně i na světě. Italské hvězdy jménem Antonio Molinari, Marco De Gasperi či Marco Gaiardo (a to jmenujeme pouze ty opravdu nejznámější) vozili z evropských a světových soutěží jedno zlato za druhým. Krok s nimi držely také italské ženy, z nichž vynikly zejména Antonella Confortolová, Rosita Rota – Gelpiová a ve zcela nedávné minulosti mladá Elisa Desco, jejíž renomé bohužel poškodil dopinkový skandál před dvěma lety.

Ve velké soupeře Italů, ale i dalších Evropanů vyrostli v průběhu let turečtí běžci, zejména muži, junioři a juniorky. Turecká atletika se skromně krčí ve třetím či kolikátém výkonnostním koši, avšak bohatý turecký atletický svaz se prioritně zaměřil na běhy a zvláště pak krosy a vrchy, což nese své ovoce. Na domácí půdě budou reprezentanti půlměsíce spolu s Italy velkými favority. Mezi další země, které jedou do Bursy s medailovými aspiracemi, je třeba počítat Švýcary a Francouze mezi muži, u žen to mohou být kromě právě uvedených také stále se lepšící Rusky.

Mezi juniory by mohli do pořadí na prvních místech promluvit ještě Norové a Slovinci, ale pochopitelně nejsou vyloučena mnohá další překvapení. Pokud bude v Turecku startovat Rakušanka Andrea Mayrová, zůstává favoritkou číslo jedna.

ČESKÁ REPREZENTACE MÁ ŠANCI

Vzhledem k již vzpomenuté vysoké úrovni posledních mistrovství je možno říci, že každé umístění v první desítce mezi jednotlivci a nejhůře do šestého místa v družstvech bude úspěchem. Poslední mistrovství Evropy v klasickém stylu (pouze nahoru) proběhlo před dvěma lety v rakouských Alpách. Na osvědčených tratích v tyrolském Telfesu Češi vyšli medailově naprázdno, nejblíž ke stupňům vítězů měl junior Jakub Bajza (4.). Ženy bez Pichrtové skončily tehdy páté (nejlepší z nich Milesová na 11. místě), juniorky (7. Horká, 11. Beroušková) byly překvapivě čtvrté a páté místa obsadilo družstva českých mužů (13. Havlíček, 14. Frei).

Uvidíme, jak se k těmto výkonům přiblíží současná reprezentace. Na Mistrovství světa v Burse v září 2006 jsme díky ženám (Pichrtová – Šádková – Milesová – Matyášová) získali stříbrnou medaili, jinak jsme však příliš úspěšní nebyli.

OPĚT S VOLNÝMI KARTAMI

Českou vrchařskou reprezentaci letos poprvé doprovází nové vedení tvořené členem předsednictva Českého atletického svazu Dušanem Molitorisem a trenéry Jiřím Královcem a Jindřichem Linhartem, které po dlouhých dvaceti letech vystřídalo zakladatele tohoto atletického odvětví v Československu Karla Šklíbu.

Do týmu se vrátil nejlepší český běžec do vrchu Robert Krupička, jehož účast může výrazně ovlivnit umístění celého družstva (bodují tři nejlepší běžci z maximálně čtyř možných startujících, u juniorek nejlepší dvě dívky).

„Mým osobním cílem a hranicí mezi úspěchem a neůspěchem stále zůstává desáté místo. Věřím, že se i ostatní chlapi v týmu mohou při dobré formě pohybovat mezi desátým až dvacátým místem a i v týmech se můžeme okolo čtvrtého, pátého místa pohybovat,“ prozradil očekávání Krupička na svém webu www.behdovrchu.cz.

V kvalifikačním závodě si účast vybojovali mistr republiky Jan Havlíček, specialista na závody pouze nahoru Jiří Voják a poslední volné místo získal pro sebe Pavel Brýdl přesto, že ještě na jaře vážně uvažoval o ukončení kariéry. Jirka Voják je jedním ze dvou letošních reprezentantů, kteří se už s tratí v Turecku měli možnost seznámit (druhou je Pavla Schorná Matyášová).

Pavla cestuje do Turecka v nelehké pozici ženského lídra, což dlouho obstarávala letos absentující Anna Straková. V letošní sezóně nejen suverénně zvítězila v kvalifikaci na Lysé hoře, nýbrž excelovala také o týden dříve ve druhém závodě seriálu Salomon Trail Running Cup v Karlových Varech, kde mezi muži doběhla celkově osmá a za sebou nechala – kromě jiných známých běžců – i bývalého mistra světa v běhu na lyžích Martina Koukala.

Zcela novou tváří v ženském družstvu je bývalá lyžařská reprezentantka Eva Skalníková. Účast si dále zajistila zkušená Táňa Metelková, jejíž akční radius je obdivuhodný, například v posledních dvou týdnech neváhala startovat na extrémním Adrenalin Cupu a o minulém víkendu si po sobotním vítězství v běhu na Ještěd v neděli „odskočila“ do Brna na mistrovských 3000 metrů překážek… Skoro by se chtělo napsat: není někdy méně víc?

Poněkud smíšené pocity můžeme mít u Ivany Sekyrové. Ta získala volnou kartu a zatím běžela jediný pohárový závod (Běh na Čerchov), kde ovšem neměla rovnocennou konkurenci. Pro Sekyrovou na druhé straně mluví její zkušenost a měl by jí vyhovovat také profil trati, i když větších úspěchů dosáhla Ivana spíše na mistrovstvích ve stylu nahoru – dolů.

Naděje juniorů je velmi obtížné specifikovat, když scházejí přesné informace o úrovni jejich soupeřů. Snad je lze zařadit někam doprostřed výsledkové listiny. Tři první kvalifikanti z Lysé hory byli doplněni úspěšným dráhařem Janem Janů, který však už letos dokázal, že umí i do vrchu. Příslibem by mohla být Jana Hinterholzingerová, bojovná juniorka z líhně trenéra domažlických vrchařů Jirky Královce. Jana jako jediná dosáhla před 14 dny ve Slovinsku při měření sil části dorostenecké Evropy přijatelného výsledku. Výkony ostatních chlapců a dívek byly bohužel pouze podprůměrné.


WEBOVÉ STRÁNKY EVROPSKÉHO ŠAMPIONÁTU V BĚHU DO VRCHU

WEBOVÉ STRÁNKY WORLD MOUNTAIN RUNNING ASSOCIATION

Komentáře (Celkem 8)

Nalezené položky: 9 První Předchozí | 1 | Další Poslední

idomansky 05.07.2011 20:44:08

V pátek krátce před polednem odstartuje z ruzyňského letiště stroj s cílem v tureckém Istanbulu. Na jeho palubě bude 14 závodníků a tři členové vedení, kteří se zúčastní letošního 10. Mistrovství Evropy v běhu do vrchu klasickým stylem. Kdo bude reprezentovat a s jakými vyhlídkami?
Odkaz na článek

avatar

České Budějovice

Celkem 2543 km
Minulý měsíc 0 km
půlmaraton: 1:29:15 (2011)
maraton: 3:19:23 (2009)

Lubis muž 05.07.2011 21:07:24

Držím palce celé výpravě na Turky, ať jim natrhnou nejen burky :-P

Motto: Poběhlík a pobuda : sem tam popoběhnu, občas někde pobudu :-)
avatar

Nový Vestec

maraton: 3:06:31 (2005)

sam muž 06.07.2011 14:31:40

Ivo, i když v článcích na rozdíl od řady jiných víš o čem píšeš, přesto si neodpustím dvě opravy:

Pavla Schorná byla v Karlových Varech osmá celkově, ne čtvrtá:

1 558 Jan Havlíček 1979 ASK Slavia Praha M39 1 25:54

2 557 Petr Pechek 1983 TJ MARATONSTAV Úpice M29 1 26:21

3 577 Jiří Voják 1988 Mílaři Domažlice M29 2 26:32

4 518 Roman Skalský 1975 Salomon team M39 2 27:06

5 571 Martin Šmíd 1980 Střelka Brno M39 3 27:50

6 560 Josef Poduška 1962 MK Kladno M49 1 28:39

7 542 Aleš Ritter 1974 LAZY DOG M39 4 29:01

8 555 Pavla Schorná 1980 TJ MARATONSTAV Úpice Z39 1 29:06

a druhá chybka je, že italská závodnice, která vyhrála mistrovství světa v Madessimu a poté byla pro doping diskvalifikována se jmenuje Elisa Desco, ne Elena Descaová.

Jinak se měj fajn a rozhodně se nenech znechutit mým puntičkářstvím. Nemyslím to zle ;-) Sam

PS: Že je divoká karta pro Ivu Sekyrovou problematická s tebou rozhodně souhlasím. Myslím si, že nárok na ni by měl/a mít ve výjimečných případech nejlepší závodník/ce v dané disciplíně a to Iva Sekyrová v tomto případě rozhodně není. Iva Milesová v článku o nominaci se k tomu vyjádřila dost jasně, srozumitelně a dle mého názoru správně. Ostatně jsem zvědavý, jestli oprávněnost karty prokáže tím, že bude z holek nejlepší. Docela o tom pochybuji.

Motto: http://skyrunning.cz
avatar

Praha

Celkem 6176,6 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:41:15 (2009)
půlmaraton: 1:34:00 (2005)
maraton: 3:23:32 (2006)

Radek Narovec muž 06.07.2011 20:46:01

díky Same za odchycení chybiček, po dohodě s Ivem jsem opravil. pěkný večer

avatar

Trutnov/Praha

10 km: 0:31:01 (2009)
půlmaraton: 1:06:33 (2012)
maraton: 2:18:27 (2011)

peca_p muž 10.07.2011 16:52:11

Tady jsou výsledky od pořadatelů: http://www.emrc2011bursauludag.org/en/?…
V juniorkách jsme tým neměli. Ale Jana Hinter běžela pěkně…

avatar

Nový Vestec

maraton: 3:06:31 (2005)

sam muž 12.07.2011 22:17:58

Pro ty, kdo by se chtěli podívat, jak kompetentní vedení měli naši vrchaři na ME (snad té „angličtině“ porozumíte :-D):

http://www.youtube.com/…eanathletics#…

Motto: http://skyrunning.cz
avatar

Čelákovice

Celkem 22125,06 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:39:50 (2011)
půlmaraton: 1:32:39 (2011)
maraton: 3:23:50 (2011)

Láďa S. muž 13.07.2011 00:17:21

>> sam, 12. 07. 2011 22:17:58

Same, tohle mi nedělej, teď před spaním, budu se bát usnout! :-D

Motto: Teprve se zabíhám...
avatar

10 km: 0:44:18 (2006)
půlmaraton: 1:40:38 (2008)

DaFeiFei muž 13.07.2011 08:51:55

Pavla, Jana a Matěj super výsledek :-P, Robert, Pavel Ondrášek a Jan Janů OK :-), ostatní běžci :-?, vedení výpravy se svojí prezentací na Youtube…nějak mi tu chybí odpovídající smajlík.

>>sam

Ale pozitivně se usmívá po celou dobu rozhovoru…

avatar

Nový Vestec

maraton: 3:06:31 (2005)

sam muž 13.07.2011 08:56:33

>> DaFeiFei, 13. 07. 2011 08:51:55„… vedení výpravy se svojí prezentací na Youtube…nějak mi tu chybí odpovídající smajlík…“

Pravda, hodil by se i jiný smajlík než smích, ale já se raději směji než brečím ;-)

Motto: http://skyrunning.cz
Nalezené položky: 9 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.