Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

ME vrchařů: Češi neodešli s prázdnou

ME vrchařů: Češi neodešli s prázdnou
foto: Pavla Schorná-Matyášová na archivním snímku Oly Pokorné

Ivo Domanský | 11.07.2011 | přečteno: 6289×

Na nedělním mistrovství Evropy v běhu do vrchu v okolí turecké Bursy startovali běžci z 24 evropských zemí, ale k dělení medailových pozic se jich dostavilo pouze devět. Po několika hubených letech byla mezi medailisty také Česká republika, když nečekané stříbro vybojovalo družstvo našich juniorů ve složení Matěj Trávníček, Pavel Ondráček a Jan Janů.

Závod juniorek byl takřka reprízou dvou posledních let, kdy o přední umístění bojovaly výhradně dívky z Rumunska, Ruska a Turecka. S juniorským věkem se rozloučila druhým zlatem Denisa Dragomirová (Rumunsko), která zvítězila již loni v Bulharsku, stříbro a bronz získaly domácí běžkyně Yasmine Canová a Sevilay Evtemisová, které tak vytvořily základ k vítězství týmu hostitelské země, druhé byly Rumunky a třetí Rakušanky.

Jediná zástupkyně České republiky Jana Hinterholzingerová si při své premiéře nevedla vůbec špatně, ba právě naopak. Zisk devátého místa v konkurenci 32 juniorek bude určitě vydatným povzbuzením do další tréninkové práce nejen pro 17letou domažlickou atletku, ale i pro trenéra Jiřího Královce, který její výkon sledoval na místě.

Vůbec první juniorskou medaili v historii mistrovství Evropy (závody juniorů a juniorek se v rámci ME konají teprve od roku 2007) vybojovali čeští mladíci v soutěži, v níž s výjimkou nedostižných Turků, kteří obsadili kompletně stupně vítězů v jednotlivcích, dokázali porazit silné týmy Itálie, Ruska, Rumunska a Velké Británie. Úspěch o to cennější, že startovali nakonec pouze tři, takže museli bojovat – jak se říká – s nožem na hrdle. Nezklamali! Sedmý skončil Matěj Trávníček, patnáctý málem odepisovaný Pavel Ondrášek a jen o dvě místa za ním doběhl Jan Janů. Potvrdilo se, že s medailovým ziskem se na kopcích nedá počítat, pokud nemáte alespoň dva závodníky nebo závodnice v první dvacítce či ještě lépe v první patnáctce. S odstupem čtyř bodů na naši trojici si přišli pro bronzové medaile mladí Italové.

Z evropských a světových šampionátů vozily v uplynulém desetiletí cenné kovy výhradně české ženy. Stále disponujeme početnou ženskou špičkou, i když na letošek si vybraly mateřskou přestávku hned tři její dlouholeté členky – Anna Straková, Kamila Gregorová a Helena Poborská. Vedle trojice ostřílených vrchařek Pavly Schorné Matyášové, Táni Metelkové a Ivany Sekyrové si poslední volné místo vybojovala účastnice zimních OH ve Vancouveru v klasickém lyžování Eva Skalníková, která se hodlá v budoucnosti věnovat atletice.

Sedmé místo tohoto kolektivu bude možná pro leckoho zklamáním. Upřímně řečeno, mnohem víc jsem očekával především od Ivany Sekyrové, které svaz udělil přes kritiku z řad odborníků volnou kartu. „Ivana v posledních čtyřech letech čtyřikrát běžela kvalifikaci stylem nahoru a čtyřikrát neuspěla.

Volnou kartu by měli dostávat pouze ti, u nichž není pochyb, že se kvalifikují i v nejsilnější české konkurenci a v jakémkoliv terénu,“ píše v internetové diskusi k této záležitosti bývalá členka národního týmu a vítězka světové Grand Prix v běhu do vrchu 2009 Iva Milesová. Konečné 43. místo Sekyrové (z 54 běžkyň, které proběhly cílem) dává Milesové – ať chcete nebo ne – dodatečně zapravdu.

Lídrem české čtyřky v Turecku byla Pavla Schorná Matyášová, vítězka kvalifikace a důstojná zástupkyně Anny Strakové – Pichrtové. „Běžkyně lehkého kroku“ dokázala v těžké konkurenci vybojovat krásné šesté místo a celý závod běžet v optickém kontaktu s absolutní evropskou špičkou, tvořenou novou mistryní Evropy Švýcarkou Martinou Strählovou, stříbrnou Antonellou Confortolovou (Itálie) a bronzovou Lucijí Krkočovou (Slovinsko). „Lucija letos běhá ve výtečné formě a pohodě, počítám, že bude v Turecku hodně dobrá,“ tipovala mladou Slovinku při našem posledním setkání Anna Straková.

Bohužel, právě nyní si musíme znovu uvědomit, kým byla a je pro české vrchy Anička. Pokud by mohla letos běžet, znamenalo by to určitě dvě běžkyně v první desítce a místo sedmého místa družstva by zde rázem byla reálná medailová šance. Třicáté místo Metelkové a třicáté sedmé Skalníkové naneštěstí těmto nadějím neodpovídaly.

Vítězný tým Italek stavěl na zkušenostech a vyrovnanosti protagonistek Confortolové, Belottiové a Ferrarové, která byly nakonec úspěšnější než rok od roku se zlepšující (a v průměru také podstatně mladší) Rusky na druhém místě. Skvělá Strählová a velezkušená Bernadette Maierová byly hlavními oporami družstva helvetského kříže, které si z Turecka odváží bronzové medaile.

Závod mužů byl ve znamení velkého souboje Italů s domácími Turky (v první šestce bylo pět borců z těchto zemí, vklínit mezi ně se podařilo pouze bronzovému Portugalci José Gasparovi). Páté zlato v řadě připojil k neuvěřitelně bohaté osobní sbírce Turek Ahmet Arslan, stříbro patřilo Italu Gabriele Abateovi. K triumfu zeleno-červeno-bílé trikolory přispěli čtvrtý Bernard Dematteis a šestý Alex Baldaccini. Turci museli o týmové stříbro nakonec dost tvrdě bojovat s překvapivě dobrými Portugalci, bez medaile odjížděla z Turecka někdejší vrchařská velmoc Francie.

Češi hodně spoléhali na nejlepšího současného vrchaře Roberta Krupičku. Jeho konečné jedenácté místo lze hodnotit jako uspokojivé, výkony Jiřího Vojáka (30.), Pavla Brýdla (43.) a Jana Havlíčka (53.) bohužel už tak uspokojivé nejsou. Oni i jejich trenéři určitě provedou analýzu, proč forma nekulminovala na jednom z nejdůležitějších závodů sezóny. Samotný Krupička hodnotí svůj výkon lakonicky: „Bylo velké vedro, což nám moc nesedělo. Čekal jsem, že skončím nejhůř do desátého místa a tým bude čtvrtý nebo pátý.“

Změnilo jubilejní desáté mistrovství mapu vrchařské Evropy? Podle mého názoru poněkud ano, i když jde o dlouhodobý proces, projevující se v pomalém, leč zřetelném ústupu alpských zemí ze slávy. Rakušané a zejména Němci byli jen stínem svých předchůdců, němečtí atleti v některých kategoriích dokonce úplně chyběli. Norové tentokrát vyšli medailově naprázdno, na MS v Albánii budou chybět, neboť odmítají styl nahoru – dolů. Slovinci mohou stavět na osvědčené dvojici žen Krkočová – Kosoveljová, zajímavé bude sledovat přechod rumunských juniorek do vyšší kategorie. Z vrchařské scény se téměř vytratilo Polsko a bilance Slováků je více než tragická. Někdejší štika běhů do vrchu (před devíti lety byli Slováci druzí na světě v družstvech mužů!) již zřejmě zcela rezignovala na účast ve vrcholných mezinárodních soutěžích.

A co naši? Medaile juniorů přichází právě včas, aby nepřejícníci nemohli mluvit o stagnaci či dokonce úpadku této atletické disciplíny. V juniorkách nám po přechodném útlumu vyrůstá silná generace dívek narozených koncem minulého století, nadějemi jsou zejména 14letá Michaela Stránská a ještě o rok mladší Carmen Beshirová. Velká tlačenice může již napřesrok vzniknout mezi ženami, pokud se po mateřské pause vrátí na vrchy Straková a Gregorová. Nejtěžší je udržet pozice v kategorii mužů, kde je konkurence opravdu veliká a v Evropě s výjimkou Švédů, Finů, Dánů a Nizozemců není atleticky vyspělá země, která by běhy do vrchu nepěstovala.

Další velkou událostí ve vrchařském světě bude mistrovství světa stylem nahoru – dolů, konané v albánském hlavním městě Tiraně v neděli 11. září. Kvalifikace na tento závod proběhne již za necelý měsíc v sobotu 6. srpna na svazích českotřebovské sjezdovky Peklák. V rámci kvalifikace se koná také veřejný závod, takže máte možnost se setkat a zazávodit si s našimi nejlepšími.


Výsledky českých reprezentantů:

Junioři:

7. Matěj Trávníček 0:46:24 (vítěz 0:43:08)

15. Pavel Ondrášek 0:48:11

17. Jan Janů 0:48:21

Muži:

11. Robert Krupička 1:01:26 (vítěz 0:58:08)

30. Jiří Voják 1:03:57

43. Pavel Brýdl 1:05:47

53. Jan Havlíček 1:07:34

Ženy:

6. Pavla Schorná – Matyášová 0:50:10 (vítězka 0:48:44)

30. Táňa Metelková 0:53:58

37. Eva Skalníková 0:54:53

43. Iva Sekyrová 0:56:34

Kompletní výsledky

Komentáře (Celkem 8)

Nalezené položky: 9 První Předchozí | 1 | Další Poslední

idomansky 05.07.2011 20:44:08

V pátek krátce před polednem odstartuje z ruzyňského letiště stroj s cílem v tureckém Istanbulu. Na jeho palubě bude 14 závodníků a tři členové vedení, kteří se zúčastní letošního 10. Mistrovství Evropy v běhu do vrchu klasickým stylem. Kdo bude reprezentovat a s jakými vyhlídkami?
Odkaz na článek

avatar

České Budějovice

Celkem 2543 km
Minulý měsíc 0 km
půlmaraton: 1:29:15 (2011)
maraton: 3:19:23 (2009)

Lubis muž 05.07.2011 21:07:24

Držím palce celé výpravě na Turky, ať jim natrhnou nejen burky :-P

Motto: Poběhlík a pobuda : sem tam popoběhnu, občas někde pobudu :-)
avatar

Nový Vestec

maraton: 3:06:31 (2005)

sam muž 06.07.2011 14:31:40

Ivo, i když v článcích na rozdíl od řady jiných víš o čem píšeš, přesto si neodpustím dvě opravy:

Pavla Schorná byla v Karlových Varech osmá celkově, ne čtvrtá:

1 558 Jan Havlíček 1979 ASK Slavia Praha M39 1 25:54

2 557 Petr Pechek 1983 TJ MARATONSTAV Úpice M29 1 26:21

3 577 Jiří Voják 1988 Mílaři Domažlice M29 2 26:32

4 518 Roman Skalský 1975 Salomon team M39 2 27:06

5 571 Martin Šmíd 1980 Střelka Brno M39 3 27:50

6 560 Josef Poduška 1962 MK Kladno M49 1 28:39

7 542 Aleš Ritter 1974 LAZY DOG M39 4 29:01

8 555 Pavla Schorná 1980 TJ MARATONSTAV Úpice Z39 1 29:06

a druhá chybka je, že italská závodnice, která vyhrála mistrovství světa v Madessimu a poté byla pro doping diskvalifikována se jmenuje Elisa Desco, ne Elena Descaová.

Jinak se měj fajn a rozhodně se nenech znechutit mým puntičkářstvím. Nemyslím to zle ;-) Sam

PS: Že je divoká karta pro Ivu Sekyrovou problematická s tebou rozhodně souhlasím. Myslím si, že nárok na ni by měl/a mít ve výjimečných případech nejlepší závodník/ce v dané disciplíně a to Iva Sekyrová v tomto případě rozhodně není. Iva Milesová v článku o nominaci se k tomu vyjádřila dost jasně, srozumitelně a dle mého názoru správně. Ostatně jsem zvědavý, jestli oprávněnost karty prokáže tím, že bude z holek nejlepší. Docela o tom pochybuji.

Motto: http://skyrunning.cz
avatar

Praha

Celkem 6176,6 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:41:15 (2009)
půlmaraton: 1:34:00 (2005)
maraton: 3:23:32 (2006)

Radek Narovec muž 06.07.2011 20:46:01

díky Same za odchycení chybiček, po dohodě s Ivem jsem opravil. pěkný večer

avatar

Trutnov/Praha

10 km: 0:31:01 (2009)
půlmaraton: 1:06:33 (2012)
maraton: 2:18:27 (2011)

peca_p muž 10.07.2011 16:52:11

Tady jsou výsledky od pořadatelů: http://www.emrc2011bursauludag.org/en/?…
V juniorkách jsme tým neměli. Ale Jana Hinter běžela pěkně…

avatar

Nový Vestec

maraton: 3:06:31 (2005)

sam muž 12.07.2011 22:17:58

Pro ty, kdo by se chtěli podívat, jak kompetentní vedení měli naši vrchaři na ME (snad té „angličtině“ porozumíte :-D):

http://www.youtube.com/…eanathletics#…

Motto: http://skyrunning.cz
avatar

Čelákovice

Celkem 22125,06 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:39:50 (2011)
půlmaraton: 1:32:39 (2011)
maraton: 3:23:50 (2011)

Láďa S. muž 13.07.2011 00:17:21

>> sam, 12. 07. 2011 22:17:58

Same, tohle mi nedělej, teď před spaním, budu se bát usnout! :-D

Motto: Teprve se zabíhám...
avatar

10 km: 0:44:18 (2006)
půlmaraton: 1:40:38 (2008)

DaFeiFei muž 13.07.2011 08:51:55

Pavla, Jana a Matěj super výsledek :-P, Robert, Pavel Ondrášek a Jan Janů OK :-), ostatní běžci :-?, vedení výpravy se svojí prezentací na Youtube…nějak mi tu chybí odpovídající smajlík.

>>sam

Ale pozitivně se usmívá po celou dobu rozhovoru…

avatar

Nový Vestec

maraton: 3:06:31 (2005)

sam muž 13.07.2011 08:56:33

>> DaFeiFei, 13. 07. 2011 08:51:55„… vedení výpravy se svojí prezentací na Youtube…nějak mi tu chybí odpovídající smajlík…“

Pravda, hodil by se i jiný smajlík než smích, ale já se raději směji než brečím ;-)

Motto: http://skyrunning.cz
Nalezené položky: 9 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.