Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Vrchaři běží v sobotu na Pekláku o Tiranu

Vrchaři běží v sobotu na Pekláku o Tiranu
foto: Zdenek Krchák (jeden z favoritů Tomáš Blaha)

Ivo Domanský | 01.08.2011 | přečteno: 6144×

V první polovině srpna mají běžci do vrchu napilno. V průběhu pouhých osmi dní se rozhodne, kdo bude reprezentovat Česko na letošním mistrovství světa a kdo získá tituly mistrů republiky.

Již tuto sobotu se uskuteční kvalifikační závod o účast na MS v albánské metropoli Tiraně. Vzhledem k tomu, že se letošní mistrovství koná stylem nahoru–dolů, bylo pořadatelství závodu svěřeno zkušeným organizátorům z českotřebovského Iscarexu.

Ti našli vhodné a dostatečně technické trasy přímo v intravilánu České Třebové. Místní sjezdovka se nazývá Peklák a pro někoho budou možná tratě vskutku „pekelné“, i když výborně připravené. Závody začínají v 10 hodin dopoledne, závodní kancelář je v areálu otevřena již od 7:30 hod.

Jeden náročný okruh měří 3 300 metrů, dvakrát jej absolvují juniorky a nejstarší veteránky a veteráni, třikrát junioři, ženy do 34 a 44 let a muži 50–59 let, nejdelší trať je dlouhá 13 100 metrů, tvoří ji čtyři okruhy a vyběhnou na ni muži do 39 a 49 let. V každém okruhu čeká závodníky poctivých 180 metrů stoupání a samozřejmě také klesání. Součty délek a převýšení by měly simulovat profily, které čekají reprezentanty v Albánii.

„Museli jsme připravit takový okruh, který by odpovídal přání vedoucích reprezentace a Českého atletického svazu. Proto jsme trať tradičního Pekelného kilometru, který se v tomto prostoru běhá už čtyři roky, prodloužili o lesní pasáž na vrcholu sjezdovky a závodníci budou naopak v dolní části tratí probíhat fotbalovým areálem pod sjezdovkou. Výběh nahoru kopíruje přesně trať Pekelného kilometru a běžci si moc neodpočinou ani při následném seběhu, kde se střídají fyzicky náročné pasáže s čistě technickými úseky,“ popisuje trať Jan Šimůnek mladší, který se v sobotu poprvé představí v roli hlavního organizátora velké atletické akce.

Jaká jsou nominační kritéria? Nebudou se podstatně měnit proti nedávnému mistrovství Evropy v Turecku. Jindřich Linhart, pověřený vedením národního týmu, k tomu říká: „Výsledek reprezentace na ME v Burse byl předsednictvem ČAS hodnocen jako úspěšný. Podobně jako při ME nebude svaz hýřit volnými kartami, nicméně je v oprávněných případech nevylučuje. Určitý problém vidím tentokrát především u družstva mužů, protože se některé opory (Krupička, Voják) z účasti na kvalifikaci omluvily. Z užší špičky projevil zájem pouze Petr Pechek, Od loňského roku, kdy je MS oficiální akcí IAAF, mají čeští reprezentanti v běhu do vrchu stejné podmínky jako atleti na jiných světových soutěžích. Protihodnotou je samozřejmě odpovídající kvalita nominovaných závodníků. Nepůjdu do detailů, ale počítáme s tím, že počet běžců bude podobně jako v Turecku dvojciferný.“

Pořadatelé jsou podstatně konkrétnější. „Kromě Pechka se nám už přihlásili Tomáš Blaha a Jiří Žák. Výbornou úroveň bude opět mít soutěž žen, kde počítáme s účastí šesté z ME Pavly Schorné Matyášové, o nominaci se asi budou chtít poprat i další – Metelková, Sekyrová nebo Skalníková. Konečnou podobu dostává startovka vždy až těsně před startem, protože mnoho závodníků se na vrchy – s výjimkou republikového mistrovství – předběžně nepřihlašuje,“ dodává Jan Šimůnek mladší.

Bohužel, podstatně méně příznivé zprávy přicházejí z juniorského tábora. Momentálně jsou zraněni Matěj Trávníček a Jana Hinterholzingerová, kteří patří v této věkové kategorii mezi nejlepší. U mládežnických kategorií se ovšem občas stává, že se umístí někdo, s kým se vůbec nepočítalo. Podmínkou nominace samozřejmě je, aby dotyčný závodník byl registrován v některém klubu nebo oddíle.

Jak to bývá u akcí připravených Iscarexem Česká Třebová zvykem, účastníci i diváci se mohou těšit na bohatý doprovodný program, který v areálu Peklák následuje hned po vyhlášení vítězů – přibližně od 15 hodin. Po trati kvalifikačního běhu pojede krosový závod motorek, vystoupí rockové skupiny Imodium a Citizen 37 a mnoho zájemců určitě přiláká vystoupení bavičů Komici s.r.o., známých z pořadu „Na stojáka“ z produkce kabelové televize HBO.

Na závěr citujme ještě jednou ředitele závodu Jana Šimůnka ml.: „Chceme, aby to nebyla kvalifikace pro kvalifikaci, nýbrž také atraktivní podívaná pro diváky, kterých v případě příznivého počasí očekáváme kolem trati hodně. Areál na Pekláku je k podobným účelům ideální, diváci mohou z jednoho místa sledovat dění na značné části okruhu a závodníci probíhají kolem nich několikrát. Běh v České Třebové je zároveň veřejným závodem Maratonstav Českého poháru v běhu do vrchu, to chci zdůraznit proto, že někteří kondiční a výkonnostní běžci se z nedostatku informací v minulosti domnívali, že se kvalifikačního závodu nemohou zúčastnit. Pravý opak je pravdou, zveme do Třebové všechny běžce buď jako aktivní účastníky nebo alespoň v roli diváků.“


ÚDAJE O KVALIFIKAČNÍM ZÁVODĚ V TERMÍNOVCE NA BEHY.CZ

PROPOZICE ZÁVODU

Komentáře (Celkem 5)

Nalezené položky: 6 První Předchozí | 1 | Další Poslední

idomansky 04.08.2011 10:28:17

V první polovině srpna mají běžci do vrchu napilno. V průběhu pouhých osmi dní se rozhodne, kdo bude reprezentovat Českou republiku na letošním mistrovství světa a kdo získá tituly mistrů republiky.
Odkaz na článek

avatar

Dobřichov

Celkem 7103 km
Minulý měsíc 0 km
půlmaraton: 1:16:31 (2012)
maraton: 2:50:29 (2016)

honzaherda muž 04.08.2011 17:06:04

Za sebe příliš nechápu, proč je kvalifkace nahoru-dolů, (terén) jen týden před mčr (nahoru, silnice). Obráceně bych to ještě pochopil, ale v Albánii se běží až za měsíc, to se mohl najít i jiný termín, ne? Tady je šance na zranění či jen „odepsání nohou v sebězích“. Vzhledem k mému zranění jen na dálku pozdravím Honzu Šimůnka a zkusím Černou horu, pokud srostlé zlomeniny nebudou příliš limitovat. Přeji hodně účastníků v Třebové!

avatar

10 km: 0:35:46 (2007)
půlmaraton: 1:15:50 (2007)
maraton: 3:00:58 (2008)

Iva Milesová žena 05.08.2011 15:13:48

Ahoj Honzo, s MČR týden po kvalifikaci bych problém neviděla. Závodníci na reprezentační úrovni jsou schopni po týdnu běhat závody této délky (do hodiny a půl), a pokud máš za sebou dobrou přípravu, dá se jet vrchařská šňůra „co víkend, to závod“ od května do října. Samozřejmě, po závodech maratonského typu potřebuješ na regeneraci aspoň dva týdny. Na MS nebo na ME jsem potkala dost lidí, kteří si to dali týden po Zermatt nebo Jungfrau maratonu, většinou pak to ME/MS běželi blbě, a první jejich hláška za cílovou čárou byla, „měl(a) jsem si vybrat.“ Dlouhodobě slabou vrchařskou účast na Černé hoře vidím v každoroční termínové kolizi s velkými závody typu Sierre Zinal či závodů GP, takže MČR často vyhrával silniční běžec/běžkyně prostě proto, že ti, co na to měli, byli v Alpách. Ženský traťák na Černé hoře drží Anka tuším z dob, kdy se po nějakém výpadku vracela do formy, takže jsem zvědavá, jestli se s ním dokáže poprat třeba Pavla S.-M. Jinak se (už jen jako divák) těším zejména na ženskou kvalifikaci a dohru toho předchozího kvalifikačního kartového pokeru, která doufám proběhne pouze na trati.

avatar

Čelákovice

Celkem 22125,06 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:39:50 (2011)
půlmaraton: 1:32:39 (2011)
maraton: 3:23:50 (2011)

Láďa S. muž 05.08.2011 15:21:51

>> Iva Milesová, 05. 08. 2011 15:13:48

Ivo, proboha, nepiš „už jen jako divák“, snad „letos jen jako divák“, ne? Potrénuješ a na jaře jsi zpátky ve formě! A ten poker zhodnotilo už samo pořadí na ME :-)

Motto: Teprve se zabíhám...
avatar

DaliborB muž 05.08.2011 16:05:15

>> Iva Milesová, 05. 08. 2011 15:13:48 Ahoj Ivo – možná se pletu (nikdy jsem J.Lázně neběžel), ale podle výsledků soudím, že trať alespoň v kateg. kluků svědčí spíš těm, kteří umějí běhat rychleji na dráze + silnici a ne vyloženě vrchařským specialistům /vítězství Honzy Kreisingera nebo v minulosti Pavla Faschingbauera…/. Loni tam byla účast celkem kvalitní – ať to běhá..:) Dalibor

avatar

Celkem 4854 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:37:31 (2014)
půlmaraton: 1:21:26 (2013)
maraton: 3:16:38 (2012)

burner muž 06.08.2011 20:59:14

Tak je to za námi. Precizní organizace, divácky maximálně atraktivní trať. Pro většinu hobby běžců znamenala sjezdovka od druhého kola občasné chodecké vložky, ale kolo od vítěze jsem těsně nedostal, takže i po této stránce spokojenost :-) Z pohledu diváka jsem si skvěle užil závod juniorů a žen, snad už teď nebudou pochybnosti o některých závodnících (Janů, Sekyrová), o jejichž sporné nominaci se leckde diskutovalo před ME…

Motto: The greatest wisdom doesn’t know itself. The richest plan is not to have one.
Nalezené položky: 6 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.