Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Komu bude Krakonoš při mistrovství vrchařů nakloněn?

Komu bude Krakonoš při mistrovství vrchařů nakloněn?
foto: Zdenek Krchák (foto z loňského ročníku)

Ivo Domanský | 09.08.2011 | přečteno: 5498×

Nebylo zapotřebí výběrového řízení na pořadatele domácího mistrovství v běhu do vrchu. Opět se přihlásil pouze jediný kandidát – Maratonstav Úpice, takže bylo od začátku jasné, že nejlepší běžci v této disciplíně opětně změří síly na asfaltové silnici spojující Jánské Lázně s krkonošskou Černou horou. Stane se tak již tuto sobotu.

Koho (možná) uvidíme

Čerstvě zveřejněná startovní listina nabízí 70 jmen, tento počet však nemusí být konečný. Od 9 hodin probíhá ve vestibulu Městského úřadu prezentace přihlášených závodníků s možností dodatečných přihlášek. Účastníci mistrovství se měli registrovat on-line do úterý, ale podle vyjádření svazového delegáta Jindřicha Linharta budou do mistrovského běhu zařazeni v odůvodněných případech také atleti přihlášení na místě, pokud jsou registrovanými členy Českého atletického svazu.

Pořadatelé na startu uvítají letošního a loňského maratonského mistra a vítěze kvalifikace na MS 2011 Petra Pechka (Maratonstav Úpice) i druhého kvalifikanta Tomáše Blahu, který bude tvořit s klubovými kolegy Jakubem Bajzou a Martinem Freiem velmi silný tým AK Kroměříž. Mezi přihlášenými chybí jak obhájce titulu Jan Kreisinger (AK Kroměříž), tak také další výborní běžci do vrchu Jan Havlíček (ASK Slavia Praha), Jiří Voják (Mílaři Domažlice) a Pavel Brýdl (SK Nové Město nad Metují).

Mezi muži má největší šanci na zisk titulu Petr Pechek, o další medailové pozice by měli svést souboj členové AK Kroměříž Jakub Bajza, Martin Frei a Tomáš Blaha. Bajza i Frei před týdnem odpočívali, Blaha se prosadil v kvalifikaci o MS v Albánii. Příležitost promluvit do pořadí na prvních místech nebudou chtít nechat proklouznout mezi prsty další: Vít Pavlišta a Jan Mrázek, překvapit mohou pochopitelně i další.

Královna vrchů Anna Straková porodila 8. srpna dcerušku Leilu, takže může začít boj o uprázdněný trůn. Obhajoba prvního místa z loňska přísluší Ivaně Sekyrové, přihlášena je rovněž šestá běžkyně z červencového ME v Turecku Pavla Schorná Matyášová. Po medailích budou v sobotu chtít sahat veteránky Marta Fenclová a Táňa Metelková stejně jako zástupkyně nejmladší ženské generace Petra Kubešová a Petra Kuříková, které už v minulosti reprezentovaly Českou republiku v juniorské kategorii.

Mladí nemají zájem?

Pokud se nepřihlásí další borci na místě, bude letos pole juniorů poměrně nepočetné. Je to určitý paradox, zvláště pokud bereme v úvahu, že v této kategorii byli naši mladíci před měsícem hodnoceni jako druzí nejlepší v Evropě. Kromě zraněného Matěje Trávníčka se zatím nepřihlásili další úspěšní junioři z Turecka Pavel Ondrášek a Jan Janů, ze známějších budou bojovat o mistrovské medaile Filip Záveský z Iscarexu a domažlický Martin Voják. Obdobná je situace u juniorek, zatím jsou přihlášeny pouze čtyři, z nichž dvě (dvojčata Anežka a Eliška Drahotovy) jsou známy spíše jako naděje české sportovní chůze.

Po sérii chladných víkendů slibují meteorologové na sobotu a neděli velmi teplé počasí a to i na horách. Mýtický vládce Krkonoš je zřejmě běžcům do vrchu nakloněn příznivě, sluníčko bude určitě příjemnější než vítr, déšť, hromy a blesky.

Trať není extrémní, ale…

Běh na Černou horu má letos svůj 27. ročník a patří k nestarším vrchařským běhům vůbec. Za celou tuto dobu se trasa prakticky neměnila. Věrní účastníci si tedy mohou porovnávat své časy dosažené před deseti a více lety, ale také posoudit, jakým vývojem běh prošel. Celá trať měří 8600 metrů a součet stoupání na ní je 650 metrů. Největší stoupání je hned na prvním a pak na posledním kilometru. Zbytek trasy stoupá velmi pomalu, jediné téměř neznatelné klesání je na třetím kilometru. Stává se, že některým závodníkům dojdou síly v posledních nejnáročnějších pěti stech metrech, kde potom dochází ke dramatickým změnám v pořadí.

Start mistrovského závodu je stanoven na 13. hodinu, ale již od 10.30 poputují po trase běhu turisté a ve 12 hodin bude kolonáda v Jánských Lázních patřit lidovým běžcům, kteří poběží kilometr. V tomto běhu zpravidla vídáme na startu také řadu tělesně hendikepovaných spoluobčanů.

Běh na Černou horu je rovněž zařazen do Maratonstav Českého poháru v běhu do vrchu, je proto přístupný také atleticky neorganizovaným běžcům. Závod je také zařazen do žebříčku behej.com.


WEB ZÁVODU

SEZNAM ZÁVODNÍKŮ PŘIHLÁŠENÝCH DO MISTROVSTVÍ ČR

Komentáře (Celkem 4)

Nalezené položky: 5 První Předchozí | 1 | Další Poslední

idomansky 11.08.2011 09:44:05

Nebylo zapotřebí výběrového řízení na pořadatele domácího mistrovství v běhu do vrchu. Opět se přihlásil pouze jediný kandidát – Maratonstav Úpice, takže bylo od začátku jasné, že nejlepší běžci v této disciplíně opětně změří síly na asfaltové silnici spojující Jánské Lázně s krkonošskou Černou horou. Stane se tak již tuto sobotu.
Odkaz na článek

avatar

Nový Vestec

maraton: 3:06:31 (2005)

sam muž 11.08.2011 10:41:05

„…Královna vrchů Anna Straková porodila 8. srpna dcerušku Lejlu …“

Jen pro pořádek, ta malá holka se jmenuje Leila :-)

Motto: http://skyrunning.cz
avatar

Ondras_15 muž 11.08.2011 12:00:59

Bohužel opět špatné sladění termínů běhu do vrchu s atletikou… V sobotu je v Pardubicích poslední extraligový meeting a například muži tam mají 5000 m (je to jediný extraligový meeting kde je pětka). Dvě vrcholné akce pro elitní běžce ve stejný den nikdy nebudou dělat dobrotu. Seznam přihlášených v Pardubicích: http://online.atletika.cz/…pri_pri.aspx?…

avatar

Dobřichov

Celkem 7103 km
Minulý měsíc 0 km
půlmaraton: 1:16:31 (2012)
maraton: 2:50:29 (2016)

honzaherda muž 11.08.2011 17:13:41

Z uvedených jmen to vidím na Petra Pechka (jestli nebude po těžkém tréninku na maraton) – bude teplo, dám 35:33, v ženách je trojice skoro jasná, půjde jen o to, která zvítězí – zkusím Pavlu Schornou – 41:19. S termíny bude problém vždy, v neděli na Žebráku by chtěli podobná jména …, záleží na preferencích běžců, ale MČR má podle mě větší váhu.

avatar

vrchař muž 15.08.2011 00:38:56

méno sice jiný, ale typ na čas v ženskejch je obdivuhodnej! seknout se o 4 fteřiny, hmmmm, umí!

Nalezené položky: 5 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.