Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Metelková získala na Králičáku skalp favoritky

Metelková získala na Králičáku skalp favoritky
foto: Miroslav Havran

Petr Kostovič | 20.08.2011 | přečteno: 5494×

Táně Metelkové (BK Říčany) se vydařila druhá půlka sobotního náročného vrchařského závodu na Králický Sněžník, kde předběhla velkou favoritku Pavlu Schornou Matyášovou a vyhrála v čase 1:07:54. Na stejné 13km dlouhé trati s převýšením 963 metrů zvítězil Polák Andrzej Dlugosz (59:05), za ním doběhl do cíle nejlepší český běžec, kroměřížský Jakub Bajza (59:43).

Kromě bodů do Iscarex Cupu a Maratonstav Českého poháru v běhu do vrchu nabízel populární Králičák i možnost nápravy sebevědomí těm, kterým se o týden dříve nezadařilo na republikovém mistrovství v Janských Lázních.

„Chtěl jsem si napravit reputaci z minulého víkendu, kdy jsem při mistrovství republiky v běhu do vrchu neběžel takticky dobře,“ řekl v cíli nadmíru spokojený Bajza, kterého porazil jen skvělý polský reprezentant. „Sedla mi zvláště druhá půlka závodu, kde jsem předběhl i svého oddílového kolegu Tomáše Blahu.“ Třetí za Bajzou finišoval bývalý reprezentant v běhu do vrchu Ondřej Horák z X-AIR Ostrava v čase 1:00:08. Spolufavorit na vítězství, Tomáš Blaha, nebyl příliš se svým výkonem spokojen. „Došlo mi v druhé části,“ uvedl v cíli. Dostal se před něj ještě Tomáš Ondráček a další z polských běžců.

Rovněž Metelková, stejně jako Bajza, neskrývala nadšení z dobrého výkonu. Pro 39letou veteránku jsou závody tím nejlepším tréninkem, což podobně jako Bajza prokázala v extrémním stoupání ve druhé půlce závodu. „Začátek mi nevyšel, dokonce jsem se jednou octla po kolizi na zemi. Ale ožila jsem v těžké části, kde jsem se dostala před Pavlu (Schornou).“

Úpická závodnice skončila druhá v čase 1:09:05. Na jejím výkonu na Králičáku se podle jejích slov podepsal náročný trénink z uplynulého týdne, nedávné zdravotní problémy a vytíženost při organizaci biatlonových závodů. Třetí dobíhala Marta Fenclová z AC Pardubice (1:10:25). Za zmínku stojí rovněž „bramborový“ návrat Michaely Mertové. Albrechtická běžkyně si tvrdým tréninkem přivodila únavovou zlomeninu a na start domácího závodu se postavila poprvé po dlouhé pauze.

Přestože v sobotu panovalo příjemné letní počasí, trať byla na několika místech bahnitá po bouřce, která se v pátek večer přehnala národní rezervací a organizátorům přidělala v předvečer závodu velké vrásky na čele. Ani ta se však nepodepsala na velice lichotivé účasti 266 běžců v hlavním závodě, což je o dobrou padesátku více než loni. Do závodu, který patří bezesporu mezi nejnáročnější běhy do vrchu na území České republiky, nakonec nenastoupil nejlepší domácí vrchař Robert Krupička.

Spokojeni museli být se svými výkony všichni běžci, jimž se podařilo za povzbuzování diváků vystupujících po úbočí stanout na Králičáku a mohli pak při sestupu pod cílem ochutnat pár doušků z pramene Moravy či se symbolicky dotknout sošky slona na vrcholu. Pocit o to krásnější, že jej dosáhli vlastními silami bez pomoci různých „výtažných“ zařízení. Za krásného slunečného dne jim odměnou byly nádherné výhledy do širokého okolí Králického Sněžníku včetně polské strany.

Dechberoucí bylo vidět z vrcholu i místo startu. „Tak odtamtud jsme vyběhli? To není možné, že jsme to dokázali,“ znělo pak z úst některých kondičních běžců.

Běh na Králičák přinesl body do žebříčku behej.com. Vzhůru se posunuly zejména Schorná – Matyášová s Mertovou, které obě dosud nenasbíraly maximální počet klasifikovaných závodů. První jmenované patří 14. příčka, pokud by se její body za šest závodů přepočetly na osm (maximum hodnocených ročně), zařadila by se před Radku Churaňovou na příčku čtvrtou!


KOMPLETNÍ VÝSLEDKY

WEBOVÉ STRÁNKY ZÁVODU

ŽEBŘÍČEK BĚŽCŮ PO SOBOTNÍM ZÁVODU

Anketa

Hodnoťte závod Dolní Morava - Králický Sněžník 2011 známkami jako ve škole

1
 
19 hl.
2
 
0 hl.
3
 
0 hl.
4
 
0 hl.
5
 
0 hl.
Celkem hlasovalo 19 uživatelů.

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

PetrK muž 12.08.2011 23:25:33

Těžko najdete v termínovce běhů do vrchu náročnější závod než běh Dolní Morava – Králický Sněžník. Konkuruje mu snad jen Horský běh na Lysou horu, shoduje se většina zkušených vrchařů. Králičák startuje již příští sobotu a uvažujete-li o startu, je nejvyšší čas na on-line registraci. Náš přední běžec do vrchu Robert Krupička pak poradí jak si rozvrhnout na trati síly.
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.