Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Oslabení vrchaři míří na mistrovství světa do Albánie

Oslabení vrchaři míří na mistrovství světa do Albánie
foto: archiv behej.com

Ivo Domanský | 05.09.2011 | přečteno: 4126×

V pořadí 27. mistrovství světa v běhu do vrchu se koná tuto neděli v albánském hlavním městě Tiraně. Na startu bude 205 atletů z 33 zemí pěti kontinentů (124 mužů, 71 juniorů, 60 žen a 50 juniorek). Na mistrovství světa, které se v lichých letech koná stylem nahoru – dolů, se představí také 12 vrchařů z České republiky.

K favoritům v kategorii mužů patří africké země Eritrea a Uganda, dále Itálie, Francie a Turecko. Kvalitní ženské týmy přijedou z Itálie, USA, Velké Británie, Ruska a Slovinska, šanci na dobré umístění mají také české reprezentantky. Mezi juniory promluví do pořadí na prvních místech určitě Turci, bez nadějí však nejsou mladí Američané, Rusové a Britové, překvapit může Mexiko a pochopitelně velké naděje vkládáme i v naši čtveřici. V kategorii juniorek půjde zřejmě o souboj mladých Turkyň se zbytkem světa.

OSLABENÍ JEŠTĚ PŘED ODLETEM

„Talentovaná Jana Hinterholzingerová, devátá z červencového mistrovství Evropy v Turecku s výpravou neodletí, neboť u ní lékaři konstatovali onemocnění mononukleózou. Tím se také rozpadlo české družstvo a v Albánii bude hájit naše barvy pouze brněnská juniorka Jana Rajová,“ hlásí nepříznivou zprávu vedoucí české reprezentace Jindřich Linhart. Největší hvězdou této kategorie je Turkyně Yasemin Canová, která v případě vítězství dosáhne nevídaného hattricku, neboť vyhrála již mistrovství světa 2009 v italském Campodolcinu a zvítězila též loni v Kamniku ve Slovinsku. Zhatit plány jí ovšem může letošní mistryně Evropy Rumunka Denisa Dragomirová, s níž Canová letos na domácí půdě prohrála.

NAVÁŽÍ ČEŠTÍ JUNIOŘI NA ÚSPĚCH V TURECKU?

Mladí čeští vrchaři udělali všem příznivcům této atletické disciplíny velkou radost svými výkony na ME v turecké Burse, odkud nečekaně odvezli týmové stříbro. V Tiraně je ovšem čeká mnohem těžší úkol: dokázat, že výsledek z července nebyl náhodný. V této kategorii jsou sice přihlášeni pouze dva eritrejští junioři, kteří mohou promluvit maximálně do soutěže jednotlivců, ovšem kromě bezkonkurenčních Turků to budou především britští, ruští a rumunští mladíci, kteří se pokusí dostat před nás. Pochopitelně nelze podceňovat Italy, kde k bronzovým z letošní Evropy Maestrimu a Pelisserovi naskočili další reprezentanti trikolory Barbuscio a Titon. Oporou Rumunů bude čtvrtý junior z ME István Szabolcs, Rusy potáhne šestý z téhož závodu Stanislav Mokin, pro Brity mluví zase to, že bývají tradičně lepší ve stylu nahoru – dolů.

Česko bude stavět na zkušenostech Jana Janů a Matěje Trávníčka, které – věřme – budou spolehlivě podporovat nováčkové v reprezentaci Filip Záveský a Jakub Marshall.

NAŠE ŽENY POUZE VE TŘECH

Český atletický svaz nevyužil práva poslat na mistrovství světa plný počet čtyř žen, takže žádná z trojice Táňa Metelková – Ivana Sekyrová – Pavla Schorná Matyášová si nemůže dovolit luxus neběžet naplno. Doufejme, že zkušené reprezentační trio se s tímto handicapem úspěšně vyrovná. Na posledním MS stylem nahoru – dolů (Campodolcino 2009) došlo k dopingovému skandálu, když byla po dlouhých tahanicích nakonec diskvalifikována a potrestána zastavením činnosti na dva roky vítězná Elisa Descová, což v důsledku stálo Itálii rovněž zlato v soutěži družstev a mistryněmi světa se od zeleného stolu staly Britky před Italkami a Američankami. Anna Straková (tehdy ještě Pichrtová) a další české běžkyně si polepšily o jedno místo, družstvo zůstalo těsně šesté.

Italky po obměnách v týmu dokázaly již za rok v Saparevě Banje na mistrovství Evropy získat zlatou medaili, individuální titul však putoval do Francie díky skvělé Marii Luise Dumerguesové. Tato běžkyně nechybí na startovní listině ani letos, stejně jako italská mistryně světa 2009 Valentina Belottiová, její všestranná krajanka Antonella Confortolová a veteránka Ornella Farrarová. Nelze podceňovat Slovinky, za které nastoupí někdejší hvězdné juniorské duo Mateja Kosoveljová – Lucija Krkočová, ve stylu nahoru – dolů budou jako vždy silné Britky a Američanky v čele se zkušenými Brandy Erholtzovou a Megan Lundovou. Každé umístění do 6. pořadí v družstvech a do 10. v jednotliv­kyních by bylo úspěchem České republiky.

SVĚT VERSUS AFRIKA

Největší počet přihlášených je jako obvykle v kategorii mužů (124 ve 22 družstvech, zastupujících 31 států). Nejvýraznější postavou posledních let je juniorský mistr světa 2007 a seniorský mistr světa 2009 Uganďan Geoffrey Kusuro, který byl sice loni ve Slovinsku (kde se běželo pouze nahoru) až třetí za dvěma Eritrejci, ovšem styl nahoru – dolů mu zřejmě svědčí líp.

V eritrejském týmu chybí loňský mistr světa Samson Gashazghi i druhý z téhož závodu Teklay Weldemariam, další členové zlatého družstva z Kamniku Petro Mamu Shaku a Abraham Kadane Habtam ovšem chybět nebudou. Eritrea tak zůstává největším favoritem v jednotlivcích i družstvech, boj o další místa je ale otevřený.

Po medaili touží také Francouzi s oporami Fontainem a Ranconem a bez šancí nejsou ani loni druzí Američané či Turci v čele s několikanásobným mistrem Evropy Ahmetem Arslanem. Šestice Italů sází na zkušenost Marca De Gasperiho, Gabriele Abateho a Emanuele Manziho a na talent dvojčat Dematteisových. Uganda byla na posledních dvou mistrovstvích světa dvakrát čtvrtá, pokud někdo další dokáže držet krok s vynikajícím Kusurem, může se dočkat i tato africká země dalších cenných kovů.

Čeští muži to budou mít velmi těžké. Na kvalifikaci se z různých důvodů omluvila řada předních vrchařů (Krupička, Voják, Havlíček, Losman a další), takže ze základního kádru dal přednost startu na MS před lukrativním Dolomitenmannem pouze Petr Pechek. Ostatní nominovaní muži (Jiří Žák, Tomáš Blaha a Michal Horáček) patří přes všechnu úctu k jejich výkonům spíše do druhé poloviny první desítky českých vrchařů. Pokud se družstvo umístí alespoň jako loni (12. místo z 22 přihlášených zemí) a aspoň jeden český borec pronikne do první třicítky, byl bych nadmíru spokojen.


WEB MISTROVSTVÍ SVĚTA

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

idomansky 13.09.2011 18:48:25

V pořadí 27. mistrovství světa v běhu do vrchu se koná tuto neděli v albánském hlavním městě Tiraně. Na startu bude 205 atletů z 33 zemí pěti kontinentů (124 mužů, 71 juniorů, 60 žen a 50 juniorek). Na mistrovství světa, které se v lichých letech koná stylem nahoru – dolů, se představí také 12 vrchařů z České republiky.
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.