Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Jsem "jen" nachlazený. Běhat či neběhat?

Jsem "jen" nachlazený. Běhat či neběhat?
foto: Martin Symon

Petr Kostovič | 29.02.2012 | přečteno: 50491×

Mrazy polevily, zvedla se však vlna onemocnění horních dýchacích cest. Obyčejná rýma, nachlazení. Někdo nad tím mávne rukou a vydá se na běžecký trénink. „Vždyť zvýšenou teplotu nemám a závod snů se blíží,“ řekne si. Jiný si dá raději tréninkovou pauzu. Který ze dvou přístupů doporučit?

Horečku sice nemáte, ale organismus přesto vysílá signál: „Mám toho dost, odpočiň si“. Přesto řada z nás vyráží na svůj oblíbený výběh. Co v takové situaci doporučují zkušení běžci, trenéři a lékař?

„Ve dnech, kdy mě trápí nachlazení, bývám unavenější, ale trénink neomezuji, trénuji dál. Vrcholoví sportovci ale mají obecně tendenci takové stavy podceňovat. Mám štěstí, že se mi vážnější onemocnění, třeba chřipka, vyhýbají. Kdybych však byl trenérem, asi bych svěřencům doporučil dát si tréninkovou přestávku. Na sebe tak přísný nejsem, “ říká český reprezentant v orientačním běhu Tomáš Dlabaja.

A co v situaci, kdy nám sice není úplně „do běhu“, ale necítíme se zase tak moc zle, doporučují běžečtí trenéři?

„Nemá-li člověk zvýšenou teplotu, jde jen o lehké nachlazení a zdravotní problém je v oblasti hlavy od krku nahoru, neodrazuji své svěřence od výběhů. Jen je třeba zvolnit tempo, snížit intenzitu pohybu. Naopak, při pomalém běhu se po chvíli uvolní dýchací cesty a člověk se cítí mnohem lépe. Jakmile se ale jedná o zdravotní problém v oblasti od krku dolů, je třeba běhání vypustit a léčit se,“ doporučuje propagátor běhu, šéftrenér PIM běžeckých klubů a provozovatel Běžecké školy Miloš Škorpil.

Jihlavský trenér Pavel Novák, který trénuje našeho předního maratonce Roberta Krupičku a provozuje maratonskou trenérskou školu, konzultuje se svými svěřenci zdravotní stav a tréninky upravuje podle aktuálních pocitů. Sám říká, že pokud mu některý ze svěřenců sdělí, že ho jen mírně bolí v krku a teplotu nemá, naordinuje mu pro ten den jen lehčí výklus a čeká, jak se situace vyvine dál.

„Pocit škrábání či pobolívání v krku může být odezvou na trénink takzvané kvality, například běhání opakovaných úseků v rychlém tempu. Takový stav brzy vymizí. Pokud ale problém trvá dva a více dní, trénink vynecháváme,“ uvádí Pavel Novák svou zkušenost.

„Při zánětu je podle mého názoru třeba dát si tréninkové volno. Organismus se totiž nemocí dostává do stavu zvýšené zátěže a my ji ještě zvyšujeme běžeckým tréninkem. Člověk pak riskuje, že se z obyčejného lehkého zánětu vyklube jiné, vážné onemocnění. Vytrvalostní běh je přece záležitostí dlouhodobé přípravy a vynechání tří nebo čtyř dnů tréninku v tomto dlouhém období nehraje tak významnou roli,“ staví se Novák k běhání při nachlazení spíše rezervovaně.

„Nevidím to tak černobíle. Jednoznačné pravidlo pro takové případy případy neexistuje a situaci se všemi souvislostmi by měl posoudit lékař. I počáteční lehký zánět může totiž vyústit například v onemocnění dolních cest dýchacích i samotných plic nebo hůře v zánět srdečního svalu vedoucí k poškození srdce,“ říká MUDr. Jaroslav Větvička, vedoucí lékař Centra zdravotnického zabezpečení sportovní reprezentace a předseda zdravotní komise Českého olympijského výboru.

Jen málokdo vyrazí v případě nachlazení k lékaři. Lidé se kurýrují různě. Někdo zajde do lékárny a koupí některý z léků působících protizánětlivě a obsahujících látky uvolňující dýchací cesty. Jiný zase dává přednost lékům, které poskytuje příroda. Pavel Novák patří mezi ty druhé. A tak, pokud se vám během zbytku zimy nachlazení nevyhne, můžete sáhnout po některém z jeho receptů na to, jak se bacilů zbavit.

  • Cibulový čaj – povařte po dobu 5–7 minut rozkrájenou cibuli s majoránkou a až bude mít čaj 60 stupňů Celsia, přidejte med.
  • Zázvorový čaj – funguje výborně při pálení v krku. Dezinfikuje, zahřívá a má dobrý vliv na imunitní systém.

Anketa

Běháte při nachlazení, když nemáte zvýšenou teplotu?

Celkem hlasovalo 488 uživatelů.

Komentáře (Celkem 11)

Nalezené položky: 12 První Předchozí | 1 | Další Poslední

PetrK muž 29.02.2012 18:41:14

Mrazy polevily, zvedla se však vlna onemocnění horních dýchacích cest. Obyčejná rýma, nachlazení. Někdo nad tím mávne rukou a vydá se na běžecký trénink. „Vždyť zvýšenou teplotu nemám a závod snů se blíží,“ řekne si. Jiný si dá raději tréninkovou pauzu. Který ze dvou přístupů doporučit?
Odkaz na článek

avatar

Louda muž 01.03.2012 07:50:29

I podle mého je to ryze individuální, takže rozhodnout, který ze dvou přístupů doporučit jednoznačně nelze. Spíš bych řekl:„Každému podle jeho aktuálních pocitů a hlavně zkušeností“. Jo a taky podle ambicí! Někdy méně (rozuměj: odpočinek)znamená více (než to lámat přes koleno a do sportovní aktivity se nutit). Ona „rýmička“ se může zvrtnout i do „angíny“…takové to „škrábání v krku“ dovede taky pěkně otrávit a vzít chuť na výběh. Osobně, jako bývalý výkonnostní cyklista i nyní, při běhání, praktikuji vyzkoušené „jet to rozjezdit“. Má to výhodu – nižší intenzita zátěže než u běhu tolik nezatěžuje organismus, takže dokonce i nepatrně (!) zvýšená teplota se dá takto „zmáknout“. Jak ale říkám, musí to být vyzkoušené, hodně záleží, v jaké fázi to člověk podchytí. Ačkoli mi dosud nedělá až takový problém jezdit i při mínus 20 stupních (dva tři týdny zpět…a bez následků ;o), stále platí:všeho s mírou, takže pokud se necítím fit a venku je nějaký extrém, zvolím třeba jízdu na válcích (namísto běhátka, které nemám).

avatar

Plzeň-sever

Celkem 2494 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:47:52 (2012)
půlmaraton: 1:49:24 (2011)

janala žena 01.03.2012 11:53:15

Já snad polovinu letošní zimy promarodila. Všechny nemoci začínaly bolením v krku, většinou jsem běhala dokud to šlo, a pak to 14 dní nešlo :-( Zrovna teď ,kdy je venku tak krásně, se doléčuji z chřipičky, ale řekla jsem si, že už to neuspěchám a řádně se doléčím. Je to ovšem náročný psychický boj, zvláště když termíny závodů se neúprosně blíží. Prostě si plánované cílové časy trochu poposunu a budu doufat, že jste na tom podobně :-)

avatar

Celkem 27855 km
Minulý měsíc 88 km
10 km: 0:46:23 (2014)
půlmaraton: 1:43:22 (2014)
maraton: 3:48:23 (2014)

Lenda žena 01.03.2012 13:49:35

>> janala, 01. 03. 2012 11:53:15 Jasně,že jsme!Dnes jsem byla poprvé běhat po pořádné chřipečce.Tentokrát jsem nemohla ani chodit,takže jsem se ji též rozhodla řádně doléčit. Jinak škrábání v krku a rýmičku neřeším a běhám.Mladší syn nastoupil do školky,tak to u nás doma pořád něco lítá. :-x

Motto: Raduj se ze svého života,je už později,než si myslíš.
avatar

Turnov

Celkem 9531 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:40:10 (2012)
půlmaraton: 1:29:27 (2013)
maraton: 3:17:47 (2013)

scott muž 01.03.2012 13:49:43

Já mám tu zkušenost, že počínající nachlazení většinou rozběhám, podpořeno nějakým tím česnekem nebo rakytníkem. Takže za poslední rok a půl díky běhání jen jedno nachlazení většího rozsahu (cca týden). Bál jsem se toho teď po oteplení, nakonec mě dostal zánět v rameni a už týden smutně koukám na kecky u dveří :( .

Motto: Always look on the bright side of life.
avatar

Celkem 3243 km
Minulý měsíc 0 km

petrhd muž 01.03.2012 17:02:00

>> Lenda, 01. 03. 2012 13:49:35

Taky většinou rýmičku a škrábání v krku neřeším. V pondělí večer jsem se začal cítit nesvůj, v úterý odpoledne už se to rozjelo a dnes jsem si přinesl antibiotika na 8 dní :(. Sice dnešní pohled ven na jarní počasí zamrzí, ale takových dní ještě bude…

avatar

Olomouc

Celkem 149328 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:39:54 (2001)
půlmaraton: 1:34:43 (2002)
maraton: 3:21:17 (2002)

321919 muž 01.03.2012 21:01:39

Již jsem tu o tom zmiňoval. Počínající nastydnutí s rýmou „léčím“ vyběhnutím. Vždy si však vezmu o jednu vrstvu oblečení více abych se pořádně zapotil. Po doběhu si dám co nejteplejší koupel ve vaně a čaj. Případně i vypocení v posteli. Zatím to vždy fungovalo. :-)

Motto: Nepřestaneš běhat proto, že jsi zestárl. Zestárneš proto, že jsi přestal běhat.
avatar

Sloviensko

rudo muž 01.03.2012 21:53:10

casto tie male a mierne prejavy ktorym dame nazov nachladenie, nadcha chripka, nie su choroba ale je to detox organizmu ktory zacne vyhadzovat von svinstvo z buniek a medzibunkoveho priestoru

vtedy treba nechat telu energiu na detox a robit len lahsiu aktivitu a podporit detox tym cim vieme, bylinky, zmena stravy, potne kury atd. lahke behanie atd

zastavovat detox priznaky znamena ze chceme aby to svinstvo zostalo vnutry po uspesnom zastaveni si telo povie ze vsak pockaj zajac sak ja zase o nejaky cas skusim ten detox znovu

casto sa stava ze telo sa rpzhodnme pre detox ked ma najviac energie ked je vo vrcholnej forme napriklad ked sa ladi na dolezite preteky

oprimalny treninkovy system tomu predchadza a snazi sa drzat telo ciste stale a pocas zakladneho pripravneho obdobia sa neustale robia podmienky pre detox aby to potom neprislo pocas vrcholnej sezony.

Motto: you can't stop, what is coming !
avatar

Bratislava

Celkem 151814 km
Minulý měsíc 0 km

Mato muž 02.03.2012 11:21:27

Rudo, ze by si to trosku rozvinul? Ako sa robia podmienky pre detox pocas pripravneho obdobia napr. pre vykonnostnych a elitnych bezcov? By ma zaujimalo, kedy to vlozit, ak behas 7 dni v tyzdni a vasinou by sa malo aspon dvojfazovo. Co Ty myslis pod pojmom detox?

Viac k teme – od krku hore nadchu moc neriesim. Ak sa necitim vo svojej kozi, idem len volnejsie. V poslednych rokoch mi vsak nadcha zacina vzdy kaslom a musel som aj brat antibiotika. Dva az tri dni pauzy potom boli nutnostou. INak lekar mi vobec nezakazal behat pri antibiotikach – ze vraj to mi kto povedal, ze nemozem? Ked zliezla teplota, tak som znova behal…

avatar

Sloviensko

rudo muž 02.03.2012 19:21:20

>> Mato, 02. 03. 2012 11:21:27

mysli sa jednak v prvej faze pripravneho obdobia teda ked sa nebehavaju len pomale objemy a nie je v treninku ziadna anaerobna zlozka a ani nic moc na hranici ANP. V typickej sezone starej skoly sa po skonceni zavodnej sezony 4–8 tyzdnov len oddychovalo, liecili zranenia robili len kompenzacne veci doplnkove sporty atd kazdy podla toho ako prezil zaviodnu sezonu, toto je prve vhdone obdobie, zaroven to urychli celu pozavodnu regeneraciu. dalsie obdobie su nasleduje 2–3 mesiace objemovej aerobnej pripravy a potom neskor ked sa prida intenzita by stale mat byt trenink cyklovany napriklad 3 tyzdne tazko 1 tyzdne lahko, takze znovu sa vytvori priestor. pocas zaciatku zavodnej sezony tiez musia byt dni ked su lahsie po prvych zavodoch a znovu mame priestor aspon na 1–3 dni detoxu

pocas detoxu sa stale trenuje najma v rege a lahkej aerozone, kedze detox znamena prekyslenie organizmu tak jednak by sme anaerobnu zlozku nezniesli a jednak by sa jedno s druhym vylucovalo a v praxi by sme nemali ani detox ani kvalitny trenink.

pokial sa bezcovi stane ze po idealnej priprave a odladeni pride na zavody a nejde mu a telo prejavuje alebo unavu pripadne aj priznaky bolesti ci zahlienenia a ine, tak je nastupeny detox ktory nebol planovany

Motto: you can't stop, what is coming !
avatar

Bratislava

Celkem 151814 km
Minulý měsíc 0 km

Mato muž 05.03.2012 08:28:09

Inymi slovami, detoxom mas na mysli lahky beh v nizkom tepovom pasme. Ja som si predstavoval, ze ide o kombinaciu tohto, ale aj s nejakou dietou, pripadne precistenim organizmu.

V tom pripade absolvuje vacsina vykonnostnych bezcov „detox“ niekolkokrat do tyzdna. Ludia to vsak volaju regeneracia, alebo volny beh… Pripadne lahky tyzden.

avatar

Sloviensko

rudo muž 05.03.2012 08:43:18

>> Mato, 05. 03. 2012 08:28:09

Mato, nie tak, ja som odpovedal na otazku ze kedy sa casovo da robit detox tak aby to nekolidovalo s fazami ked ma byt tvrdy trenink pisal som o casovani, nie o metodach

jasne ze sa jedna o zmenu stravy a pouzitie aj inych metod

zalezi kde si, pretoze radikalnejsi detox vzhladom na momentalny stav ,oze sposobit otravu organizmu a aj s vaznejsimi nasledkami

je to presne ako trenink, ak das niekomu svoj trenink a nevsimnes si ze je to uplny zaciatocnik alebo pecival a on to v nadseni bude chciet vydrzat aspon tyzden ako to dopadne ?

s detoxom je to rovnako treba najst realnu vychodziu situaciu a robit postupne pomale zmeny a neustale monitorovat odozvy, vediet co spravit ak sa spusti detox prilis rychlo atd.

je najlepsie zacat studovat jogu a tiez rozne stravovacie systemy aby do toho clovek pomaly vnikol.

Motto: you can't stop, what is coming !
Nalezené položky: 12 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.