Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Vrchaři poběží na Lysou horu o nominaci na mistrovství Evropy

Vrchaři poběží na Lysou horu o nominaci na mistrovství Evropy
foto: Luděk Bednarz

Petr Kostovič | 28.05.2013 | přečteno: 6167×

Kdo umí běhat vrchy, míří o prvním červnovém víkendu do moravské Ostravice. Při sobotním Horském běhu na Lysou horu tam půjde vedle boje o umístění v celkovém pořadí závodu i o nominace na Mistrovství Evropy v běhu do vrchu, které se koná 6. července v bulharském Borovci. Z kandidátů na reprezentaci chybí jen ústeckoorlický Robert Krupička, který startuje v zahraničí. Kterým z účastníků závodu se dávají největší šance na reprezentační dres?

„Krupička je v České republice dlouhodobě vrchařskou jedničkou a na mistrovství Evropy by měl přes neúčast na Lysé hoře startovat. Mezi muži patří k dalším třem kandidátům na místa v čtyřčlenném družstvu pro ‚Evropu‘ Jakub Bajza, Ondřej Fejfar a Jan Janů, který letos přešel k mužům z juniorské kategorie,“ tipuje své favority Jindřich Linhart, vedoucí týmu českých vrchařů pro mistrovství Evropy.

Vedle Jindřichem Linhartem zmiňovaných kandidátů figuruje ve startovní listině další výborný vrchař, Pavel Brýdl. K favoritům na celkové prvenství bude patřit keňský běžec Moses Kiptanui.

Mistrovství Evropy v běhu do vrchu se koná 6. července v bulharském Borovci. Běží se varianta „nahoru“.

„Vedle Krupičky, který by měl na ME startovat na divokou kartu, se tam z Lysé hory nominují první tři muži, první čtyři ženy, první čtyři junioři a uvažujeme i o jedné juniorce, již bychom do bulharského Borovce na ME také vyslali,“ přibližuje Linhart nominační kritéria.

V závodě žen jsou podle Linharta favoritkami Pavla Schorná-Matyášová, Petra Pastorová, pokud přijede, ve startovní listině závodu totiž uvedena není. Dále specialistka na vrchy Iva Milesová a Pavla Havlová. Řadí se k nim určitě i Táňa Metelková, ta však údajně reprezentovat nehodlá. Překvapit by mohla i Šárka Macháčková.

„Horský běh na Lysou horu patří společně se srpnovým během Dolní Morava – Králický Sněžník ke dvojici nejtěžších vrchařských závodů v republice,“ říkával znalec českého běhu a velký propagátor běhu do vrchu, loni zesnulý Ivo Domanský.

„Proto jsme Lysou horu jako nominační závod vybrali. V Borovci totiž čeká na vrchaře těžký závod s převýšením více než 1000 metrů, navíc jsme potřebovali, aby kvalifikace byla v dostatečném předstihu před mistrovstvím Evropy,“ říká Linhart k výběru místa a termínu kvalifikačního závodu.

Na trase 9,2 km Horského běhu na Lysou horu není žádné odpočinkové místo, naopak, běžce navíc vedle konstantně stoupajícího terénu prověří i výběh částí sjezdovky. Převýšení činí 927 metrů, start je v 11 hodin ze hřiště v Ostravici.

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

PetrK muž 31.05.2013 22:28:51

Kdo umí běhat vrchy, míří o prvním červnovém víkendu do moravské Ostravice. Při sobotním Horském běhu na Lysou horu tam půjde vedle boje o umístění v celkovém pořadí závodu i o nominace na Mistrovství Evropy v běhu do vrchu, které se koná 6. července v bulharském Borovci. Z kandidátů na reprezentaci chybí jen ústeckoorlický Robert Krupička, který startuje v zahraničí. Kdo patří ke kandidátům na reprezentační dres?
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.