Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Vrchaři ladí na víkendový Králičák, jeden z vrcholů sezony

Vrchaři ladí na víkendový Králičák, jeden z vrcholů sezony
foto: Miroslav Havran

Petr Kostovič | 04.08.2013 | přečteno: 7526×

Jedním z vrcholů letní sezóny v bězích do vrchu bývá náročný výběh na Králický Sněžník. Na trase z Dolní Moravy běžci překonávají na 13 kilometrech převýšení 963 metrů, při pohledu z cíle dolů se pak leckterému z nich zatočí hlava. Jaký bude populární Králičák letos?

„V Čechách jsou jen dva běhy do vrchu, které mají parametry srovnatelné s těžkými závody v Alpách. Horský běh na Lysou horu a Králičák,“ říkával loni zesnulý Ivo Domanský, uznávaný odborník a milovník běhů do vrchu. Velmi specifického druhu běhání, kdy v podstatě od začátku do konce běžíte v kyslíkovém dluhu. Králičák je ale specifický i v rámci specifičnosti běhů do vrchu…

Sobotní závod na samotné hranici s Polskem startuje v nadmořské výšce 644 metrů, cíl na vrcholu stejnojmenného pohoří leží v nadmořské výšce 1 423 metrů. Prvních osm kilometrů je jen na rozběhnutí, překonáváte převýšení okolo 200 metrů. Peklo přichází potom, když se trať láme. Dýchání se výrazně zrychlí a většina hobby běžců přechází v tomto místě do chůze. Odpočinete si až v cíli.

„Když jsem se po dosažení vrcholu shlédl dolů a viděl, jak se hluboko v údolí utápějí ve slunci střechy budov Dolní Moravy, místa startu, připadalo mi to jako výhled z letadla. Neuvěřitelné, že jsem tu výšku dokázal překonat v pro mě relativně rychlém čase, i když ve srovnání s nejlepšími jsem byl jako místní lokálka proti expresu,“ kroutil hlavou před dvěma lety v cíli jeden z amatérských běž­ců.

Největším favoritem na prvenství v závodě je letos český reprezentant v běhu na lyžích Jiří Magál. Jeho somatotyp jej předurčuje k tomu, aby v bězích do vrchu dominoval. V minulosti to také několikrát dokázal. Formu má před zimní olympijskou sezonou velmi dobrou. Dařilo se mu i na nedávném Běhu na Lysou horu, v němž zvítězil.

„Prvních osm kilometrů na Králičáku, to je takový přespolák, úsek pro vyběhané borce. Pak přijde pět kilometrů trápení. I ty nejprudší pasáže jsem však vždy vyběhl. Bolí to, ale jde to. Pokud si dobře pamatuji, trvá ta pětka kolem 25 až 30 minut,“ zamýšlí se Magál nad úskalími tratě Králičáku, kterou si v minulosti již několikrát vyzkoušel.

„Trénuji nyní rychlostní vytrvalost a Králičák do této fáze perfektně zapadá. Tak 40 minut až hodinu tělo pracuje v oblasti vysoké tepové frekvence, to je přesně to, co nyní potřebuji. Konkurence se navíc v posledních letech hodně zlepšila, bude to kvalitní závod i trénink,“ odpovídá pak na otázku, jak závod zapadá do jeho přípravy na olympiádu v Soči.

Potrápit se jej bude snažit Jakub Bajza z AK Kroměříž a do pořadí na prvních místech budou určitě chtít promluvit i kroměřížský Tomáš Blaha i v loňském roce nemocemi sužovaný reprezentant v orientačním běhu Petr Losman. Ten se po pauze vrací k závodění.

Favoritky závodu žen pak hledejme v kategorii 35–44 let. Mezi přihlášenými je Táňa Metelková, která zde již v minulosti poznala, jak chutná vítězství. Skvělou formu má i bronzová medailistka z nedávného ME ve skyrunningu – v disciplíně vertikální kilometr – Iva Milesová.

Kromě toho se bude bojovat o body do Saucony Českého poháru v běhu do vrchu, jehož je závod součástí. Na prvních šest v cíli v absolutním pořadí a první tři v jednotlivých kategoriích čekají finanční odměny.

Hobíkovi půjde spíše o to poprat se sám se sebou, doběhnout ve zdraví a s dobrým pocitem. Přestože online registrace již byly uzavřeny, možnost přihlásit se je ještě na místě v den startu v prostoru chaty U Slona v Dolní Moravě.

A praktická rada na závěr pro novice závodu: Po doběhnutí do cíle vám musí zbýt dostatek sil na to, abyste byli schopni se pěšky vrátit o těch pět kilometrů zpátky do místa, odkud pořadatel zajišťuje převoz zpět do zázemí závodu. To se v letošním roce přesouvá z Areálu snů k chatě U Slona. Zázemí bývá luxusní. Vyplatí se počkat na vyhlášení a následnou tombolu. Ceny jsou každoročně hodnotné.

Komentáře (Celkem 2)

Nalezené položky: 3 První Předchozí | 1 | Další Poslední

PetrK muž 07.08.2013 18:58:06

Jedním z vrcholů letní sezóny v bězích do vrchu bývá náročný výběh na Králický Sněžník. Na trase z Dolní Moravy běžci překonávají na 13 kilometrech převýšení 963 metrů, při pohledu z cíle dolů se pak leckterému z nich zatočí hlava. Jaký bude populární Králičák letos?
Odkaz na článek

avatar

Prievidza, Slovensko

Celkem 11594,4 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:38:46 (2020)
půlmaraton: 1:27:42 (2016)
maraton: 2:57:58 (2017)

ttomino1980 muž 08.08.2013 07:19:30

kto ma rad taketo zavody tak aj u nas na Slovensku je nieco podobne … 11km s 1000m prevysenim…Start TJ Tatran Kamenec (320 m.n.m)… Ciel – vrchol Vtáčnika (1345,8 m. n.m.).

Viac tu: http://behnavtacnik.webnode.sk/o-nas/

Motto: "Keď prechádzate peklom, nezastavujte sa." - W. Churchill
avatar

Bratislava

Brutto muž 08.08.2013 07:50:42

Na Vtacnik behavam pravidelne (jasneee strme useky uz len chodzou :) a musim povedat, ze je to pekny zahul. Nenapdany kopec, ale da poriadne zabrat. Skoda tych prvych 3 kilometrov, ze je po asfaltke. Ale je to krasny beh, odporucam.

Nalezené položky: 3 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.