Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Janů ovládl vrchařskou kvalifikaci na mistrovství světa

Janů ovládl vrchařskou kvalifikaci na mistrovství světa
foto: Martin Symon (archívní foto)

Petr Kostovič | 18.08.2013 | přečteno: 9247×

Vítězství ve Velké ceně Zadova, která byla zároveň kvalifikací na MS v běhu do vrchu, nepatří žádnému ze zkušených vytrvalců. Rybník všem vypálil devatenáctiletý běžec Hvězdy SKP Pardubice Jan Janů. Čtyřokruhový závod na 12 kilometrů zvládl nejrychleji, v čase 51:44. Velká tlačenice o startovní čísla na mistrovství světa byla v závodě žen, v němž zvítězila Pavla Havlová (PSK Olymp Praha).

Janů dosahoval výborných výsledků již mezi juniory, výbornou výkonnost si přinesl i mezi muže, s nimiž závodí první rok. O jeho vítězství se rozhodlo v závěrečném okruhu, v němž získal rozhodující náskok na druhého Pavlištu (AC Slovan Liberec – 51:56). Tito dva běžci se usadili na čele od poloviny závodu.

„Honza mě svým výkonem ani příliš nepřekvapil. Rozběhal se výborně, čekal jsem, že mě porazí ještě větším rozdílem. V tom vedru se mi kupodivo běželo docela dobře a závěrečný seběh už jsem vypustil,“ uvedl po závodě druhý v cíli Pavlišta.

Na tuto dvojici nestačil Petr Pechek (TJ Maratonstav Úpice), který časem 52:43 vybojoval třetí příčku. Místo v reprezentačním týmu pro mistrovství světa si zajistil i čtvrtý v pořadí závodu mužů Martin Frei (AK Kroměříž), jemuž se tak podařil návrat po tréninkové pauze. Závod dokončil v čase 52:56. Podle nominace zveřejněné na webu behydovrchu.com na MS pojedou i pátý Gerych a šestý Blaha, oba závodící za AK Kroměříž.

Ženy běžely tři okruhy o celkové délce 9 kilometrů. Vítězství v závodě plném zvratů vybojovala zkušená, letos jednatřicetiletá Pavla Havlová v čase 44:39. Potvrdily se i předpoklady o výkonnostním růstu nakonec druhé v cíli Pavly Zahálkové (AK Škoda Plzeň). Havlové podlehla o pouhé tři sekundy. Ze všech běžkyň měla nejrychlejší závěr, když jako jediná dokázala třetí okruh zaběhnout v čase pod 15 minut. Další místa obsadily běžkyně z kategorie nad 35 let. Táňa Metelková (TJ Sokol Hradec Králové) odrazila v závěru nápor finišující Ivy Milesové (PSK Olymp Praha). Časem 45:23 si zajistila třetí místo a nominaci na MS. Milesové ke třetímu místu chybělo pouhých šest sekund. I ona však nakonec figuruje v seznamu běžkyň nominovaných pro mistrovství světa.

Až za první čtveřicí doběhla další z veteránské kategorie Ivana Sekyrová, šesté místo patří Kamile Gregorové. Pro tyto spolufavoritky závodu tak v nominaci nezůstalo místo.

Vyrovnaný byl také závod juniorů. První čtveřici v cíli dělila necelá půlminuta. Vítězem této kategorie se stal Josef Havlíček z TJ Sokol České Budějovice v čase 40:09. V závěrečném finiši mu ze čtveřice, která spolupracovala po celý závod, nestačil Dominik Sádlo (SK Nové Město nad Metují – 40:17), třetí Tomáš Lichý (TJ Tž Třinec – 40:21) ani čtvrtý Dominik Kubec (Hvězda SKP Pardubice – 40:26).

Čtveřici juniorů doplní na MS první dvě juniorky ze závodu, Michaela Stránská a Jana Hinterholzingerová.

Na Zadově se běželo v horku za teploty šplhající ke 30°C stylem nahoru-dolů. Stejným stylem se poběží mistrovství světa v běhu do vrchu, které se letos koná 8. září v polské Krynici.


VÝSLEDKY

Komentáře (Celkem 2)

Nalezené položky: 3 První Předchozí | 1 | Další Poslední

PetrK muž 18.08.2013 09:53:48

Vítězství ve Velké ceně Zadova, která byla zároveň kvalifikací na MS v běhu do vrchu, nepatří Petru Pechkovi, který je v kopcích jako doma, ani zkušenému Vítu Pavlištovi. Rybník všem vypálil devatenáctiletý běžec Hvězdy SKP Pardubice Jan Janů. Čtyřokruhový závod na 12 kilometrů zvládl nejrychleji, v čase 51:44. Velká tlačenice o startovní čísla na mistrovství světa byla v závodě žen, v němž zvítězila Pavla Havlová (PSK Olymp Praha).
Odkaz na článek

avatar

Dobřichov

Celkem 7103 km
Minulý měsíc 0 km
půlmaraton: 1:16:31 (2012)
maraton: 2:50:29 (2016)

honzaherda muž 18.08.2013 11:58:06

Vskutku tvrdá trať – sjezdovka nahoru přímo pod lany, dolů se dvěma obloučky :-) fotky co jsem udělal ze závodu juniorek a juniorů + žen – http://honzaherda.rajce.idnes.cz/…_-_17_08_13/ – jinak dle mého Garmina 680m převýšení

avatar

Praha 5

10 km: 0:39:24 (2016)
půlmaraton: 1:29:34 (2016)
maraton: 4:42:30 (2014)

Fishus muž 19.08.2013 17:16:40

Bylo to huste, doma jsem raději ledoval kolena. Jinak taktéž dle Garminu převýšení přes 670m.

Nalezené položky: 3 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.