Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

PRAŽSKÝ PŮLMARATON: Co dělat do závodu, čemu se vyhnout

Mirek Kratochvíl | 14.03.2011 | přečteno: 5270×

Start Hervis 1/2Maratonu je za pouhé tři týdny. Kdo se na něj bez jakékoliv běžecké průpravy přihlásí až v této době, dopouští se prvního prohřešku proti běžeckým pravidlům – respektu vůči závodu. Pokud však svou účast neberete jako vrchol zimního snažení, ale spíše možnou vstupenku mezi pravidelné běžce, přinášíme pár rad, jak si závodní sobotu užít a ne jen přežít.

V každém případě si uvědomme, že na poslední chvíli už nenatrénujeme to, co jsme doposud nestihli. S ubývajícími dny do startu nepodlehněme panice a nezačněme dohánět kilometráž. Smiřme se s tím, že naše fyzická kondice už se do startu nijak radikálně nezvýší. Jsme-li si vědomi, že naše dosavadní půlmaratonská příprava byla ošizená, stanovme si nový reálný výkonnostní cíl. Možná napoprvé nezaběhneme čas svých snů, ale pokud jsme splnili alespoň část svých plánů a předsevzetí, máme pořád šanci doběhnout v limitu a ve zdraví.

Plánovali jsme před půl rokem, že do startu shodíme deset kilo a váha se zatím nepohnula ani o deko? Hubnutí na poslední chvíli by nám už nepřineslo žádný zázračný úbytek, ale obralo by nás o potřebnou sílu. Teď už nezkoušejme žádné drastické diety ani radikální změny jídelníčku.

Ještě pořád ale máme čas na vyzkoušení jídelníčku pro den závodu. Připravíme si jídlo přesně tak, jak jej hodláme jíst v den startu. Začněme lehkou snídaní, pokračujme průběžným doplňováním tekutin a nezapomeňme na malou lehkou svačinu dvě až tři hodiny před během. Při běhu načasovaném na čas skutečného startu by nás neměl pronásledovat pocit plného žaludku, šplouchání v břiše nebo nadýmání. Je-li vše v pořádku, stejný stravovací model použijeme i v den závodu.

Důležitý je pravidelný a dostatečný spánek. Pár dní před závodem se rozhodně vyhněme dlouhému postávání na jednom místě, věnujme se strečinku a regeneraci. Zavodňujme organismus, ale nikoliv nadbytečně.

Nezkoušejme v rámci tréninku uběhnout půlmaraton 14 dnů před závodem. Už není čas na příliš rychlé a náročné tréninky. Tempo držme maximálně do úrovně anaerobního prahu. S blížícím se startem snižujeme kilometráž. Dát si dva nebo tři dny před startem saunu není dobrý nápad. Sauna nás na několik následujících dnů dehydruje a vyčerpá.

Důležité je uvědomit si, že přichází jaro a s ním radikální změny teplot. Většinu svých dosavadních běhů jsme absolvovali během zimy a naše tělo si nestačilo zvyknout na běh ve vyšších teplotách. Pokud se pár dnů před závodem radikálně změní počasí a z jara náhle vstoupíme do téměř letních teplot, je nutné na to reagovat. Pokud jdeme na start a není nám chladno, pak jsme se oblékli příliš teple a měli bychom včas odložit nejteplejší vrstvu. Druhým základním pravidlem pro vyšší teploty je občerstvovat se na trati ještě dříve, než pocítíme žízeň. A třetí, nejdůležitější zásadou je, že při prudkém oteplení snížíme plánovanou rychlost běhu.

Nepropadneme-li panice a nezačneme na poslední chvíli experimentovat, máme velkou šanci dostat se úspěšně do cíle. A pokud náš čas nebude odpovídat představám, příště už budeme vědět, že příprava na půlmaraton se nedá zvládnout na poslední chvíli, ale je nutné zahájit ji včas a být důsledný.


VŠE O HERVIS 1/2MARATONU PRAHA

WEBOVÉ STRÁNKY HERVIS 1/2MARATONU PRAHA

DALŠÍ RADY PRO ZAČÍNAJÍCÍ BĚŽCE NAJDETE NA STRÁNKÁCH PIM FIRSTTIMERS

Anketa

Pokud se zúčastníte Hervis 1/2Maratonu, bude to váš první takto dlouhý závod?

ano
 
169 hl.
ne
 
177 hl.
Celkem hlasovalo 346 uživatelů.

Komentáře (Celkem 1)

Nalezené položky: 2 První Předchozí | 1 | Další Poslední

mkratoch 15.09.2011 13:33:20

Start Hervis 1/2Maratonu je za pouhé tři týdny. Kdo se na něj bez jakékoliv běžecké průpravy přihlásí až v této době, dopouští se prvního prohřešku proti běžeckým pravidlům – respektu vůči závodu. Pokud však svou účast neberete jako vrchol zimního snažení, ale spíše možnou vstupenku mezi pravidelné běžce, přinášíme pár rad, jak si závodní sobotu užít a ne jen přežít.
Odkaz na článek

avatar

Hořovice

Celkem 32023 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:46:04 (2011)
půlmaraton: 1:39:38 (2011)
maraton: 3:42:11 (2008)

pavli žena 15.09.2011 13:54:52

???

Nalezené položky: 2 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.