Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Nordic running: Delší na cvičišti, kratší na bojišti

Nordic running: Delší na cvičišti, kratší na bojišti
foto: archiv autora

Milan Kůtek | 11.06.2014 | přečteno: 10881×

Běh s runningovými holemi začínají kromě reprezentačních běžců (Ondřej Fejfar, Monika Preibischová, Ivana Sekyrová) praktikovat i další, například nejlepší český badmintonista a vlajkonoš olympijské výpravy z Londýna 2012 Petr Koukal. Proč mít jiné hole na trénink a jiné na horské závody? V čem je běh s runningovými holemi odlišný?

Názornější představu o tom, jak běh s holemi (nordic running) vypadá, si můžete udělat na základě krátkých videoukázek. Pořídili jsme je s Alešem Tvrzníkem pro účely naší další práce do soutěže European Athletics Innovation Awards, v jejímž předchozím kole (2012) jsme zvítězili v kategorii Open.

Zhruba půlminutová videa ukazují vždy nejprve běh s holemi normální rychlostí a pak zpomaleně. To by nám mělo umožnit lépe si uvědomit správné technické provedení a odlišnosti oproti běhu bez holí (nebo s holemi krátkými).

Naše metoda je tréninková a zdravotně-preventivní, nikoliv závodní. S používáním kratších teleskopických holí v ultrabězích, horských maratonech, apod. se nijak nevylučuje, neboť při nich je důležitější praktičnost (složené hole na některé úseky nepoužijeme) než zvýšení efektivity či běžecký styl. Ve velmi prudkých svazích nebo v kamenitém terénu již o stylovém běhu nelze hovořit a kratší hole zde mají jen funkci podpůrnou.

Runningové hole nejen umožňují stylový běh, ale také zvyšují tréninkovou efektivitu, neboť s nimi vydáte mnohem více energie. Kromě toho výrazně snižují zátěž na klouby a šlachy nohou a navíc jsou pro intenzivní běh vhodnější (nezničíte spoje mezi částmi holí, protože hole jsou jednodílné). Nejmarkantněji tyto přínosy vyniknou při běhu v běžném, tj. neextrémním terénu, především pak v kopcích.


Běh do kopce:

Správně dlouhé runningové hole při vybíhání kopce zabraňují nežádoucímu předklonu trupu s vysazením hýždí; náklon trupu ke svahu je s jejich využitím naopak optimální. Díky většímu zapojení svalových skupin paží a ramen dochází k výraznějšímu odrazu holemi, čímž „vršek“ přebírá značnou část práce dolních končetin (nohy jsou významně odlehčeny). To vám umožní zvládnout při tréninku více kopců a ještě si při tom užitečně zaposilovat často opomíjené partie.


Běh z kopce:

Síla působící na pohybový aparát při dokroku je při seběhu vlivem gravitace větší, než při běhu na rovině. Díky opoře o runningovou hůl a zapojení svalových skupin paží a ramen dochází k její výrazné eliminaci. Důležité je udržení mírného náklonu trupu („nepřisedáte“, nezakláníte se) a dokrok bez výraznějšího silového nárazu přes paty. Stejně jako při běhu na rovině je úhel v lokti oporové paže při zahájení odrazu holí žádoucích 90 stupňů, takže na rozdíl od krátkých teleskopických holí „nešermujete lokty proklatě nízko“).


Běh v terénu se změnami směru:

Další výhody nordic runningu (stabilita, prevence zranění, zpestření tréninku, aj.) oceníte nejvíce v nerovném měkkém terénu – na přírodních loukách, lesních cestách či upravených polích. Více „makat“ musí jak nohy, tak paže se zapichujícími holemi, ale přitom se nemusíte bát nebezpečného podvrtnutí, protože hole podrží. Dá se s nimi běžet až submaximální rychlostí, což můžete využít třeba při fartlecích nebo přírodních slalomech.

Řada „ultráků“ a horských běžců ví z vlastní zkušenosti, že s runningovými holemi lze zvýšit intenzitu tréninku a kapacitu plic, naběhat více úseků do svahu a kilometrů v měkkém terénu. Tím se výborně připravíte na náročné výkony, které vás čekají v závodech a horských výzvách, které pak můžete zvládnout o to lépe. Delší hole na cvičišti, kratší na bojišti!

Pozn.red.: Další informace o nordic runningu naleznete na webu www.behsholemi.cz

Komentáře (Celkem 1)

Nalezené položky: 2 První Předchozí | 1 | Další Poslední

mkutek 11.06.2014 06:52:49

Běh s runningovými holemi začínají kromě reprezentačních běžců (Ondřej Fejfar, Monika Preibischová, Ivana Sekyrová) praktikovat i další, například nejlepší český badmintonista a vlajkonoš olympijské výpravy z Londýna 2012 Petr Koukal. Proč mít jiné hole na trénink a jiné na horské závody? V čem je běh s runningovými holemi odlišný?
Odkaz na článek

avatar

Sloviensko

rudo muž 11.06.2014 07:36:17

stale tvrdim ze spravna dlzka palic je nad plecia moje su asi 5cm nad moje plecia ked stojim naboso

kratke palicky ma zaujimaju asi tak ako ruzova kabelka

Motto: you can't stop, what is coming !
Nalezené položky: 2 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.