Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Beskydská vláda nad Českým lesem trvá aneb Rychlý a barevný KTRC

Beskydská vláda nad Českým lesem trvá aneb Rychlý a barevný KTRC
foto: Ladislav Adámek

Mizuno Trail Running Cup | 23.10.2017 | přečteno: 4646×

Česko-německý půlmaraton KTRC si v Českém lese a z části na německém území už buduje tradici. Ve druhém ročníku byl nejlepší Petr Muras, který přijel až z daleké Ostravy na doporučení (a také jako záskok) loňského vítěze Jana Zemaníka, který nemohl. A nejlepší žena Marcela Joglová doběhla absolutně na skvělém čtvrtém místě.

Po loňské ostré premiéře na patnácti kilometrech se z pohraničních Nemanic vyráželo hlouběji do lesa. Malíř podzim přichystal celou paletu barev – od jasně zelené přes okr a červenou – i povětrnostních podmínek – od ještě hřejivých slunečních paprsků přes mlžné opary až k bičujícímu dešti s větrem.

Nikdo si nestěžoval, statečně doběhli všichni. Nádherný trailový běžecký profil vedl houpavým terénem až k vysídleným německým osadám, pak hraničním srázem mezi kamením s mechem zpět znovu na lesní cesty a polní úvozy.

Až závěrečný stoupáček hustou travou a následný seběh roztrhali pár skupinek, v nichž se borci naháněli nekompromisně po celé trati. S převýšením 500 metrů se jedná o nejrychlejší půlmaraton seriálu Kilpi Trail Running Cupu. Však už se těch metrů za celý rok našplhalo dost, že…

Jak symbolické, den po volbách vyhrál chlapec s ročníkem narození 1989. A za německými hranicemi navzdory jejich výsledku nikdo nezůstal… Petr Muras se vydal až z dovolené doma v Ostravě, jen si dal krátkou pauzu v Praze, kde pracuje. „Sedm hodin v autě v kuse bych nedal,“ smál se.

Kromě beskydského kamaráda Zemaníka ho motivovala i účast dalšího předního horského běžce Ondřeje Fejfara. „Pořád jsem ho hledal i po startu, ale nakonec jsem zjistil, že tu není a musel běžet sám,“ usmíval se.

Brzy se odpoutal od pronásledovatelů a řídil se vlastním tempem. „Jenže v tom nejtěžším seběhu jsem znejistěl a raději na ně počkal, až byli na dohled za mnou,“ přiznal. Pak už zase upaloval za svým prvním vítězstvím v KTRC, které stihl vteřinu pod 90 minut. „Kopce moc neumím, ale tady jsem to zvládl. Nádherná trať s poetickou atmosférou,“ rozplýval se v cíli především silniční běžec, triatlonista s letošními dvěma ironmany na kontě a také pracovník v lodní dopravě.

Druhý skončil známý atletický kouč Jan Pernica z Prahy, třetí veterán Ivan David ze Stříbra. Mezi devět nejlepších se nacpalo pět padesátníků! Kde jste junáci v rozkvětu? Mezi ženami zaběhla skvěle Marcela Joglová, kterou objevil triumf na Krkonošské padesátce KTRC. „Od té doby mě to běhání baví ještě víc. I když jsem tolik netrénovala, zvládla jsem i Jizerskou 50, Hradecký půlmaraton a další akce. Uvažuju o tom, že se budu běhání víc věnovat. Láká mě silniční maraton, tam bych mohla mít šanci, ale i ultra. Líbí se mi horské běhy a vlastně mě baví všechno. Bude to těžké rozhodování,“ povídala.

Tady se skoro polovinu trasy držela za Janem Pernicou. „Bez něho bych se tak nezmáčkla,“ děkovala mu. Pak lehce zaostala. Ale přesto zaběhla výborný čas 1:33:18, na rovině v hradeckých lesích to dokázala jen o deset minut rychleji.

Druhá skončila známá německá šampionka Xterra triatlonu Ulrike Schwalbeová z Marktrodachu, která už vyhrála i českého Krušnomana. Držela se dlouho, ale hodně ztratila v klíčovém seběhu. Třetí pozici dobyla tradiční uchazečka o stupně vítězů Radka Faltusová z Jablonného. Doprovodný program nabídl i malé závůdky za účasti romských dětí, anebo národopisnou výpravu za pamětihodnostmi, probíhající česky i německy. A účastníky ještě svezl z obou nádraží v Domažlicích přes vrch Čerchov speciální autobus.

KTRC vyvrcholí za dva týdny 5. listopadu Během přes Motolské jamky na golfovém hřišti v Praze 5, jehož obvyklá vzdálenost se protáhla na 10 km, tedy 5 kol. Slavnostní vyhlášení výsledků pak proběhne jako vždy na festivalu Obzory na Filozofické fakultě v Praze, 11. listopadu, den před startem Velké kunratické.

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

MTRC muž 23.10.2017 10:18:47

Česko-německý půlmaraton KTRC si v Českém lese a z části na německém území už buduje tradici. Ve druhém ročníku byl nejlepší Petr Muras, který přijel až z daleké Ostravy na doporučení (a také jako záskok) loňského vítěze Jana Zemaníka, který nemohl. A nejlepší žena Marcela Joglová doběhla absolutně na skvělém čtvrtém místě.
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.