Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Sild kros: vítězové jako přes kopírák

Sild kros: vítězové jako přes kopírák
foto: Jarmila Holasová

Radek Narovec | 02.11.2008 | přečteno: 14013×

Chladné mlhavé ráno rozhodně nelákalo na start závodu pojmenovaném po estonském orientačním běžci, ale souboj o příčky v poháru behej.com nedal favoritům na vybranou. Zatímco o celkových vítězích letošního Poháru behej.com bylo jasno již před startem Sild krosu, velký souboj se očekával o druhou příčku v mužích.

Miroslav Daňko zápolí s namoženým úponem a svou sobotní neúčastí ve Frýdku-Místku dal velkou šanci loňskému lídrovi, Marcelovi Ungrovi, posunout se na celkovou stříbrnou pozici.

Historie se v neděli opakovala. Jiří Wallenfels si nenechal ujít první příčku a přestože krosy moc rád nemá, i letos prolétl krčskou cílovou páskou jako nejlepší z mužů.

Závod se ale vyvíjel napínavě. Hned po startu nastala tlačenice o vedoucí posty, protože trať Sild krosu svým úvodem svádí k přepálení tempa. Navíc je na mnoha místech úzká a velmi obtížně se předbíhají pomalejší závodníci.

Před prvním kopcem šel do čela Jiří Wallenfels, ale v patách měl trojici závodníků, která se začala trhat až v průběhu do druhého kola. Letošní pohárový lídr si kontroloval vedoucí pozici a dokázal ještě před cílem nastoupit a bezpečně obhájil loňské prvenství. Jeho čas 34:25 je nicméně o téměř dvě minuty za traťovým rekordem Mulugety Serbessy z roku 2001.

Druhou příčku vybojoval Jan Souček z Dukly Praha (34:35) a třetí skončil dvaapadesátiletý veterán Eddie Stewart (Spartak Praha 4) v čase 34:46.

„Jsem velmi spokojen, že jsem vyhrál. O vítězství jsem definitivně rozhodl asi 500 metrů před cílem,“ řekl dnešní vítěz, jinak závodník Sokola Královské Vinohrady.

Podobně v ženách se stejně jako loni nejlépe vedlo 22leté Lucii Pelantové (USK Praha, 19:41), přestože měla v nohou tříhodinový spinning maraton ze soboty. Pro Lucii to bylo současně loučení s běžeckou sezonou, protože jí začíná tréninkové období na chodecké závody.

„Celý závod jsem se musela otáčet za druhou Simonou Koščovou, jestli mne nedohání. Přestože jsem pořád vedla, měla jsem strach, abych udržela vedení až do konce,“ řekla v cíli spokojená Pelantová.

O její všestrannosti svědčí i letošní výkon v maratonu – 3:06:15 na Kladně.

Čas druhé Koščové – 19:51. „Lucka dnes držela skvělé tempo. I když jsem ji měla pořád na dohled, dnes jsem na ni neměla,“ složila poklonu v neděli druhá závodnice TJ ČZU Praha, která tento měsíc oslaví 34.narozeniny a v září se blýskla časem 3:15 v italském Lake Garda Marathonu.

Na třetím místě v nedělním krosu doběhla Anna Adamová z Dukly Praha za 20:20. Ani v ženách traťový rekord nepadl, ba se k němu závodnice ani zdaleka nepřiblížily. Drží jej již sedm let Lada Brázdilová časem 17:57.

Sild kros však ve svém 14. ročníku zaznamenal rekord jiný – účastnický. K závodu nastoupilo 201 běžců a i když více než desítka do cíle nedorazila, i tak je to skoro o 10 procent více než loni a tedy krásná odměna pořádajícímu Sild teamu za hladkou a bezchybnou organizaci. 

„Měli jsme připraveno i ozvučení trati a vyhrazený prostor pro prezentaci sponzorů, kteří nakonec nepřijeli. Tak snad příště,“ řekl hlavní organizátor Luboš Matějů.

Tolik sledovaný souboj o druhou příčku Poháru behej.com nakonec dopadl lépe pro Marcela Ungra, který měl před nedělí k dobru 14 bodů na Miroslava Daňka, na kterém bylo znát, že více než se soupeři bojuje se svým zdravotním handicapem. Původem triatlonista Daňko sice v přímém souboji Ungra výrazně překonal (36:55 vs 41:21), nicméně rozdíl časů nestačil na pokrytí bodové ztráty a tak celková druhá příčka v poháru patří berounskému vytrvalci, který letos objel 19 z 21 dílů seriálu. Zbývající dva závody byly zrušeny.

Celkové pořadí Poháru behej.com tak vypadá (zatím neoficiálně bez bodů) následovně: v mužích s přehledem zvítězil Jiří Wallenfels před loňským vítězem Marcelem Ungrem a Miroslavem Daňkem, který si nechal druhou příčku uniknout zejména absencí v sobotní Hornické desítce ve Frýdku-Místku.

V ženách obhájila Jaroslava Pokorová, na druhé příčce skončila Hana Breburdová před třetí Lenkou Alferyovou. Přesné výsledky budou k dispozici krátce poté, co pořadatelé Sild krosu zveřejní kompletní data dnešního závodu.

O dalším postupu v Poháru, do kterého letos zasáhlo více než 170 závodníků a závodnic, vás budeme průběžně informovat. 

Radek Narovec, Petr Lhota a Jarmila Holasová


ZÁKLADNÍ ÚDAJE O ZÁVODU V TERMÍNOVCE

KOMPLETNÍ VÝSLEDKY

WEB ZÁVODU

HODNOŤTE ZÁVOD

 

Komentáře (Celkem 4)

Nalezené položky: 5 První Předchozí | 1 | Další Poslední
avatar

Miroslav Daňko muž 02.11.2008 16:52:49

3. místo taky beru, zase je co slavit:-). Díky všem pořadatelům.

avatar

Miroslav Daňko muž 02.11.2008 17:01:59

a organizátorúm také:-):-):-)

avatar

Celkem 15200 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:40:43 (2004)
půlmaraton: 1:29:47 (2002)
maraton: 3:19:46 (2006)

Jarka P žena 03.11.2008 08:51:18

Poslední pohárový závod jsem neběžela naplno-spíš jsem si ho víc užívala.I tak jsem byla o víc,než minutu rychlejší,než loni.

avatar

Dobřichov

Celkem 7103 km
Minulý měsíc 0 km
půlmaraton: 1:16:31 (2012)
maraton: 2:50:29 (2016)

honzaherda muž 03.11.2008 16:47:54

Já si vylepšil rekord z loňska o 3minuty, ale je fakt, že jsem šel „kref“. A Marcel si za ten skvělý závěr a la Carl Lewis, druhé místo zasloužil.

administrator 03.04.2010 13:32:38

Chladné mlhavé ráno rozhodně nelákalo na start závodu pojmenovaném po estonském orientačním běžci, ale souboj o příčky v poháru behej.com nedal favoritům na vybranou. Zatímco o celkových vítězích letošního Poháru behej.com bylo jasno již před startem Sild krosu, velký souboj se očekával o druhou příčku v mužích.


Odkaz na článek
Nalezené položky: 5 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.