Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

NÁZOR: Činy místo slov

NÁZOR: Činy místo slov
foto: Zdeněk Krchák

Ivo Domanský | 17.02.2009 | přečteno: 9597×

Přiznám se, že jsem původně nechtěl do debaty o ukončení Poháru behej.com vůbec zasahovat, neboť nejsem ani členem redakce, ani účastníkem pohárových závodů. Někteří z vás mne ale k vystoupení vyzývali výslovně a posléze se k nim přidala i sama redakce. Jaký je tedy můj názor na Pohár, současný postoj redakce a diskusní příspěvky?

Pokud mám psát o prvním bodu, pak musíme vidět, že Pohár behej.com byl sice ne největším, ale pravděpodobně nejsledovanějším běžeckým závodním seriálem vůbec. K účasti se přihlásilo několik set zájemců, pravidelně však startovalo ve vypsaných závodech pouze několik desítek převážně kondičních a rekreačních běžců. Díky systému hodnocení měli možnost se prosadit i průměrní běžci za předpokladu účasti na všech závodech.

Závěr: pohár byl jednoznačně přínosem jak pro sledovanost serveru behej.com (v druhém ročníku behej.com/behy.cz), tak i pro zvýšení účasti ve sledovaných akcích.

Z hlediska organizátorů už hodnocení tak jednoznačně kladné nebylo. V několika případech organizátor běhu sice se zařazením souhlasil, ale pak byl překvapen nárůstem účasti, který nepředpokládal a nebyl na něj připraven. Tyto případy byly sice ojedinělé, ale byly.

Podstatně větší procento  organizátorů mělo problémy s kvalitním zpracováním výsledkové listiny podle požadavků redakce a zejména s jejich odesláním na tento server ve stanovené lhůtě, která se nepočítala na dny, ale doslova na hodiny.

Prvního února to byly tři roky, co začaly fungovat webové stránky behej.com. A je typické pro současnou situaci redakce, že zatímco před dvěma roky i loni vyšly k tomuto jubileu samostatné články, letos prošlo jubileum takřka bez povšimnutí.

V uplynulém roce jsme ale zaznamenali nejen podstatné rozšíření působnosti stránek (vznik druhé části „dvojdomku“ behej.com/behy.cz), ale také příprav a spuštění dlouho avizovaného tištěného časopisu formou ročenky a překlenovacího čísla 2008.

Řečeno stručně a jasně: redakci přibylo tolik práce, že není schopna nadále na úrovni realizovat některé z předchozích projektů. Může se vám to zdát macešské a vůči vám závodníkům nespravedlivé – ale z hlediska redakce je pochopitelné, že jako první byl odstaven Pohár behej.com. Redakce je tu totiž od toho, aby připravovala a vydávala kvalitní internetové stránky a širokospektrální populární běžecký časopis, který nemůže být druhým RUNem, ale musí v mezích možností navazovat i na předchozí ročníky Běhů mimo dráhu – minimálně obsáhlou výsledkovou přílohou.

Redakce zde není prvoplánově kvůli přípravě běžeckých pohárů, byť by jejich průběh byl pro ni přínosný. Jedna diskutérka uvedla, že cíle redakce jsou velmi ambiciózní. A to má snad být výtka? V naší zemi dominuje genius průměru a kdo chce vyniknout, bývá podezřelý. Z některých příspěvků jako by toto podezření až prýštilo – obětovali jste pohár kvůli své kariéře.

Osobně nevěřím, že zmizením poháru se příliš sníží návštěvnost těchto stránek. Skalních příznivců poháru bylo sotva několik desítek, navíc mnoho z nich jsou běžci, kteří tento server sledovali před vznikem Poháru behej.com a budou je sledovat i po něm.

Pokud redakce dokáže i nadále najít a získat ke spolupráci odborně fundované autory, žádné trvalé poklesy návštěvnosti  neočekávám. Server bude určitě i letos o víkendovém běžeckém dění rychle a obsáhle informovat.

Z celé obsáhlé diskuse byl zřejmě nejzajímavější příspěvek Robina Vohlídala. Pokud by skutečně realizoval svou nabídku, mohlo by to spolu s menšími příspěvky několika dalších partnerů a přiměřeným jednorázovým zápisným, které nechápu jako vstupné k doktorovi, ale jako vstupenku do svým způsobem výlučné běžecké společnosti, vést ke vzniku nového Poháru. Pro danou chvíli nevadí, že Robin mezitím svou nabídku z důvodu nezájmu redakce stáhl. Mnohem důležitější teď  je, aby se z řad vážných zájemců o udržení poháru v krátké době vylouplo několik odvážlivců, kteří místo výlevů na internetu založí zbrusu nový subjekt, neziskové občanské sdružení s názvem (teď fantazíruju, promiňte, vyberou si jméno podle svého uvážení) BĚŽECKÝ POHÁR s jedinou náplní činnosti – všestranným zabezpečením podobného seriálu, jako byl Pohár behej.com.

Pokud by se toto podařilo, Robin by asi „odvolal co odvolal a splnil, co slíbil“. Další už by bylo jen o schopnostech přípravného výboru. Založení podobného sdružení je v naší zemi naštěstí prozatím rychlé a téměř bezproblémové, stále platí velmi liberální zákon o sdružování občanů z roku 1990. Konkrétní rady vám může poskytnout třeba vedení o.s. KOPEC, které také kdysi vzniklo pouze s cílem řídit Pohár běhů do kopců v Praze a okolí a již hodně let v mezích svých možností funguje spolehlivě.

Pokud se týče Sdružení organizátorů běžeckých závodů, mohu jako jeho výkonný tajemník nabídnout veškerou pomoc při výběru vhodných závodů a případných dalších jednáních s organizátory.

Pokud by se podařilo toto sdružení ustavit v řádu několika týdnů, bylo by asi možno celostátní pohár pro řadové kondiční a rekreační běžce zachránit ještě pro tuto sezónu i mimo rámec redakce behej.com/behy.cz, která by se pravděpodobně nebránila propagaci nového seriálu a v sezóně o jeho jednotlivých závodech podrobně a pravidelně referovala, i když by seriál pochopitelně nenesl přídomek behej.com. 

Pokud by to snad narazilo na nějaké existující smlouvy, bylo by krajním řešením vytvoření  nových jednoduchých webových stránek, věnovaných pouze novému Poháru. 

Pro tyto nadšence by to ovšem znamenalo práci navíc, zejména v prvním období realizace projektu dokonce hodně práce navíc. Sezóna začíná naplno za několik týdnů a pokud by měl mít Pohár už letos renomé, muselo by se začít soutěžit nejpozději od dubna. Proto jsem k navrženému řešení spíše skeptický – ono je vždycky lehčí přijít k hotovému, případně do nekonečna debatovat.

Komentáře (Celkem 10)

Nalezené položky: 11 První Předchozí | 1 | Další Poslední
avatar

Celkem 65945 km
Minulý měsíc 200 km
10 km: 0:36:02 (2007)
půlmaraton: 1:20:04 (2009)
maraton: 2:57:46 (2012)

ironman muž 17.02.2009 17:15:35

Diky Ivo za tvuj nazor. IM

Motto: Never give up!!!
avatar

Nymburk

Celkem 2830 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:41:42 (2009)
půlmaraton: 1:35:37 (2009)
maraton: 3:47:55 (2008)

dan67 muž 17.02.2009 20:30:02

Připojuji poděkování za další názor/pohled z „blízkosti“ reakce a organizátorů. Pohled bez emocí, reálně hodnotící situaci. S klidem a nadhledem člověka, který se v běžeckém světě pohybuje už pár let.

Motto: http://dan1967.blogspot.com/
avatar

Praha

Celkem 2288 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:39:04 (2016)
půlmaraton: 1:27:47 (2016)
maraton: 3:13:49 (2014)

Justína žena 18.02.2009 12:36:36

Ja by som chcela pridať faktickú poznámku k „širokospektrálnímu populárnímu běžeckému časopisu, který navazuje na časopis Běhy mimo dráhu – minimálně obsáhlou výsledkovou přílohou“, že výsledková príloha v novom časopise Běhej.com je nečitateľná. Príliš malé písmenka sa na lesklom papieri vôbec nedajú čítať, výsledky sú neprehľadné. S kvalitou výsledkovej listiny z časopisu Běhy mimo dráhu sa to nedá porovnať. Ak je potrebné šetriť miestom a papierov až v takej miere, že výsledky sa nedajú čítať bez lupy, potom je možno zbytočné, aby časopis túto prílohu obsahoval.

Motto: "Šampiona dělá umění závodit, ne dřina v tréninku." Jan Železný
avatar

Praha

Celkem 6176,6 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:41:15 (2009)
půlmaraton: 1:34:00 (2005)
maraton: 3:23:32 (2006)

Radek Narovec muž 18.02.2009 15:04:30

>> Justína, 18. 2. 2009 12:36:36

Vzhled výsledkové části v prosincovém čísle byl odsouhlasen právě Ivem Domanským. Drobné písmo bylo důsledkem přání Iva o maximální množství výsledků, protože předplatitelé BMD byli na výsledkový servis zvyklí. V novém čísle bude nicméně písmo větší, protože nám záleží na tom, aby si časopis našel své čtenáře (bylo to teprve druhé číslo v pořadí, ladíme vše za pochodu). Poukazu na nepřehlednost výsledků moc nerozumím, možná máš na mysli věkové kategorie? Pokud ano, pro únorové číslo jsme od nich upustili, protože mezi pořadateli nepanuje shoda, jak kategorie nastavit. Vše se dá do budoucna řešit.

avatar

Nymburk

Celkem 2830 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:41:42 (2009)
půlmaraton: 1:35:37 (2009)
maraton: 3:47:55 (2008)

dan67 muž 19.02.2009 07:36:49

>> Radek Narovec, 18. 2. 2009 15:04:30

Ahoj,
tištěné výsledky v době internetu už nejsou absolutní nutností.
K těm nepřesnostem – některé výsledky byly pouze za kategorii do 35let, ale bez poznámky, že nejsou kompletní, takže třeba vetarán, který byl celkově na bedně tam nebyl uveden.

Motto: http://dan1967.blogspot.com/
avatar

Ivo Domanský 19.02.2009 09:16:17

>> dan67, 19. 2. 2009 07:36:49

Dane, jistěže nejsou, také většina zahraničních odborných běžeckých časopisů (k nimž počítám třeba německé SPIRIDON a LAUFZEIT) už výsledky buď minimalizovala nebo zrušila úplně. Jenže naši běžci nemají zdaleka všichni k internetu přístup nebo jen přes třetí osobu. Sám bych nevěřil, že je mezi námi tolik nostalgiků, kteří vzpomínají na BMD-M a přitom to byl pouze souhrn výsledkových listin okořeněných tu a tam komentářem. Ono to není vždy jen o stavu techniky, ale také o možnostech společnosti a ochotě se přizpůsobit novinkám.

avatar

Nový Vestec

maraton: 3:06:31 (2005)

sam muž 21.02.2009 11:38:51

>> Ivo Domanský, 19. 2. 2009 09:16:17

Ivo, myslím, že sám sebe nemohu rozhodně považovat za člověka odtrženého od počítačů nebo internetu, přesto jsem od doby, kdy jsem se zhruba před 12 lety znovu vrátil k běhání poctivě odebíral Tvůj časopis. Snad právě ty stopy ne zcela profesionálního provedení mi byly mnohem sympatičtější než provedení časopisu, které jsem obdržel v ukázkovém čísle 11–12 náhradou za nedokončený ročník. Nemyslím, že budu sám, komu se po Tvém „Maratonu“ zasteskne.

Motto: http://skyrunning.cz
avatar

Celkem 0 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:35:44 (2003)
půlmaraton: 1:21:13 (1999)
maraton: 2:51:29 (2001)

frantar muž 24.02.2009 05:55:35

>> sam, 21. 2. 2009 11:38:51

Same, mluvíš mi z duše. Dosud jsem na ukončení vydávání Maratónu nikde nereagoval, i když mě dost „pálily prsty“, ale nechtěl jsem nikoho příliš urazit. Ale Tvoje reakce je naprosto přesná a bohužel mi nezbývá, než se pod ní beze zbytku podepsat. Franta Roubík.

avatar

Celkem 24761,5 km
Minulý měsíc 71 km
10 km: 0:40:59 (2010)
půlmaraton: 1:33:02 (2011)
maraton: 3:28:30 (2011)

Filip muž 24.02.2009 14:15:44

>> sam, 21. 2. 2009 11:38:51

Same, napsal´s to přesně. Též podepisuju – F.Klepl

avatar

maraton: 2:55:43 (1987)

Bering muž 12.03.2009 00:54:54

>> sam, 21. 2. 2009 11:38:51

Je těžké nebýt nostalgikem, když jsem si Ivošův „Maraton“ poprvé předplatil již někdy v sedmdesátých letech. Starého psa novým kouskům nenaučíš.

administrator 03.04.2010 13:32:46

Přiznám se, že jsem původně nechtěl do debaty o ukončení Poháru behej.com vůbec zasahovat, neboť nejsem ani členem redakce, ani účastníkem pohárových závodů. Někteří z vás mne ale k vystoupení vyzývali výslovně a posléze se k nim přidala i sama redakce. Jaký je tedy můj názor na Pohár, současný postoj redakce a diskusní příspěvky?


Odkaz na článek
Nalezené položky: 11 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.