Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Pohár behej.com: Poslední šancí na bodový zisk je Sild kros

Pohár behej.com: Poslední šancí na bodový zisk je Sild kros
foto: Andrea Ungrová

Petr Kostovič | 31.10.2008 | přečteno: 11334×

Nedělní závod uzavírá letošní roční Poháru behej.com. Cestu do Krčského lesa však určitě najdou nejen ti, kterým jde o vylepšení pozice v Poháru. Závod má dobrý zvuk a svědčí o tom každoročně se zvyšující počet jeho účastníků.

Organizuje jej skupina běžců věnujících se převážně orientačnímu běhu a sdružujících se v klubu Sild team. A proč zrovna Sild? Sixten Sild byl výborný estonský orientační běžec s kontakty na řadu našich závodníků a jeden z nich, organizátor Sild krosu, Luboš Matějů, dostal nápad pojmenovat klub a závod právě po něm. 

V prvním ročníku závodu v roce 1995 se na start závodu postavilo 54 běžců, loni jich bylo již rekordních 186. 

Zázemí závodu nepatří k luxusním, pořadatelé využívají jako útočiště před nepřízní počasí a místo prezentace Velký altán v Krčském lese. Tam je možné se i převléknout a uložit své věci, teplé sprchy a vytopené šatny tam ale nenajdete. 

Přesto má závod své kouzlo, které spočívá právě ve spojení s přírodou. Barevný kolorit dotváří navíc podzim hrající si s barvami padajícího listí. 

Většinu trati tvoří zpevněné lesní cesty, jen krátký úsek je pokryt asfaltem. Muži běží dva pětikilometrové okruhy značené šipkami na zemi, ženy jeden. Jde o poměrně náročný a členitý terén, po startu trať klesá o cca 50 výškových metrů na úseku 1,2 km, abyste pak na dalším kilometru a kousek museli stejnou výšku vystoupat. Zbytek okruhu je jen mírně zvlněný. 

Prezentace je v již zmíněném Velkém altánu v Krčském lese, k němuž se nejlépe dostanete trasou C pražského metra. Vystoupíte ve stanici Roztyly. Vyjdete z vestibulu vpravo a před sebou uvidíte cíp Krčského lesa. Přijdete-li k němu, uvidíte dvě cesty, levá z nich stoupá směrem k Velkému altánu vzdálenému cca 800 metrů. 

Prezentace probíhá od 9:00 do 10:15 hod. V 10:30 startuje závod mužů, závod žen je na programu v 10:40. Startovné je opravdu symbolické, pořadatelé vyberou od každého z účastníků 30 Kč. 

Muži budou závodit v kategoriích do 39 let, veteránské kategorie jsou vypsány po 10 letech do 49, do 59, poslední je kategorie nad 60 let. Ženy budou soutěžit ve dvou kategoriích, do 39 a nad 40 let. 

Traťové rekordy drží již 7 let, v obou hlavních kategoriích byly vytvořeny ve stejném roce 2001 a drží je Lada Brázdilová časem 17:57 a Mulugeta Serbessa časem 32:27. Loňskými vítězi byli Lucie Pelantová (19:40) a Jiří Wallenfels (34:51). Pro první tři závodníky v kategorii jsou vypsány věcné ceny v hodnotě 5000 Kč, za překonání traťového rekordu je prémie 1000 Kč. 

K závodu je k 31.10. přihlášeno 21 účastníků Poháru behej.com. Z nich se Petr Lhota může pochlubit osobním rekordem na desítku v čase 33:05, Jozef Vaňuš ji umí za 35:31, a vedoucí muž Poháru v kategorii do 59 let, Jiří Tarant z Prahy uvádí rekordní desítku v čase 36:55. 

Jiřímu Wallenfelsovi může uniknout celkové prvenství jen tehdy, pokud se nezúčastní ani jednoho z víkendových závodů Poháru a M. Daňko v obou výrazně zaboduje. Při konkurenci, která se sejde především na sobotní Hornické desítce, to ale bude mít hodně těžké.

Předpověď počasí na neděli slibuje po několika deštivých dnech polojasnou oblohu a běžecky příznivé teploty mezi 10 až 15°C. O důvod navíc k účasti na závodě. 

Pěknou běžeckou neděli v Krčském lese přeje server behy.cz.


Web závodu

Závodníci přih­lášení k závodu

Stránka Poháru behej.com

Profil tratě

Mapa tratě