Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Alergie nemusí běžcům nutně vystavit stopku, dá se řešit

Alergie nemusí běžcům nutně vystavit stopku, dá se řešit
foto: Martin Symon

Daniela Havránková | 27.04.2012 | přečteno: 6981×

Konečně se oteplilo, vše se zelená a kvete, příroda v rozpuku vábí k běhu. Jenže ouha, toto období je spojeno i s nepříjemnými příznaky alergií na pyly či prach ve vzduchu. Místo pěkného zážitku se vám ucpe nos a pobyt venku se stává spíš utrpením. Dá se v těchto podmínkách sportovat? Závodit? A je vůbec alergie tak velký problém? Nevězí třeba jen v naší hlavě?

"Když se u mě rozjede alergie, nemám z běhu takový dobrý pocit jako předtím. Ucpaný nos, dušnost a posmrkávání člověku na náladě moc nepřidá, takže si běh příliš nevychutnám,“ svěřil se před časem na našem diskusním fóru Radislav Dubový, jeden z mnoha běhajících alergiků.

Měli bychom se snad běhu v době, kdy náš imunitní systém nepřiměřeně reaguje na některé látky, úplně vzdát? Rozhodně ne, jak radí docent Miroslav Průcha z imunologie z Nemocnice Na Homolce. „Alergie obecně není důvodem k omezování sportovních aktivit. Sport, konkrétně běhání, naopak přispívají k lepší kvalitě života takových pacientů.“ A řada běžců stižených alergiemi se na diskusních fórech shoduje, že běh funkci plic skutečně podporuje.

Zmírnění potíží se pak dá podpořit užíváním vhodných léků nebo prováděním inhalace pomocí speciálních sprejů. Řadě alergiků se také osvědčila změna jídelníčku, konkrétně vyřazení některých potravin. Boj s tímto problémem totiž spočívá zejména v nalezení příčiny přecitlivělosti a následnému vyhnutí se danému alergenu. Čínská medicína zase hledá problém v „zaneseném“ tlustém střevě či v oslabené slezině. Jinou "alternativní“ metodou může být akupunktura.

S alergií se dá provozovat i vrcholový sport, profesionálních sportovců – alergiků je spousta. Patří mezi ně i jeden z našich nejlepších vytrvalců Jan Kreisinger. Alergií trpí už od dětství a později se u něj objevilo i zátěžové astma, jeden z dosti častých symptomů tohoto onemocnění. "Nejhorší to bývá vždy po tréninku, oči mě štípají a svědí. Léto mi pomáhají přežít spreje, práškům moc nevěřím. Některé z preparátů navíc nelze užívat, protože obsahují látky oficiálně považované za doping,“ říká Kreisinger a dodává své zaručeně účinné doporučení, které však může realizovat jen málokdo z nás: "Nejlepší je v kritickém období odjet někam do hor, kde toho prostě moc nekvete.“

Alergie nezatěžuje jen naše tělo. Bylo prokázáno, že výrazně zvyšuje i stres. Objevují se také názory, že jde o psychosomatické a značně subjektivní potíže. Myslí si to i šéf atletické reprezentace Tomáš Dvořák, rovněž alergik. "Obtíže spojené s alergiemi jsem nejdřív řešil v mezích únosných z hlediska dopingu. Pak jsem se však dal via psyche. Prostě jsem se na léčbu vykašlal, snažil se ošulit mozkovnu a z problému naopak udělat devizu. A zafungovalo to,“ prozrazuje svůj originální recept bývalý skvělý desetibojař.

Jak tedy postupovat, když drobné částice ve vzduchu mají tendenci vás paralyzovat? V první řadě se jim pokud možno vyhněte, tedy neběhejte po rozkvetlé louce nebo u frekventované silnice. Pokud nezabírají již zmíněné prostředky, zkuste nejdřív vyběhnout pomalu a rovnoměrným tempem. Rýma by měla postupně zmizet a průdušky se roztáhnou. Také se doporučuje běh zařazovat spíš po ránu nebo po dešti, kdy je částic v ovzduší daleko méně.

PYLOVÁ INFORMAČNÍ SLUŽBA

AKTUÁLNÍ PYLOVÉ ZPRAVODAJSTVÍ

Anketa

Jakým způsobem se vypořádáváte s nepříjemnými příznaky alergie?

Celkem hlasovalo 61 uživatelů.

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

daniela82 žena 25.04.2012 10:02:25

Konečně se oteplilo, vše se zelená a kvete, příroda v rozpuku vábí k běhu. Jenže ouha, toto období je spojeno i s nepříjemnými příznaky alergií na pyly či prach ve vzduchu. Místo pěkného zážitku se vám ucpe nos a pobyt venku se stává spíš utrpením. Dá se v těchto podmínkách sportovat? Závodit? A je vůbec alergie tak velký problém? Nevězí třeba jen v naší hlavě?
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.