Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Jídlo. Nutnost nebo radost?

Pavlína Hanušová | 18.08.2007 | přečteno: 13147×

Jídlo provází člověka od pradávna. Je základní potřebou našeho života a bez něho bychom se neobešli. Protože člověk je tvor vynalézavý, kreativní a tuze mlsný, povýšil i kuchaření na kumšt. Všeobecně se traduje, že v našich zeměpisných šířkách se vaří a jí nezdravě, že jídla jsou jednotvárná, mastná, těžká a prostě taková „česká“.

Ale možná je to jenom tím, že jsme už zapomněli na dobré tradice české kuchyně. Že se málo ohlížíme po našich zahrádkách, loukách a lesích a mnohdy ani netušíme jak pestrá směs chutí, vůní a barev je v nich ukrytá.

Myslím si, že jíst máme to, na co máme chuť a hlavně to, co právě je v nejlepší kondici. Ctít běh ročních dob a využívat všechno, co nám příroda právě dává, ať už je to maso, zelenina nebo ovoce. Ráda pročítám staré recepty a hledám v nich inspiraci. Některé zapomenuté, jednoduché a dokonalé finty, které jsme pod vlivem prodeje prefabrikovaných prášků dávno zapomněli. Ale také netvrdím, že je potřeba vařit jenom „česky“. Často a s velkou chutí sáhnu po receptech z asijské, italské, řecké nebo francouzské kuchyně. 

Čím začneme? Otázka na tělo. Tedy, abych byla přesná, otázka na můj mozek. Zavrhla jsem snad desítky receptů, které bych vám chtěla napsat jako první. Všechny možné exotické chutě. Nakonec jsem poslechla svoje staromilné JÁ a vrátila se daleko do svého dětství. Do kuchyně mojí drahé babičky, pod pokličky jejích hrnců. V prvních několika týdnech vás tedy budu zásobovat jídly, které se za starých časů vařily v jižních Čechách a které jsme jako děti tolik milovaly. 

Po celý rok vám budeme přinášet recepty na různé pokrmy. Náš seriál, prosím, přijímejte jako kratochvilné čtení. Pokud budete vařit s námi, věřte, že nám uděláte velkou radost. Pokud v něm najdete alespoň jeden recept, který se stane vaším oblíbeným, pak náš seriál splnil to, co jsme od něho očekávali. 


Pro věrné čtenáře a kuchaře máme překvapení. Občas zveřejníme spolu s receptem kvízovou otázku. Správné odpovědi, které od vás obdržíme, vylosujeme. Z každé otázky jednoho vítěze. Běžci, kteří budou mít štěstí, si na odměnu budou muset počkat až do listopadu. Co to bude, se včas dozvíte. Dopředu vám prozradíme pouze to, že to bude trocha krásného běhu, jeden den příjemných zážitků a něco ukrutně dobrého k tomu.

Co to je ŠMORŇÁK???

Správné odpovědi zasílejte nejpozději do 30.8. na adresu: kucharka@behej.com