Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Běžecká forma na grilu

Běžecká forma na grilu
foto: archív behej.com

Daniela Havránková | 16.07.2011 | přečteno: 8352×

Léto je tady a s ním i v Čechách stále oblíbenější grilování. Nejeden běžec se však zalekne velkého přísunu ne vždy libového masa, které k takzvanému „barbecue“ (BBQ) patří. Časopis Runner‘s World radí, co a jak konzumovat, aby neutrpěla vaše běžecká forma. Vybíráme několik tipů z článku v originále nazvaném BBQ Battleground.

„Venkovní grilování je jeden z nejzdravějších způsobů, jak tepelně upravovat maso,“ říká výživová poradkyně Christine Baileyová. „Pro zdraví škodlivá může být však nadměrná velikost porcí,“ dodává Baileyová.

„Pro výživu sportovce jsou velké porce masa neefektivní,“ upozorňuje Daniel Ebanks, odborník na sport a výživu.

„Denně nám bohatě stačí 0,8 g až 1,2 g bílkovin na kilogram tělesné hmotnosti. Pokud běžec jí příliš mnoho bílkovin, pravděpodobně nepřijímá dostatek sacharidů. Ty přitom představují okamžitý zdroj energie podporující výkon.“

Proto se v uvedeném článku doporučuje zvolit skladbu jídla na talíři v tomto poměru: 80% sacharidů (pečivo, brambory či jiné přílohy) a zeleniny a k tomu přidejte 20% bílkovin.

Dejte také pozor na hrozící nebezpečí otravy jídlem, především z nedopečeného masa. Nevolnost vás může vyřadit z tréninku nebo zhatit vaše závodní plány.

Tučnější hovězí a vepřové vyměňte za odlehčenější varianty jako je kuře nebo ryba. „Mořské ryby jsou zdrojem omega-3 mastných kyselin, které působí protizánětlivě a mohou i snížit otok kloubů," vysvětluje Baileyová. Z hlediska výživy je skutečnou výhrou například losos.

Zeleninu nejezte jen z grilu, ale dopřejte si i tu čerstvou, která obsahuje enzymy podporující trávení a spoustu prospěšných živin a antioxidantů.

Pozor na omáčky a dipy, které obsahují další skryté kalorie. Majonézu vyměňte za méně tučnou jogurtovou zálivku. Právě jogurt ocení zejména běžci. Podporuje trávení, zabraňuje nadýmání a jiným nepříjemným pocitům v trávicím ústrojí.

Jako vhodnou sladkou tečku servírujte sezónní ovoce, jehož nutričních výhod lze rovněž využít. „Zkuste třeba ananas, papáju či meloun, které obsahují vysoký obsah vody a přispívají tak k hydrataci těla. Ananas navíc pomáhá rozkládat proteiny na energii," radí Baileyová.

Dobrou chuť!

zdroj: Lauren Smith, Runner's World, „BBQ Battleground“

Anketa

Jak často během prázdninových měsíců konzumujete grilované potraviny?

 
8 hl.
Celkem hlasovalo 71 uživatelů.

Komentáře (Celkem 2)

Nalezené položky: 3 První Předchozí | 1 | Další Poslední

daniela82 žena 14.07.2011 09:32:45

Léto je tady a s ním i v Čechách stále oblíbenější grilování. Nejeden běžec se však zalekne velkého přísunu ne vždy libového masa, které k takzvanému „barbecue“ (BBQ) patří. Časopis Runner‘s World radí, co a jak konzumovat, aby neutrpěla vaše běžecká forma. Vybíráme několik tipů z článku v originále nazvaném BBQ Battleground />Odkaz na článek

avatar

Banská Bystrica

Celkem 983 km
Minulý měsíc 0 km

PeterFabok muž 14.07.2011 09:39:51

nechapem, ako mozu tie pomery generalizovat. kazdy ma predsa rozdielny vydaj a rozdielne aktivity s rozdielnou intenzitou, rozdielny denny rezim atd…

… instantne ala bajecna zena

Motto: the best runner leaves no trace
avatar

obec Stanovice k.vary

Celkem 2220 km
Minulý měsíc 0 km

Hideosi muž 14.07.2011 10:32:33

Jsem hobík a griliju moc rád tak to neřeším.

Motto: Když už je nepřítel téměř přemožen,doraž ho! Jestli se ti totiž nepodaří výhody jeho oslabení,může se znovu postavit na nohy" Miyamoto Musaschi (1584-1645)
Nalezené položky: 3 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.