Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Nové číslo: pražský maraton slaví, trénink na blátivé závody, běh v horách

Nové číslo: pražský maraton slaví, trénink na blátivé závody, běh v horách
foto: Běhej.com

Radek Narovec | 19.04.2014 | přečteno: 5695×

Dubnové Běhej.com je již prodeji, jak v tištěné podobě, tak v online trafice. Přináší velký rozhovor s Carlem Capalbem, duší Volkswagen Maratonu Praha, o dvacetileté historii tohoto největšího domácího maratonu. Chybět nebude trénink – zaměřili jsme se na budování kondice pro letní závody v blátě a zlepšení běžecké techniky v kopcích. HLASUJTE V ANKETĚ

Věděli jste, že „nový“ pražský maraton, který dnes běhá skoro deset tisíc vytrvalců, začínal s organizačním týmem čítajícím pouhých pět lidí? Nebyl žádný Running Mall a namísto velkého skladu byla k dispozici jen jedna malá místnost. Nejen o tomto jsme si povídali s Carlem Capalbem, který v devadesátých letech přesídlil z Neapole do Prahy a v jehož hlavě se zrodila myšlenka rozhýbat Česko.

Stejně jako v únoru přineseme čtvero sloupků a komentářů, za všechny jmenujme text Leony Macháňové o ženách v ultra, či zamyšlení novinářky Aliny Holušové nad současnou podobou právě pražského maratonu. Představíme opět dva kluby, tentokrát to budou AC Praha 1890 a Maratonský klub Prostějov.

Produktové části vévodí srovnávací test krátkých elastických kalhot doplněný o tipy na vybavení pro jarní půlmaraton a dlouhé ultra v horách. Pravidelné infografika Jak funguje tělo přináší tři nejčastější bolístky chodidel a rady jak na ně. Fyzioterapeutka Dagmar Mostecká rovněž upozorní, že hypermobilita není jen „výsadou“ baletek, ale poměrně častým jevem i mezi vytrvalci, zejména po výronech a při současném používání některých léků.

Kondiční trenér Martin Doležal nabízí tři základní cviky na vybudování solidní fyzičky pro letní překážkové běhy v blátě, které nabírají na popularitě i mezi vytrvalci. Silovou vytrvalost a výbušnost totiž využijete i při běžném závodě, například ve finiši nebo v kopcích. Připojíme tipy na pět letošních závodů s překážkami.

Pokud milujete dlouhé běhy v horách, možná oceníte rady na vyladění techniky při sebězích, běhu do kopce a ve zvlněném terénu. Reprezentant Ondřej Fejfar navíc připojí své zkušenosti s používáním runningových holí a Sam Straka ze www.skyrunning.cz vybral šest lahůdkových „běhů v oblacích“ v západní Evropě. Možná tipy na co cílit příští rok?

Zpovídali jsme Kláru Rampírovou, jednu z nejlepších domácích ultra vytrvalkyň. Tato vyšetřovatelka hospodářské kriminality z Nového Jičína prozradila, že by letos ráda dala své první stomílové ultra a pochopitelně se i dostala do repre týmu pro MS v Chamonix. Zcela jiné cíle má brněnský mladík Robert Míč. Tento blonďák vylétl mezi domácí elitu jako kometa a zatápí i těm nejlepším. Není divu, sní totiž o startu na olympiádě v Riu!

Na závěr se vydáme na severní Kavkaz. O tom, jak se běhá v této stále ještě velice neklidné části světa, na vlastní oči zjišťovala editorka zpravodajského serveru Tiscali.cz Alina Holušová.

Tolik z obsahu nového čísla, které má rozšířený počet 90 stran. Můžete jej koupit na tradičních místech nebo v online trafice Publero. Doplnili jsme opět nabídku bonusů pro předplatitele tištěné verze, takže neváhejte – s předplatným můžete ušetřit i tisíce korun ročně!

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

Radek Narovec muž 17.04.2014 06:12:04

Dubnové Běhej.com je již prodeji, jak v tištěné podobě, tak v online trafice. Přináší velký rozhovor s Carlem Capalbem, duší Volkswagen Maratonu Praha, o dvacetileté historii tohoto největšího domácího maratonu. Chybět nebude trénink – zaměřili jsme se na budování kondice pro letní závody v blátě a zlepšení běžecké techniky v kopcích.
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.