Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Příprava na PIM: týden č. 10

Miloš Škorpil | 06.04.2006 | přečteno: 11453×

Máme za sebou Pražský půlmaraton, první pořádnou zkoušku, a jak jsem sledoval vaše ohlasy, tak ve většině případů úspěšnou. Mnohým z vás se bude najednou zdát, že byste mohli běhat v tréninku výrazně rychleji než doposud a proto vás chci hned na začátku zbrzdit ve vašem rozletu. V rozjeté přípravě není dobré cokoliv měnit, zvláště pak co se týče intenzity. Kdo toto pravidlo poruší, brzo zjistí, že mu došla šťáva.

Nemusíte zrovna striktně dodržovat pravidlo č. 7 z článku Pětadvacet zlatých rad o běhání, ale týden lehčího tréninku rozhodně zachovejte.

Vím, že několik z vás běželo hned druhý den po půlmaratonu závod Davle–Nová Březová. Ani to nebyl nejlepší nápad, třebaže jste neběželi naplno. Regenerační běh po těžkém tréninku nebo závodě slouží skutečně k nastartování regeneračních procesů, ale závod, byť  běžený „lehce“, organizmus více stresuje.

Je mi jasné, že svoje chyby si musíme udělat každý sám, takže ti, co již se mnou trénují déle, vědí, že jim sice řeknu, co je dobré dělat, ale pokud se rozhodnou moje rady hodit za hlavu a udělat si to po svém, klidně je nechám. Běžci jsou většinou natolik inteligentní, že stejnou chybu dvakrát nedělají.

Nakonec bych se rád zastavil ještě u jedné záležitosti a tou je rčení: „Nejlepší trénink je závod.“ Toto rčení platí, ale má svá důležité ale:

1. Běžíme-li závod se záměrem si v něm něco vyzkoušet, tak bychom na to v samotném závodě neměli zapomenout a neměli bychom se nechat strhnout jeho atmosférou.

2. Běžíme-li dva závody ve dvou dnech, je třeba v dalším týdnu tomu přizpůsobit trénink a běhat jen volně. Přičemž dva závody ve dvou dnech běžíme tehdy, když chceme zapracovat na rychlosti a síle.

3. Chystáme-li se na nějaký konkrétní závod, je tomu třeba přizpůsobit poslední měsíc a na tento závod vyladit – vyvážit trénink, regeneraci, výživu, pitný režim a připravit se i po stránce psychické.

TRÉNINKOVÝ CYKLUS 8. až 15. dubna

 

 

PŘÍPRAVKA VYTRVALCI TEMPAŘI

So

150 minut regenerační běh 25–27 km volně (65–75% TF max), pokud možno v terénu 25–27 km volně (65–75% TF max), pokud možno v terénu

Ne

60 minut regenerační běh

6–10 km volně 

 

6–10 km volně

Po

Volno

Volno

 

Volno

 

Út

80 minut regenerační běh

2 km volně, protažení, 60 minut fartlek (75–90% TF max), 2 km volně, protažení

2 km volně, protažení, 3 km, 1,5 km, 3 km (85% TF max) - meziklus 4 minuty, 2 km volně, protažení

St

40 minut regenerační běh

8–10 km volně 8–10 km volně

Čt

80 minut regenerační běh

3 km volně, protažení, 3–5 km (85%TF max), 2 km volně, protažení

3 km volně, protažení, 3–5 km (85%TF max), 2 km volně, protažení

Volno

8–10 km volně

8–10 km volně

So

180 minut regenerační běh 27–32 km (65% TF max), pokud možno v terénu 27–32 km volně (65–75% TF max), pokud možno v terénu

TÝDEN Č. 1

TÝDEN Č. 2

TÝDEN Č. 3

TÝDEN Č. 4

TÝDEN Č. 5

TÝDEN Č. 6

TÝDEN Č. 7

TÝDEN Č. 8

TÝDEN Č. 9