Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

PRAŽSKÝ MARATON: Odpočiňte si, spěte, pijte

PRAŽSKÝ MARATON: Odpočiňte si, spěte, pijte
foto: archiv behej.com

Miroslav Kratochvíl | 04.05.2010 | přečteno: 5447×

Na co nyní myslet před startem nedělního maratonu? Na pečlivě propracovaný tréninkový systém pro poslední dny? Taktickou přípravu? Přesně odměřený jídelníček? Správnou výstroj? Ne, ne, ne! Nejdůležitější je nyní odpočinek, zejména spánek, a dostatek tekutin.

I notoričtí nespavci by v posledním týdnu měli zapomenout na ponocování a ke své pravidelné dávce přidat nejméně jednu, ale ještě lépe dvě hodiny. Pro dobrý výsledek tím uděláme víc, než kdybychom stejnou dobu věnovali usilovnému tréninku. Zkuste vysadit z pracovního vypětí, starosti a hádky o malichernosti vás zatíží stejně jako dávky v tréninku!

Ani doma se nesnažme dohonit resty, které se podařilo nahromadit během přípravy. Malovat a uklízet byt den před startem je stejně špatný nápad jako tlačit osm hodin travní sekačku. Některé věci určitě mohou počkat.

Dalším z důležitých předstartovních bodů je hydratace. Jen dostatečně hydratovaný organismus se dokáže bez větších následků vyrovnat s maratonskou zátěží. Na hydrataci je dobré pracovat nejméně dva dny. Na tu dobu by láhev s vodou nebo neslazenou minerálkou měla být naším nerozlučným společníkem. Když vypijeme víc, než je tělo schopno vstřebat, nic se kromě občasného přerušení spánku neděje.

A strava? Žádné velké porce, žádné přejídání. Vše, co jíme, by mělo být lehce stravitelné. Vyhněme se potravinám, o kterých víme, že je naše tělo hůř snáší. Nic, co by nás mohlo nadýmat nebo dlouho tlačit v žaludku.

Podle plánu nás samozřejmě ještě čeká i nějaký ten trénink, ale už to není nic náročného. Jen taková lehčí údržba, abychom nezapomněli běhat. Když jsme nuceni některý běh v plánu posledního týdne vypustit, není to žádné neštěstí. Rozhodně se jej v dalším dni nesnažme nahradit. Heslem posledních předmaratonských dnů je odpočinek, klid a pohoda.

Až doposud musela rodina při našem maratonském tréninku projevit ohromné množství trpělivosti, obětavosti a tolerance. V posledním týdnu budou od všeho potřebovat nejméně dvojnásobnou dávku.

Proto nezapomeňme: Až v neděli proběhneme cílem, není to jen náš úspěch. Zásluhu na něm mají i všichni naši blízcí.


ČTĚTE VÍCE O VOLKSWAGEN MARATONU PRAHA

Anketa

Stoupá s blížícím se startem maratonu vaše nervozita?

Celkem hlasovalo 268 uživatelů.

Komentáře (Celkem 3)

Nalezené položky: 4 První Předchozí | 1 | Další Poslední

mirekk muž 04.05.2010 07:53:29

Na co nyní myslet před startem nedělního maratonu? Na pečlivě propracovaný tréninkový systém pro poslední dny? Taktickou přípravu? Přesně odměřený jídelníček? Správnou výstroj? Ne, ne, ne! Nejdůležitější je nyní odpočinek, zejména spánek, a dostatek tekutin.
Odkaz na článek

avatar

Martinek muž 04.05.2010 22:07:47

Neodolám, abych nenapsal svůj postřeh. Ano, vše co je napsáno, je pravda, ale život přináší jiné cesty. Teď zrovna připravujeme projekt, který podáváme 7.5. – takže skoro nespím, nejím, pracuji na 200% výkon. Snad jen dost piju. Ale pokud ten projekt podáme, jako že ho podáme, tak mé tělo bude nabito takovou pozitivní energií a euforií, že ten marathón v pozitivním slova smyslu doslova smetu. Ať tak či tak, bude to pro mě výborný relax. A jak říká jeden můj kamarád. Půjdu si „vyresetovat mozek“ a pak si dám pivo.

avatar

Dr.Wadimski muž 04.05.2010 22:43:19

Lidicky, nastihl jsem registraci na PIM (a uz je pozde, pisou, ze registrace je fuc) ;-(

Nevite o nekom, kdo se na posledni chvili rozhodl nebezet (anebo pripadne mi to prenecha za nejaky maly poplatek)? Klidne pobezim i pod cizim jmenem (dam to pod 4h)!

Zajemci se prosim ozyvejte na: strielkowski@gmail.com

Dekuji a behu zdar!

Motto: In the long run every crisis ends
avatar

Praha 5

10 km: 0:39:46 (2002)
půlmaraton: 1:31:00 (2004)
maraton: 3:16:59 (2004)

mirekk muž 04.05.2010 22:45:59

>> Dr.Wadimski, 04. 05. 2010 22:43:19

někde jsem dneska zahlédl, že někdo prodává registraci. Zkusím to najít…

Nalezené položky: 4 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.