Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Příprava na PIM: týden č. 11

Miloš Škorpil | 13.04.2006 | přečteno: 11650×

Tak jaro si s námi hezky zalaškovalo a ukázalo nám, jak by to bylo krásné, kdyby do nás pralo sluníčko, pak se ale leklo samo sebe a zase se schovalo za mraky. Bohužel nám nezbývá než dál usilovně hltat své kilometry, abychom ve zdraví přežili Pražský maraton nebo abychom konečně pokořili hranice svých osobáčků.

Někdo bude šťastný za 4 hodiny, jiný za 3:30 a pár z vás si brousí zuby i na 3 hodiny. Pro všechny ale platí stejné: tento týden vrcholí váš vytrvalostní trénink a od soboty 22. dubna bychom měli pomalu ubírat plyn a začít šetřit síly na svůj cíl.

Již hezkou řádku let všichny, kdo se pohybují kolem českého běhu, trápí jedna otázka: „Čím to je, že naši běžci jsou tak slaboučcí? Nejen, že nedosahují světové úrovně, ale oni se nemohou rovnat ani s evropskými běžci?“

Odpověď není až tak těžká a v podstatě se odráží v článku „O slzách keňského maratonce Manyima“. Jde zejména o motivaci. Mám-li motivaci pouze si běháním přivydělávat na svoje živobytí a proto běhám týden co týden závody v sobotu a v neděli (přičemž mi jde jedině o vítězství a výkon je až druhořadý), tak se nemohu divit, že když mám běžet skutečně na výjimečný výkon, prostě toho nejsem schopen. A to z několika důvodů:

1. Jsem naprogramován tak, že buď budu na bedně a poberu nějaké peníze, nebo to doběhnu jen pro formu a zítra to zkusím znovu. Nebo to dnes zabalím a zkusím to opět zítra.

2. Neustálé závodění mi nedává čas na pořádnou relaxaci. Sezona začíná v březnu a končí v prosinci, tak jak můžu stihnout:
- odpočinek po sezóně, který mi umožní doléčit všechny neduhy a psychicky si od běhání odpočinout
- přípravnou fázi, kdy se budu soustředit na to, jak posunout svůj aerobní práh
- rozvoj speciálního tempa, rychlosti, síly a pružnosti
- zapracování na svém běžeckém stylu
- vyladění před vrcholem sezóny

Že to bylo možné jen v době, kdy naši běžci byli zaměstnáni pouze formálně a jinak byli finančně zajištěni a tak nemuseli týden co týden chodit na závody? Nenechte se, pánové, vysmát! Podívejte se na tabulky před třiceti lety a dnes. Kolik z těch lidí, kteří běhali daleko lepší časy, mělo lepší podmínky než vy? Hodně málo. A přesto byli o hodně lepší. Není to totiž jenom v podmínkách, ale zejména v srdíčku a hlavě. Mám-li cíl, tak mě právě tvrdé podmínky dokáží zocelit a jejich překonávání mě pomůže ten cíl splnit.

Perspektivy našeho běhu ale nevidím tak černě. Myslím si, že nastupující generace už ví, co chce, a nenechá se ukolébat jenom tím, že je nejlepší doma. Bude chtít být nejlepší i v Evropě, případně si to rozdat s Keňanama.

Takže holky a kluci, jdeme na ně!:-)

TRÉNINKOVÝ CYKLUS 15. až 22. dubna

 

 

PŘÍPRAVKA VYTRVALCI TEMPAŘI

So

180 minut regenerační běh 27–32 km volně (65–75% TF max), pokud možno v terénu 27–32 km volně (65–75% TF max), pokud možno v terénu

Ne

60 minut regenerační běh

6–10 km volně 

 

6–10 km volně

Po

Volno

Volno

 

Volno

 

Út

80 minut regenerační běh

2 km volně, protažení, 10 km (85% TF max), 2 km volně, protažení

2 km volně, protažení, 8×800 m (85% TF max) - meziklus 400 m, 2 km volně, protažení

St

40 minut regenerační běh

8–10 km volně 8–10 km volně

Čt

80 minut regenerační běh

3 km volně, protažení, 40 minut (75–85%TF max), 2 km volně, protažení

3 km volně, protažení, 4×2 km (85%TF max, meziklus 1 km), 2 km volně, protažení

Volno

8–10 km volně

8–10 km volně

So

závod na 10 km, např. Nymburk, Rokycany, Vratislavice. Nebo 150 minut regenerační běh. závod na 10 km, např. Nymburk, Rokycany, Vratislavice. Nebo 22–25 km (65% TF max), pokud možno v terénu závod na 10 km, např. Nymburk, Rokycany, Vratislavice. Nebo 22–25 km (65% TF max), pokud možno v terénu

TÝDEN Č. 1

TÝDEN Č. 2

TÝDEN Č. 3

TÝDEN Č. 4

TÝDEN Č. 5

TÝDEN Č. 6

TÝDEN Č. 7

TÝDEN Č. 8

TÝDEN Č. 9

TÝDEN Č: 10