Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Jak vybrat první běžecké boty a uběhnout půlmaraton? Poradí nové Běhej

Jak vybrat první běžecké boty a uběhnout půlmaraton? Poradí nové Běhej
foto: Běhej.com

Radek Narovec | 17.04.2017 | přečteno: 14144×

Jaro je tu a s ním i chuť začít pořádně běhat. Pokud se chcete do běhání správně obout, dejte si cíl a závazek: kupte si opravdové běžecké boty a aby neležely v botníku ladem, natrénujte v nich na půlmaraton. To je vzdálenost, na kterou si po pár měsících tréninku troufne každý a v novém čísle Běhej najdete i dva tréninkové plány, abyste tuto vzdálenost zvládli bez chodeckých vložek.

Co v novém čísle najdete? Zde je pár zajímavých citací a ukázek:

„Můj nejkurioznější zážitek spojený s během? Určitě prohraná sázka s Honzou Tunou a následný běh na půlmaratonu v Budějkách jen ve slipech,“ chechtá se zpěvák, moderátor a fitness coach Jakub Bína v půltuctu otázek na známé tváře mezi běžci.

„Pořídil jsem si sporttester s měřením tepu. Bohužel jsem až potom zjistil, že ho musím zprovoznit na internetu. Ten ale ve věznici povolen nemáme,“ popisuje přípravu na maraton jeden z vězňů vybraných v rámci projektu Yellow Ribbon Run, aby absolvoval květnový maraton v Praze. Jak vypadal společný trénink s dalšími vězni, který jsme absolvovali na vlastní nohy a kůži?

Viděli jste v kinech film Rande naslepo o nevidomém číšníkovi? Tak víte, co vše obnáší život, když nevidíte. Podobně na tom je Marek Moflár, skvělý běžec a triatlonista a neméně dobrý masér a trenér. „Jsem schopen poznat, že se na mne někdo dívá, i když ho nevidím. Poznám, když mi někdo lže. To, že nevidím (očima), neznamená, že nevidím vůbec,“ říká ve velkém rozhovoru.

V Česku se konají desítky závodů na populární distanci 21,1 km, tedy polovinu maratonu. V novém Běhej přinášíme dva tréninkové plány, abyste tuto vzdálenost uběhli v pohodě a bez potupných chodeckých pauz. Jeden je na cílový čas 1:59, ten druhý na 1:48.

Nejen začátečníci vybírají při nákupu běžecké boty, se kterými si mohou troufnout na silnici i do mírného terénu. Udělali jsme dvojtest – zkusili jsme porovnat špičkové univerzální boty známých značek a proti nim postavit Lidlovky, Tchiba a další dva oblíbené modely s cenou kolem tisícovky. Až na jednu výjimku máme o výsledku a doporučení jasno. Čtěte více v testu v novém Běhej.

„Já nejsem úplně příznivcem minimalistických bot. Kniha Born to Run, kde prezentují indiány, jak běhají ultramaratony bez obuvi, to je myšlenka vytržená z kontextu,“ říká Jakub Suzan ze Studia zdravého obouvání. Více v rozhovoru o výběru bot a vložek do nich, pokud trpíte některými deformacemi chodidla.

Prošli jsme desítky mobilních aplikací určených pro běžce a triatlonisty a zkusili najít čtyři z nich, které podle nás snesou ta nejnáročnější měřítka a přitom se dají pořídit za rozumný peníz. Prozradíme jen, že nesmírně populární Endomondo v našem žebříčku skončilo až čtvrté.

Co v novém Běhej pro sebe najdou zkušenější běžci? Jednak to bude názor českého rekordmana na desítku a půlmaraton Jana Pešavy na africké tréninkové pobyty Jirky Homoláče a dalších. Rozhovor s Danielou Havránkovou, čtvrtou Češkou na nedávném půlmaratonu v Praze, tip na rychlý maraton v Seville, reportáž z výběhu na nejvyšší vrchol Španělska a příběh Billa Millse, který šokoval svět, když coby outsider v roce 1964 vyhrál dráhovou desítku na olympiádě v Tokiu.

Klikněte na pravou stranu miniprohlížeče a můžete si nové číslo prolistovat přímo na obrazovce.

124 stran o běhání s testem levných bot ze supermarketů, tréninkovými plány na půlmaraton, rozhovorem s nevidomým běžcem a triatlonistou Markem Moflárem a tipy na špičkové tréninkové aplikace pro mobily, toto a spoustu dalšího najdete v novém čísle Běhej, které je právě v prodeji. Pokud si jej předplatíte, získáte kromě osmi čísel ročně i přístup do archivu toho nejlepšího z naší historie a slevu 20 procent na letošní závody série RunTour! V online formuláři zadejte kód BC1755.

Časopis Běhej.com v tištěné podobě pořídíte na více než čtyřech stovkách novinových stánků. Klikněte na místo na mapě nejblíže vašeho bydliště a objeví se adresa příslušné trafiky.

Časopis pořídíte také ve vybraných sportovních prodejnách a u fyzioterapeutů. V případě zájmu o distribuci nás prosím kontaktujte na casopis@behej.com.

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

Radek Narovec muž 07.04.2017 12:26:16

Jaro je tu a s ním i chuť začít pořádně běhat. Pokud se chcete do běhání správně obout, dejte si cíl a závazek: kupte si opravdové běžecké boty a aby neležely v botníku ladem, natrénujte v nich na půlmaraton. To je vzdálenost, na kterou si po pár měsících tréninku troufne každý a v novém čísle Běhej najdete i dva tréninkové plány, abyste tuto vzdálenost zvládli bez chodeckých vložek.
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.