Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Příprava na PIM: týden č. 5

Miloš Škorpil | 02.03.2006 | přečteno: 8874×

Máme za sebou čtyři týdny a to je doba, kdy se začínají na člověku projevovat účinky tréninku a hlavně začíná na náš organizmus doléhat únava. Takže je nejlepší čas, kdy si něco říci o tom, proč například zařazuji jeden odpočinkový den v týdnu a proč je dobré vůbec se při přípravě na tak extrémní zátěž, jakou je uběhnutí maratonu, naučit také správně odpočívat neboli regenerovat.

 Volný den zařazuji protože neplatí rovnice „čím více, tím lépe“, ale platí „vše má být vyvážené, tedy i fyzická práce a odpočinek“. Neboť naše tělo není robot a i ta nejlepší pružina může jednou prasknout. Ti, kdo tuhle jednoduchou rovnici nerespektují, dříve nebo později zjistí, že ačkoli makají v tréninku jak blázni, tak kýžený efekt se nedostavuje. A naopak lenoši, co si jednou za týden hoví a trénují proti nim třeba jen na 75%, jsou míle před nimi.

Trénink není totiž jenom o stovkách naběhaných kilometrů, ale také o hlavě. Je to o správném vyvážení kvantity a kvality, ale zároveň i umění odpočívat v pravý čas.

Kdy je ten pravý čas na odpočinek zjistíte vcelku jednoduše. Jak?

Prostě tak, že si budete jeden týden vždy hned ráno po probuzení měřit tepovou frekvenci a každý den si zapíšete naměřenou hodnotu. Po týdnu vše sečtete, vydě­líte sedmi a dostanete svou klidovou tepovou frekvenci. Tu pak využijete jednak k výpočtu pásem, při nichž máte běhat různá tempa (65%, 75%, 90% atd.), ale hlavně vám výborně poslouží jako informace o tom jak na tom váš organizmus je.

Pokud ráno před těžkým tréninkem zjistíte, že je vaše klidová tepová frekvence v normě (maximálně plus 5 tepů nad průměr), můžete v klidu trénink absolvovat. Jestli ale zjistíte, že je vyšší, tak raději v tento den zařaďte jen lehký běh nebo některou z variant „cross tréninku“. A těžký trénink odběhejte až bude zase v normě.

Co může být příčinou zvýšené klidové tepové frekvence?
1. Přetrénování nebo nedostatečná regenerace po tréninku
2. To, že se o nás pokouší nějaká nemoc
3. Přetažení z práce

Každopádně naše tělo nám signalizuje, že se nenalézá v nejlepší pohodě, a my bychom to měli respektovat! Pokud nebudeme naše tělo respektovat, tak se můžeme dostat právě do situace, kdy naše výkonnost bude v lepším případě dlouhodobě stagnovat, nebo v horší variantě ještě klesat. Navíc je pak organismus v tomto stavu více náchylný k nemocem a můžeme také s klidem očekávat, že se k tomu přidá i nějaké zranění.

Co s toho všeho vyplývá? „Trénujte s rozumem, rozvahou a buďte na sebe, své tělo, hodní“

TRÉNINKOVÝ CYKLUS 4. až 11. března

 

 

PŘÍPRAVKA VYTRVALCI TEMPAŘI

So

Závod na 8–10 km (Kbelská desítka, Modříce, Odolov). Pokud nepoběžíte závod, tak 80 minut regenerační běh.

Závod na 8–10 km (Kbelská desítka, Modříce, Odolov). Pokud nepoběžíte závod, tak 80 minut regenerační běh. Závod na 8–10 km (Kbelská desítka, Modříce, Odolov). Pokud nepoběžíte závod, tak 80 minut regenerační běh.

Ne

45 minut regenerační běh

12 km volně 

 

12 km volně

Po

Volno

Volno

 

Volno

 

Út

75 minut regenerační běh

2 km volně, protažení, 50 minut fartlek, 2 km volně, protažení

2 km volně; protažení; 30 8×400 m (400 m meziklus), 2 km volně, protažení

St

30 minut regenerační běh

8–10 km volně 8–10 km volně

Čt

Volno

2 km volně, protažení, 12 km (75–85% TF max), 2 km volně, protažení

2 km (65% TF max), protažení, 3×3 km (85%TF max) – mezi jednotlivými úseky 1 km meziklus, 2 km volně, protažení

100 minut regenerační běh

8–10 km volně (65% TF max)

8–10 km volně (65% TF max)

So

30 minut regenerační běh 23–25 km volně (65–75% TF max), pokud možno v terénu 23–25 km volně (65–75% TF max), pokud možno v terénu

 

TÝDEN Č. 1

TÝDEN Č. 2

TÝDEN Č. 3

TÝDEN Č. 4