Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Příprava na PIM: týden č. 6

Miloš Škorpil | 09.03.2006 | přečteno: 7263×

Jak jsem si všiml podle ohlasů, hodně z vás absolvovala o víkendu úspěšně první testík výkonnosti v závodě. Blahopřeji všem, kteří si vytvořili osobní rekordy, a chtěl bych utěšit ty, kterým to zrovna nevyšlo a běželi o pár vteřinek hůř, než si předsevzali. Berte to tak, že jste si to alespoň déle užívali, a pokud jde o maraton, déle zatěžovali své tělo kvalitním výkonem, což se určitě jednou vrátí.

Zima nás stále neopouští, ale první vážnější test vaší odolnosti se kvapem blíží. Pražský  půlmaraton už je tady za tři týdny, a tak se dostáváme do fáze, která je v podstatě pro trenéra, ale i pro závodníka nejtěžší. Do fáze, kdy je třeba organizmus vyladit na optimální výkon a to je většinou čistá alchymie.

V této fázi tréninku je potřeba, abyste opravdu velice citlivě reagovali na to, co vám vaše tělo signalizuje. Těm, co nečetli článek „Příběh o dvou oslech aneb O trpělivosti“ nyní doporučuji si ho přečíst. Protože jsme zase u tématu, proč je důležité také odpočívat, a zároveň u tématu, že když chceme po tělu nějaký výkon, musíme mu také dodat všechno, co pro svůj výkon potřebuje. A to:
- tekutiny
- živiny
- vitamíny, minerály, stopové prvky
- a hodně ohleduplnosti

To poslední je neméně důležité jako ty tři první skupiny, o nichž určitě nikdo z nás nepochybuje. Pokud jde o ohleduplnost k sobě, má se to s ní, jako s ohleduplností k jiným, respektive jako s ohleduplností, kterou bychom rádi cítili od ostatních k naší vlastní osobě. Pokud si nyní říkáte „proč nás krmí těmi filozofickými bláboly?“, má to vazbu na tu výše zmíněnou alchymii. Pokud se totiž nebudeme po všech stránkách cítit dobře, tak ani sebelepší a sebenáročnější trénink nám nezaručí očekávaný výsledek.

Alchymie je také v tom najít správnou hranici mezi leností a únavou. Tady je pomoc vcelku snadná, měření ranní tepové frekvence. Pokud je v normě a nám se do tréninku nechce, je to pouhá lenost. Na druhou stranu když cítíme, že dnes bychom mohli trhat rekordy a ranní tepovka nám hlásí: „pozor, pozor jsem zvýšená, něco na mě leze,“ dejte si oraz nebo jen lehký běh. Vzpomeňte si na Kateřinu Neumannovou před třicítkou v Turínu a její následný parádní výkon. To byl právě případ, kdy na člověka něco leze a tělo si vytváří protilátky k boji s virózou. Pokud tyto protilátky vyplácáme na náš slavný tréninkový výkon, může se stát, že při vlastním závodě pak budeme fandit jen svým přátelům.

TRÉNINKOVÝ CYKLUS 11. až 18. března

 

 

PŘÍPRAVKA VYTRVALCI TEMPAŘI

So

30 minut regenerační běh 23–25 km volně (65–75% TF max), pokud možno v terénu 23–25 km volně (65–75% TF max), pokud možno v terénu

Ne

45 minut regenerační běh

12 km volně 

 

12 km volně

Po

Volno

Volno

 

Volno

 

Út

2 km volně, protažení, 4×400 m volně (80% TFmax, 400 m meziklus), 2 km volně, protažení

2 km volně, protažení, 60 minut fartlek, 2 km volně, protažení

2 km volně; protažení; 6×800 m (85% TF max, 400 m meziklus), 2 km volně, protažení

St

30 minut regenerační běh

8–10 km volně 8–10 km volně

Čt

Volno

3 km (65% TF max), 3 km (85% TF max), 3 km (65% TF max)

2 km (65% TF max), protažení, 2 x 4 km (80%TF max) – mezi jednotlivými úseky 2 km meziklus, 2 km volně, protažení

45 minut regenerační běh

8–10 km volně (65% TF max)

8–10 km volně (65% TF max)

So

150 minut regenerační běh 25–28 km volně (65–75% TF max), pokud možno v terénu 25–28 km volně (65–75% TF max), pokud možno v terénu

Na závěr mám pro všechny z vás pozvánku na sobotu 18. března, kdy ve Stromovce v Praze pořádám společně s PIM „Běžecký cirkus“. Řada z vás má v Poradně konkrétní otázky ohledně rozcvičení, běžeckého stylu, protahovacích cvičení, které se nedají prostě popsat, ale pouze ukázat. Ve Stromovce k tomu bude jedinečná možnost. Začátek běžeckého cirkusu je v 10.00 u Pla­netária. Přijít může každý a účast je naprosto zdarma!

TÝDEN Č. 1

TÝDEN Č. 2

TÝDEN Č. 3

TÝDEN Č. 4

TÝDEN Č. 5