Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Nedožité jubileum legendy českého běhu připomíná nová Termínovka

Nedožité jubileum legendy českého běhu připomíná nová Termínovka
foto: Linda Homolková

Petr Kostovič | 21.02.2013 | přečteno: 5957×

Dnešního dne by se dožil kulatých 75 let náš spolupracovník a jinak velká osobnost českého závodního běhu, pan Ivo Domanský. Odešel navždy loni v listopadu a zanechal po sobě odkaz v podobě kalendáře závodů – populární Termínovky běhů. Je příjemnou shodou okolností a náhod, že právě v den jeho nedožitého jubilea vychází její další ročník. Publikace obsahuje řadu novinek a zajímavostí, posuďte sami.

Běžecký boom se projevuje v počtu organizovaných závodů. Nově vznikající akce převažují nad těmi, které z různých důvodů zanikají. Platí to i pro velké běžecké podniky. Běžecký seriál RunCzech pokračuje v expanzi do jednotlivých krajů a přidává 25. května půlmaraton v Karlových Varech. Salomon Trail Running Cup „staví“ nové závody na „zelené louce“. Srpnová vrchařská klasika Dolní Morava – Kralický Sněžník tak dostává v červnu konkurenta v podobě závodu Salomon Trail Running Cupu se stejným místem startu a cíle, avšak o délce 15 kilometrů.

Trend minimalismu a běhu naboso z posledních let se promítá i do běžeckých závodů. První červnový den se na pražské Ladronce koná „Barefoot Run“ s účastí zahraničního hosta Barefoot Teda. Závod naboso však můžete běžet již v druhé polovině května v rámci akce s názvem „Bosá Noha Mácháč Running Festival“.

Termínovka je napjatá k prasknutí, a tak dochází i k dohodám mezi pořadateli, aby si závody vzájemně nekonkurovaly. Mělnický maraton míru posouvá termín o týden na 13. dubna, aby mu případné účastníky neubíral Pardubický vinařský půlmaraton, Zimní běh Bezručovým údolím posouvá v lednu roku 2014 termín konání o týden na 5. ledna, aby se nekonal ve stejný den jako kladenský Zimní běh Iva Domanského.

Přesto dochází v některých dnech k „přetlaku“ závodů. Zajímavým datem je například 5. říjen, kdy se ve stejný den konají tři závody s ambicí přilákání co největšího počtu účastníků, a to nejen v rámci regionu. Jde o Česká pojišťovna Mizuno RunTour Praha, závod na pražské Ladronce, Lesní běh Říčany, který se koná v rámci poháru Salomon Trail Running Cup a Hervis Plzeňský půlmaraton. Ve stejný den se koná v republice více než dvacítka dalších závodů.

Některé závody upravují svůj název. Na podzim loňského roku náhle zesnulému tvůrci tištěné termínovky Ivu Domanskému je věnován maraton ve Stromovce, který se koná 19. října, bude jeho memoriálem a ponese název Microsoft maratón – Memoriál Iva Domanského. Uctít památku velké osobnosti českého běhu se rozhodli na Kladně, kde řadu let žil a pracoval. Zimní běh Iva Domanského tam pořádají 13. ledna.

Termínovka obsahuje jen ty závody v období březen 2013 – březen 2014, k nimž pořadatelé sami vložili údaje a souhlasili s jejich zveřejněním. Běžeckých závodů se v republice samozřejmě koná více, odhadem o další dvě stovky. Většinou jde o akce pořádané pro úzký okruh běžců nebo si jejich organizátor z jiného důvodu nepřeje uvedení v termínovce. Proto na stránkách tištěné termínovky nemusíte nutně „svůj“ top závod najít.

V redakčně hektické době závěru ledna a počátku února jsme se snažili připravit dokument co nejlépe. Uvědomujeme si, že jsme se dopustili některých chyb, šlo o první rok výroby. Budeme naslouchat vašim připomínkám a ty reálné zapracujeme do příštího vydání.

Na mapě zobrazující přehled závodů vložených do termínovky k datu 31. ledna 2013 vypadla při předání do tisku čísla ke Zlínskému kraji a kraji Vysočina. Zkuste odhadnout, kolik jich v obou uvedených krajích v součtu chybí a toto číslo nám napište. Odpovědi posílejte do 28. února 2013 včetně elektronickou poštou na adresu terminovka@behej.com a do předmětu zprávy uveďte Vysočina – Zlín, připojte vaši poštovní adresu. Ten z vás, kdo se trefí nejblíže skutečným číslům, získá od nás zdarma příští číslo časopisu Běhej. Jste-li předplatiteli, předplatné vám o jedno číslo prodloužíme.

Účast v běžeckém závodě může znamenat nezapomenutelný zážitek. Přejeme vám, abyste si mezi závody uvedenými v tištěné termínovce našli takových co nejvíce, ať již jde o velký městský běh či třeba počtem účastníků menší krosový závod pořádaný v pěkném prostředí a přátelské atmosféře.

Seznam míst, na nichž můžete tištěnou termínovku koupit, najdete zde. Kromě uvedených míst je termínovka k dostání v elektronické podobě v online trafikách a na běžeckých závodech. Aktuálně u Karla Šklíby, činovníka TJ Maratonstav Úpice (tel.: 602152296). Nejbližším závodem, na němž ji od něj můžete za cenu 170 Kč zakoupit, je Úpická desítka (3.3.). Najdete ji i při registracích na Kbelskou či Pečeckou desítku u časomeřičů Apachi/Sportovní servis. Na Vysočině a jižní Moravě ji bude nabízet náš kolega Josef Smetana.

Komentáře (Celkem 6)

Nalezené položky: 7 První Předchozí | 1 | Další Poslední

PetrK muž 22.02.2013 07:48:29

Dnešní den by se dožil kulatých 75 let náš spolupracovník a jinak velká osobnost českého závodního běhu, pan Ivo Domanský. Odešel navždy loni v listopadu a zanechal po sobě odkaz v podobě kalendáře závodů – populární Termínovky běhů. Je pouhou shodou okolností a náhod, že právě v den jeho nedožitého jubilea vychází její další ročník. Publikace obsahuje řadu novinek a zajímavostí, posuďte sami.
Odkaz na článek

avatar

Praha 10

Celkem 45568 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:36:55 (2002)
půlmaraton: 1:24:31 (2002)
maraton: 3:01:31 (2003)

Jirka T. muž 22.02.2013 09:39:43

Už tady ten dotaz někde ve fóru padl, mají ti, kteří si Termínovku už loni u Iva zaplatili, šanci ji nějak získat, nevíš, nepřevzal někdo tyto pohledávky ? Dík.

avatar

Praha

Celkem 6176,6 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:41:15 (2009)
půlmaraton: 1:34:00 (2005)
maraton: 3:23:32 (2006)

Radek Narovec muž 22.02.2013 09:53:41

Ahoj Jirko (a další),

bohužel se nepodařilo nalézt evidenci těchto objednávek, ale napiš nám prosím na terminovka@behej.com, určitě se k tomu postavíme čelem. Už jen z úcty k Ivovi.

Radek

avatar

Praha 10

Celkem 45568 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:36:55 (2002)
půlmaraton: 1:24:31 (2002)
maraton: 3:01:31 (2003)

Jirka T. muž 22.02.2013 16:48:39

>> Radek Narovec, 22. 02. 2013 09:53:41

No jen pokud se k vám dostaly nějak ty peníze, jinak samozřejmě ne. Chtěl jsem si to jen vyjasnit, abych ji nekupoval zbytečně, když na mě třeba někde čeká :-).

avatar

Bratr-Atlet muž 14.03.2013 20:10:41

>> Radek Narovec, 22. 02. 2013 09:53:41

Radku, věřil jsem, že tebou proklamované postavení, tedy „postavení čelem“ nastane i v mém případě. Zachoval jsem se dle tvého doporučení a napsal na adresu terminovka@behej.com 2. března. Tvé postavení k problému mnou zaplacené termínovky Ivovi D. dodnes není ani čelem, ale ani zády. Říká se tomu „dělat mrtvého brouka“. Nic, žádná odpověď. Očekával jsem alespoň „Nebul a nazdar!“. No a vlastně proč očekávat něco jiného, že? I stránky běhej.com jsou dnes s pozadím, které „frčí“, tedy Adidas boost. O peníze jde až v první řadě a prapůvodní myšlenka anaerobního tragéda? Ta už je dávno na smetišti běžeckých dějin. A co ta úcta k Ivovi? Ano, z úcty k Ivovi a tak trochu i na památku si ponechám stvrzenku o zaplacení. Třeba mi někdy přinese štěstí, kdo ví. A když už jsem se rozhodl psát o termínovce, tak proč nesdělit svůj názor na ni. (Mám na to právo, je má jedenáctá, i když ta nejdražší. 150Kč Ivovi + 170Kč ve Sportissimu, bratru tedy za 320 kaček.) Ještě jsem se s ní nesžil. Je taková nějak nepřehledná, nečitelná nebo co. Uzounké sloupce, malinká písmena a barvy orientaci neusnadní, dle mého názoru jsou zbytečné. Na straně 4 vysvětlení termínů s podbarvením. Na posledním listu však ty samé barvy označují zcela jiné termíny. Strana 4 – červená = dráha, dle posledního listu tato barva značí půlmaraton atd. Prostřední dvoulist vybízí k vyjmutí. Po naplánování závodů si ho vložím třeba pod sklo na pracovním stole, říkám si. Ne, neudělal jsem to. Měsíce nejsou porovnány do řádků tak, jak to na takových dvoulistech bývá a z druhé strany pravého listu není reklama, která by mi v termínovce nechyběla, ale pokračování července. Tak k čemu to tu je? Ptám se sám sebe. Je opravdu ten nejdůležitější údaj pro většinu běžců typ povrchu? Další otázka, ale pokud je tento údaj uváděn jako první, proč se nezeptat. Mě zajímá především kdy?, kde?, resp. název závodu a vzdálenost. Důvod, proč jsou některé závody podbarveny žlutě, však vysvětlen není….. Je třeba ještě shrnout, o co mi jde a taky o co mi nejde. Mě nejde v žádném případě o pár stovek, to v žádném případě. Už mi nejde ani o odpověď. Šlo mi o papírovou termínovku. Jsem na ni zvyklý. Když „zasednu“, tak si v ní listuji. Už ji tam mám a manželky ví, že je to nedotknutelná výbava oné místnosti. I ona si zvykla a nenadává. A taky chci, aby ostatní předem platící věděli, co znamená, když Radek Narovec řekne:“Určitě se k tomu postavíme čelem“.

avatar

Praha

Celkem 6176,6 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:41:15 (2009)
půlmaraton: 1:34:00 (2005)
maraton: 3:23:32 (2006)

Radek Narovec muž 14.03.2013 20:31:06

>> Bratr-Atlet, 14. 03. 2013 20:10:41

Ahoj, prošel jsem maily, včetně spamu, ale žádný z data 2.3. jsem opravdu nenašel. Proto ani nemohla přijít žádná odpověď.

Ozvalo se nám zhruba 20 lidí, kteří platili ještě Ivovi Domanskému. Bohužel se k nám již nedostal od něj seznam platících (prosím, nepouštějme se do podrobností).

Odesíláme na naše náklady termínovku všem, kteří se ozvou v podobných případech. Je fajn, když se prokážou stvrzenkou o zaplacení, kterou Ivo vydával, ale netrváme na tom. Prostě všem věříme.

K podobě termínovky dostáváme řadu reakcí, jak to tak bývá, leckdy zcela protichůdných. Přesto všem děkujeme a již nyní máme popsanou A4 podněty, co příště udělat jinak a lépe. Jste skvělí!

P.S.: Michale, prosím nezatracuj nás. I když už je to asi pasé, ozvi se prosím ještě jednou, fakt se to někde cestou ztratilo. Dej do kopie pro jistotu redakce@behej.com. Najdem nějaké řešení, abys neměl hořký pocit. Dík a prima večer.

avatar

Celkem 19040,59 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:43:26 (2016)
půlmaraton: 1:40:32 (2016)
maraton: 3:38:43 (2015)

p30etr muž 14.03.2013 20:48:47

>> Bratr-Atlet, 14. 03. 2013 20:10:41 Na toto musím reagovat i já. Já jsem byl a jsem primárně zodpovědný za Termínovku a na všechny maily jsem dle svého nejlepšího svědomí reagoval. Přepošli mi prosím dotyčný mail na terminovka@behej.com. Jestliže zjistím, že byla chyba u mně, rád se Ti zde omluvím a peníze vrátím. Na toto jsem si z úcty k Ivovi snažil dávat velký pozor.

Nalezené položky: 7 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.