Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Rozhodne Neumannova stezka o vítězi Poháru behej.com?

Rozhodne Neumannova stezka o vítězi Poháru behej.com?
foto: Andrea Ungrová

Ivo Domanský, Petr Kostovič | 24.09.2008 | přečteno: 8982×

Dnešní pozvánka na další běh Poháru behej.com vás zavede do malého městečka na Kladensku s krásným okolím, do Unhoště. Místní patrioti se nevytahují, když vám v hospodě řeknou, že jejich bydliště mělo městská práva už v dobách, kdy dnešní téměř stotisícové Kladno bylo pouhou poddanskou vesnicí. Neumannova stezka je jedinou zářijovou příležitostí k navýšení bodového konta Poháru behej.com.

Nuže a v tomto městečku žil před více než sto lety jistý zubař Neumann, který si umínil, že na okraji rozsáhlých lesů vybuduje lázně. Určitě jej inspiroval blízký minerální pramen s vynikající minerálkou Čeperkou. Nejprve začal budovat v údolí lázeňskou výletní stezku. Projekt se nepodařilo realizovat, ale název Neumannova stezka zůstal a před několika lety jej oprášili místní běžci. Sluší se říci pár slov i o nich. 

Běžecký klub Unhošť vede „Ben“ Pucholt, nyní je tento klub součástí TJ Sokol Unhošť. Ben s přáteli organizuje pro běžce z celé republiky každoročně v lednu populární Tříkrálový maraton i další běhy, z nichž nejstarší je právě Neumannova stezka. 

Co vás očekává v neděli na trati? Závod startuje v 10 hodin od sokolovny, pořadatelé prosí všechny mistry posledních chvilek, aby se přihlásili včas, kvůli nikomu nebudou start odkládat. 

Po úvodních několika stovkách metrů po asfaltu zamíří běžci do terénu, minou rybník Bulhar a vběhnou do lesa. Tady právě začal dentista Neumann budovat svou stezku. Dál poběží údolím Černého potoka kolem rybniční soustavy až k poslednímu a největšímu rybníku Rybárna. Rybníky vzápětí vystřídá několik mlýnů na Černém potoce. (Nejznámější jsou Suchý a Nový mlýn). To už budou běžci mít polovinu závodu za sebou a opustí malebné údolí potoka. Trať začíná stoupat, od osady Markův mlýn je stoupání velmi citelné. 

Přibližně po 7300m od startu konečně úmorné stoupání končí a po polních cestách již poměrně lehce zvládneme zbývající 2 kilometry, na nichž převládá klesání. Pravda, trasa dlouhá celkem 9600m není nejlehčí, ale vede z větší části krásným přírodním prostředím a pořadatelé slíbili, že na ní nikdo nezabloudí, ježto je použito fixní značení na stromech, které doplňují šipky na zemi. 

Závod byl po několikaleté přestávce obnoven v roce 2005 a traťové rekordy drží Josef Poduška časem 33:17 z roku 2005 a Iva Milesová, která zde loni dosáhla času 38:29. 

Běh se koná tradičně na sv. Václava 28. září, což letos přivodilo poměrně nemilou termínovou kolizi se 112. Běchovicemi. Doufejme, že Pohár behej.com přiláká do Unhoště své stálé ctitele a ctitelky, takže počet startujících nebude nižší než loňských 86 běžců.

Zdá se, že závod bude letos šancí pro ty, kteří se chtějí odpoutat v pořadí Poháru behej.com od svých pronásledovatelů. Očekává se totiž, že vzhledem k již zmíněné termínové kolizi by mohla řada soupeřů dát přednost závodu Běchovice – Praha a ten, kdo přijede pro pohárové body do Unhoště, by na tom mohl docela „slušně vydělat“. 

Na neoficiání startovní listině na stránkách behy.cz je k závodu zatím přihlášeno 19 čtenářů behej.com a behy.cz. Mezi nimi je i druhý v celkovém pořadí Poháru behej.com, Miroslav Daňko. Pokud dá dosud vedoucí závodník Poháru, Jiří Wallenfels, přednost startu v Běchovicích, mohlo by se po závodě měnit průběžné pořadí na prvním místě. Teoreticky se dají stihnout oba starty, v 10 hodin v Unhošti a ve dvanáct hodin start mistrovské kategorie v Běchovicích, obě místa jsou vzdálena 50 km jízdy autem. Otázkou je, co by takové náročné dopoledne udělalo s běžeckými výkony.

Jak vidno z fotografií, v loňském roce závodu počasí příliš nepřálo. Letos by podle předpovědi mělo být ideální běžecké počasí, očekává se slunečno a teplota mezi 14 – 17°C. 

Web závodu

Údaje k závodu v termínovce

Běžci přihlášení k závodu 

Výsledky z roku 2007

Fotogalerie z roku 2007